Pasztet domowy pieczony

Pasztet domowy to sprawdzony przepis na Święta, ale nie tylko. Robiąc taki pasztet mamy pewność, jakie mięso jest w środku i jakie przyprawy. Pasztet domowy to mój hit dla rodziny i znajomych.

Dodany przez:

Pasztet domowy pieczony

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.46 z 125 głosów)

Składniki

  • Składniki na pasztet domowy na 1 keksówkę:
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 udo z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g surowego boczku
  • 50 g słoniny
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki domowej "jarzynki"
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Łopatkę, udo, boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso (udo obrane od kości) i warzywa,wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Do masy dodać jajko, majeranek, bułkę tartą, "jarzynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
  5. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
  6. Pasztet domowy będzie doskonały do deski wędlin i mięs, pysznie smakuje z sosami.

Wskazówki

Zobacz też: sos holenderski - przepis

Komentarz redakcji

Pasztet domowy to sprawdzony przysmak nie tylko na wielkanocne śniadanie czy posiłek w święta Bożego Narodzenia. Jeśli mamy ochotę na mięsną pieczeń na kanapki to właśnie pasztet będzie dobrym wyborem.
Śniadanie mięso Wielkanoc przekąska kolacja pasztet domowy wyrób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze