Jaja w sosie chrzanowym

Pamiętam szkolną stołówkę i ten zapach sosu chrzanowego,było od razu wiadomo co na obiad
:)

dodany przez: buciol78 buciol78

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • 10 jaj kurzych
  • 1 średni słoiczek chrzanu dobrej firmy
  • 1 średnie jabłko
  • 1 niewielka cebula
  • 100g. masła
  • 1l. bulionu drobiowego
  • śmietana 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,biały pieprz,cukier do smaku

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Jaja w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka gotujemy na twardo 10min po zagotowaniu się wody.Hartujemy jaja zimną wodą obieramy ze skorupki.Cebulę i jabłko obieramy,trzemy na tarce o grubych oczkach,na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy jabłko i cebulę lekko podsmażamy na małym ogniu dodajemy chrzan i wszystko razem łączymy ze sobą,następnie wsypujemy mąkę i robimy tak zwaną zasmażkę,dolewamy bulion energicznie mieszając aby nie powstały grudki.Sos przecieramy przez gęste sito.Śmietanę hartujemy dodajemy do sosu.Doprawiamy do smaku sola,pieprzem.Cukier ma tu znaczenie łagodzące jak by sos był zbyt ostry od chrzanu. Podajemy z ziemniakami i posiekanym koperkiem. SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy