Kurczak na puszce piwa

pewnie znacie ten sposób pieczenia kurczaka... na puszce piwa lub butelce... oczywiscie nie pustej

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.78 z 18 głosów)

Składniki

  • kurczak
  • puszka lub butelka piwa
  • sol
  • pieprz
  • papryka
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Kurczaka w całosci przyprawiamy, z piwa upijamy ktroche tak by pozostało 2/3 napoju
  2. wsadzamy kuprem kurczaka na otwór, cienkim nozem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skore na całej powerzchni tak zeby parujacy płyn mogł sie wydobywac na zewnatrz przez skóre kurczaka. Całosć wstawiamy do goracego piekarnika na 180C na jakas godzine. w trakcie pieczenia mozna nakłuwac skore jesli ta stanie sie sucha. Po upieczeniu ostroznie zdjac z puszki lub butelki pocwiartkowac i gotowe;) piwo niestety do wylania ale zawsze mozna otworzyc nowe;) Kurczak jest soczysty i nie wymaga od nas prawie zadnej uwagi w trakcie pieczenia.
kurczak mięso obiad piwo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze