Ściśle zwinąć mięso, uważając, by jajka się nie poprzesuwały. Klops ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanny. Równomiernie skropić stopionym masłem. Piec ok. 50 min w temp. 190°C.
Grzyby opłukać, moczyć godzinę w wodzie. Gotować 30 minut w tej samej wodzie, ostudzić, pokroić w paski. Cebule obrać i drobno posiekać. Kajzerki namoczyć, lekko odcisnąć, rozdrobnić.
Mięso wymieszać z kajzerkami, posiekaną cebulą, grzybami, musztardą, skórką z cytryny, surowymi jajkami, natką, rozmarynem, majerankiem i przyprawą do mięsa mielonego. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić, aby masa stała się kleista.
Masę mięsną rozłożyć równo na zwilżonej stolnicy, nadając jej kształt prostokąta. Jajka obrać ze skorupek. Ułożyć pośrodku masy, jedno za drugim, tak aby stykały się końcami. Ściśle zwinąć mięso, uważając, by jajka się nie poprzesuwały. Klops ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką brytfanny. Równomiernie skropić stopionym masłem. Piec ok. 50 min w temp. 190°C.
Komentarze