Kotlety z selera

Kotlety z selera to pyszny pomysł na bezmięsny obiad. Aromatyczne i delikatne wnętrze pod chrupiącą skorupką z pewnością posmakuje każdemu i szybko zniknie z talerza. Jak zrobić selerowe kotlety? Zobaczcie sprawdzony przepis włoskiej szefowej kuchni Cristiny Catese!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 168 głosów)

Kotlety z selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • seler naciowy 1.

    Sałatka: Seler naciowy obieramy, myjemy, a następnie kroimy w kawałki. Ser kroimy w kawałki podobnej wielkości. Orzechy prażymy, zawijamy w ściereczkę i pocierając, usuwamy skórkę. Grubo siekamy, wkładamy do miski. Dodajemy ser i seler. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny i miodem. Odstawiamy. 

  • seler 2.

    Kotlety: Seler korzeniowy obieramy, myjemy i kroimy w 0,5-cm plasterki. Obtaczamy w mące, strząsając jej nadmiar, a następnie zanurzamy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwujemy z sałatką, udekorowane listkami buraka.

Porady

 

  • Panierkę przygotować można na kilka sposobów, w zależności od tego, co lubicie najbardziej. Seler panierowany może być nie tylko w bułce tartej, ale także panko lub płatkach kukurydzianych. Inna pyszna opcja to seler panierowany z serem. W tym przepisie dwa plastry selera przekładamy grubym plastrem sera i dopiero tak przygotowany kotlet panierujemy i smażymy. Takie kotlety z selera z serem będą zaskakiwały wypływającym po rozkrojeniu ciągnącym nadzieniem. 
  • Jeśli chcecie przygotować to danie w wersji fit, zróbcie pieczone kotlety z selera. Będą one zdrowsze i znacznie mniej tłuste.  

Notka redakcyjna

Kotlety z selera - przepis podstawowy i inne wersje

Przepis na kotlety z selera to banalnie prosta receptura. Wystarczy dorodna bulwa selera korzeniowego, a do tego jajko, mąka, bułka tarta i olej do smażenia. Seler obieramy i kroimy w plastry (można go też wcześniej lekko podgotować), a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krążki smażymy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Usmażone kotlety z selera odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe!

Oczywiście taką bazową wersję można urozmaicać dodatkiem suszonych lub świeżych ziół oraz przypraw, które sprawią, że danie nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu. Oprócz soli i pieprzu, można użyć także papryki w proszku (zarówno słodkiej, ostrej, jak i wędzonej), curry, kurkumy i sproszkowanego czosnku. Mile widziane są także przeróżne zioła, takie jak oregano, tymianek, rozmaryn lub natka pietruszki. 

Podstawowy przepis można wzbogacić też innymi warzywami. Jednym ze sprawdzonych połączeń smakowych są kotlety z selera i pieczarek. W sezonie możemy oczywiście też użyć świeżych leśnych grzybów. Kolejny pyszny pomysł to kotlety z selera i marchewki. 

Ten przepis możemy też łatwo przekształcić w kotlety z selera wegańskie. Wystarczy zastąpić jajko gęstą mieszanką mąki i mleka roślinnego lub wody z gotowania selera. W tak przygotowanej masie obtaczamy plastry warzywa, a dalej postępujemy już jak w podstawowym przepisie. 

Z czym podawać kotlety z selera?

Kotlety z selera można podawać solo, jedynie w towarzystwie lekkiej sałatki. My polecamy tę z selera naciowego, jednak jeśli wolicie bardziej klasyczne propozycje, podajcie kotlety z surówką coleslaw, z tartej marchewki, kiszonej kapusty albo z mizerią czy korniszonami. Jako dodatek na ciepło warto podać z kolei duszoną marchewkę, buraczki na ciepło lub zasmażaną kapustę.

Jeśli jednak chcecie przygotować bardziej sycący posiłek, podajcie je z ziemniakami, zarówno gotowanymi, pieczonymi, jak i w postacie puree frytek. Dobrze sprawdzi się tutaj również kasza. Można użyć gryczanej, bulgur, jaglanej czy kuskus. Jeśli wolicie ryż, również będzie on dobrym wyborem do tego dania. Do kotletów pasuje zarówno biały, jaśminowy, dziki, jak i czerwony ryż.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy