Pasztet domowy pieczony

Pasztet domowy to sprawdzony przepis na Święta, ale nie tylko. Robiąc taki pasztet mamy pewność, jakie mięso jest w środku i jakie przyprawy. Pasztet domowy to mój hit dla rodziny i znajomych.

dania mięsnePasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.06 z 316 głosów)

Składniki:

  • Składniki na pasztet domowy na 1 keksówkę:
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 udo z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g surowego boczku
  • 50 g słoniny
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki domowej "jarzynki"
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Łopatkę, udo, boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia.
  • Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso (udo obrane od kości) i warzywa,wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do masy dodać jajko, majeranek, bułkę tartą, "jarzynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
  • Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
  • Pasztet domowy będzie doskonały do deski wędlin i mięs, pysznie smakuje z sosami.

Porady

Zobacz też: sos holenderski - przepis

Notka redakcyjna

Pasztet domowy to sprawdzony przysmak nie tylko na wielkanocne śniadanie czy posiłek w święta Bożego Narodzenia. Jeśli mamy ochotę na mięsną pieczeń na kanapki to właśnie pasztet będzie dobrym wyborem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy