Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem to danie o wykwintnym wyglądzie na wyjątkowe okazje. Morele i jabłko dodają słodyczy kontrastującej ze smakiem czosnku.
Fot. Artur Rogalski , stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 161 głosów)
Wędzony, parzony boczek i obraną ze skóry białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, następnie wrzucamy je razem na rozgrzaną patelnię. Rumienimy dokładnie, dodajemy połowę małej, posiekanej cebuli, smażymy razem 10 min. Dodajemy listki z tymianku, posiekane morele i twarde i słodkie, obrane i posiekane jabłko oraz cały sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dorzucamy bułkę tartą i jajko i rękoma wyrabiamy wszystko na jednolity, mokry farsz.
W dużej misce mieszamy razem pozostałą cebulę, marchewkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, nieobrany i zgnieciony czosnek, liście laurowe, oliwę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Rozkładamy na dnie naczynia do pieczenia kurczaka. Kurczaka porządnie solimy ze wszystkich stron, nadziewamy farszem i układamy na warzywach. Pieczemy w temp. 200°C ok. 1,5 godz.
Wszystkie warzywa spod spodu przecieramy na purée razem z wytopionym sosem. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i stale mieszając, podsmażamy na patelni. Dolewamy cydr lub sok jabłkowy, sok z cytryny do smaku, przez 10 min redukujemy na gęsty, gładki sos. Podajemy go z natką do kurczaka.
Porady
Zamiast cydru możecie wykorzystać naturalny sok jabłkowy.
Tak przygotowane nadzienie możemy potraktować jako klops i upiec obok kurczaka jako dodatek. Alternatywą dla suszonych moreli będzie oczywiście suska sechlońska.
Komentarze