Tarta z pieczarkami

Prosta i pyszna :)

Dodany przez: czarrna

Tarta z pieczarkami

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • nadzienie:
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 3-4 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • 100 g gęstej śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i startym na tarce o drobnym oczku żółtym serem. Doprawić dolą i pieprzem. Wylać na farsz. Posypać słodką papryką. Zapiekać 30 minut. Smacznego :)
obiad tarta pieczarki kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze