Spaghetti z cukinii (z klopsikami)

Spaghetti z cukinii podane z klopsikami to zdrowe i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się w letnie dni. Witariański, bezglutenowy makaron z cukinii to idealne rozwiązanie nie tylko dla tych, którzy liczą kalorie. To prawdziwa bomba witaminowa! Dodatek mięsnych kuleczek sprawi, że będzie to pożywny obiad dla całej rodziny, który da zastrzyk energii bez uczucia obciążenia organizmu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne klopsiki spaghetti

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 172 głosów)

Spaghetti z cukinii (z klopsikami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • klopsiki z mięsa mielonego 1.

    Klopsiki do spaghetti: mielone mięso wieprzowe przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dwa ząbki posiekanego czosnku. Dokładnie mieszamy dłońmi, po czym formujemy małe klopsiki – mniej więcej wielkości pomidorka koktajlowego. Łyżkę oleju rozgrzewamy na dużej patelni, wkładamy klopsiki i smażymy przez 10–15 min, aż uzyskają złoty kolor.

  • Pomidorki koktajlowe i czosnek 2.

    Pieczenie pomidorków: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Pomidorki z dwoma całymi ząbkami czosnku i łyżką oleju wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą i pieprzem delikatnie mieszając, aż wszystko dobrze pokryje się tłuszczem, pieczemy przez 15 minut. Potem dodajemy klopsiki, wyjmujemy czosnek i odkładamy na bok. Wszystko przykrywamy folią aluminiową, żeby nie ostygło.

  • makaron z cukinii 3.

    Spaghetti z cukinii: za pomocą obieraczki julienne lub bardzo ostrego noża wycinamy makaron – długie, wąskie paski. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wyciskamy na nią z łupinek ząbki czosnku upieczonego wcześniej z pomidorkami i rozcieramy łyżką. Gdy zaskwierczą, dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Wrzucamy cukiniowe spaghetti i podgrzewamy przez 30 sek. – przy dłuższym czasie, może za bardzo zmięknąć. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy klopsiki z pomidorami i ostrożnie mieszamy. Posypujemy orzeszkami piniowymi, listkami bazylii i płatkami parmezanu.

Porady

  • Do spaghetti z cukinii najlepiej sprawdzą się małe warzywa, które nie mają w sobie dużej ilości wody.
  • Spaghetti z cukinii przygotowujemy bez nasion. Wygodnie usuwa się je małą łyżeczką.  
  • Sos do spaghetti z cukinii bazuje na pomidorach, z nimi najlepiej się komponuje. Możemy robić go w różnych wersjach, w zależności od upodobań.
  • Dla urozmaicenia smakowego i kolorystycznego można przyrządzić spaghetti z cukinii i marchewki.
  • Tego rodzaju makaron możemy zrobić z każdego rodzaju cukinii, również żółtej.

Notka redakcyjna

Jak zrobić spaghetti z cukinii?

Nie ma nic prostszego niż przygotowanie makaronu spaghetti z cukinii. Wszystko dzięki profesjonalnej technice en julienne, która polega na krojeniu warzyw na długie, cienkie i równe plasterki.


Czym zrobić makaron z cukinii? Do zrobienia tzw. dżulienki wykorzystuje się ostry nóż, ale zadanie to można sobie ułatwić za pomocą obieraczki do warzyw. Istnieją także specjalne ostrza do tej techniki krojenia, przypominające temperówkę (tzw. spiralizery), które kupić można za kilkanaście złotych.


Warzywny witariański makaron spaghetti można przygotować także z marchewki, selera, pora, białej rzodkwi i innych twardych warzyw smacznych na surowo. Warto wykorzystać je nie tylko do warzywnego spaghetti, ale także do przygotowania surówek, sałatek lub dań kuchni azjatyckiej.

 

Spaghetti z cukinii – przepisy

Idealne spaghetti z cukinii jest świeże i chrupiące. Cukinia jako makaron sprawdzi się w tym zadaniu idealnie. Jest to pyszny letni obiad, który można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy dodać ulubiony sos.


Sos do spaghetti z cukinii możemy zrobić z pieczonych pomidorów i śmietany. Dodatkowo możemy wzbogacić go o wieprzowe klopsiki i parmezan. Danie to jest fantastyczną propozycją obiadu. Można także użyć klasycznego sosu bolognese, pesto lub lekkiego dresingu.


Jeżeli potraktujemy makaron z cukinii jako bazę to okaże się, że możemy przygotować go na dziesiątki sposobów. Wieprzowinę można zastąpić mięsem z indyka, kurczakiem lub krewetkami.


Spaghetti z cukinii w wersji wege

Cukiniowe spaghetti może być w pełni wegańskie. Wystarczy zrezygnować z mięsa lub zastąpić je innym, bezmięsnym składnikiem. Można wykorzystać w tym celu wegańskie zamienniki klopsów lub dodać swoje ulubione warzywa i dodatki.


Świetnie sprawdzi się w tym wypadku wersja cukiniowego spaghetti z czosnkiem duszonym na oliwie. W prosty i szybki sposób otrzymamy zdrowszą wersję klasycznego aglio e olio.


Gotowanie makaronu z cukinii

Makaronu z cukinii nie gotujemy. Gdybyśmy to zrobili zupełnie straciłby swoją chrupkość, a wszystkie witaminy zginęłyby w wysokiej temperaturze. Możemy podgrzać go przez kilka sekund na patelni, ale równie dobrze możemy ominąć ten krok i jeść cukiniowy makaron na surowo.


Sekretem diety witariańskiej jest jedzenie surowych warzyw i owoców. Jest to najbardziej wartościowe źródło składników odżywczych. Cukiniowe spaghetti zmięknie delikatnie pod wpływem ciepła sosu, który oblepi warzywny makaron zupełnie tak jak ten oryginalny.


Makaron z cukinii – dla kogo?

Cukinia jako makaron to idealne rozwiązanie dla alergików. Może bez problemu zastąpić w daniach wersję z pszenicy. Warzywny makaron to perfekcyjna opcja dla osób uczulonych na to zboże i nietolerujących glutenu.


Ze względu na swoją niską kaloryczność cukiniowy makaron będzie dobrą opcją dla osób na diecie. Jedna średniej wielkości cukinia to niecałe 100 kalorii. Dodatkowo cukinia składa się w większości z wody, więc przy tym nawadnia organizm, co jest szczególnie ważne dla jego prawidłowego funkcjonowania.


Osoby o niskiej odporności również mogą często sięgać po witariańskie makarony. Cukinia jako pasta to prawdziwa bomba witaminowa. Wprowadzenie cukiniowego spaghetti na stałe do swojej diety może wzmocnić odporność.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy