Zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią

Ocena:

4.52 (178)

  • 60 min.
  • dla 7 osób
Zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią to sezonowy krem z warzyw, który zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy. Zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią to prosty i szybki letni obiad.

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 l esencjonalnego bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz, cukier
  • 250 g żółtej, obranej fasolki
  • 1–2 cukinie
  • 100 g sera topionego śmietankowego
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki

Zupa czosnkowa z fasolką szparagową i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek kroimy na cienkie płatki, cebule drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek i rumienimy ok. 5 min. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, a po 2 min zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, płaską łyżeczką cukru, pieprzymy. Gotujemy przez 30 min na małym ogniu. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy fasolkę, aby lekko chrupała. Na dużych oczkach ścieramy cukinię. Zupę w garnku miksujemy blenderem na aksamitny krem, dodając serek. Dorzucamy fasolkę i cukinię. Trzymamy na malutkim ogniu maksymalnie 10 min. Przed podaniem mieszamy z natką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: zupa krem z groszku, szpinaku i mięty
 


 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Razem z fasolką można dodać do zupy porwane w paski kawałki kurzego mięsa, które mamy np. z gotowania bulionu. Zamiast natki świetnie będą tu pasować drobne listki tymianku lub bazylii – w sezonie letnim używamy wyłącznie świeżych ziół!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne