Jajka w sosie chrzanowym przygotujemy w mgnieniu. Niekwestionowanymi zaletami tej potrawy są: prosty skład i tanie składniki. Serwujemy je w towarzystwie ziemniaków, których smak podkreśla wyrazisty sos. Takie danie odnajdzie się również na wielkanocnym stole, podane na obiad lub w formie przystawki, ale wtedy pomijamy ziemniaki. Poniżej znajdziecie przepis na jajka z sosem chrzanowym, które zasmakują całej rodzinie.
Artur Rogalski
(średnia 4.49 z 156 głosów)
Ziemniaki: obieramy je ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Potrwa to 10–15 minut, w zależności od ich wielkości.
Jajka: gotujemy je na twardo przez około 10 minut. Odstawiamy je do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupki.
Koperek: myjemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Sos: na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy bulion. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu łączymy go ze śmietaną, pieprzem oraz solą.
Podanie: na talerz nakładamy ziemniaki oraz jajka. Całość polewamy sosem. Jajka w sosie chrzanowym podajemy posypane koperkiem.
Porady
- Jajka w sosie chrzanowym świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Zamiast koperku możemy użyć szczypiorku, rzeżuchy lub pietruszki. Składniki te wspaniale komponują się z sosem chrzanowym oraz jajkami.
- Jeśli chcemy podkręcić nieco smak sosu, możemy dodać do niego niewielką ilość cukru. Przyprawy takie, jak majeranek, czy ziele angielskie nadadzą mu fantastycznego aromatu.
- Śmietanę 18% możemy zastąpić mlekiem. W takiej sytuacji sos będzie łagodniejszy i słodszy w smaku.
- Jajka w sosie chrzanowym najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Jednak możemy je również przechowywać, w lodówce wytrzymają przez maksymalnie 2–3 dni.
- Do sosu możemy dodać jedną łyżkę musztardy. Jego smak będzie wtedy ostrzejszy oraz intensywniejszy.
Jajka w sosie chrzanowym świetnie smakują same w sobie. Zazwyczaj podajemy je z ugotowanymi ziemniakami. Możemy je także serwować w towarzystwie:
Jajka to niezbędny składnik wielkanocnych dań. Zazwyczaj dodajemy je do babek, czy zup. Ugotowane stanowią świetną propozycję na przystawkę. Jak je przygotować? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Z ugotowanych jajek możemy przygotować także pastę jajeczną. Jajka wystarczy rozgnieść widelcem, a następnie połączyć z majonezem. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Na bazie tego prostego przepisu możemy przygotować także:
Majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym i niewielką ilością musztardy. Dzięki temu nasza pasta będzie wyjątkowo lekka oraz mało kaloryczna. To świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o figurę.
Ugotowane jajka możemy polać nie tylko sosem chrzanowym, czy tatarskim. Równie dobrze sprawdzi się:
Komentarze