Jajka faszerowane awokado to nietypowa propozycja na wielkanocną przekąskę. Nadzienie à la guacamole zachwyca wiosenną, jasnozieloną barwą i kremową konsystencją. Powstaje błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza. Jajka z awokado są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je nie tylko na święta.
iStock
(średnia 4.58 z 194 głosów)
Jajka: podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtko i przekładamy do miseczki, w której przygotujemy nadzienie. Białka odkładamy na talerz.
Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy na drobno.
Awokado: przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki stołowej wyjmujemy miąższ i polewamy go łyżką soku z cytryny.
Farsz: w miseczce łączymy żółtka, majonez, awokado i szczypiorek. Ucieramy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Faszerowanie jajek: przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego i wyciskamy je do odłożonych białek jaj. Możemy to także zrobić za pomocą łyżeczki.
Dekorowanie: jajka faszerowane awokado ozdabiamy listkami koperku.
Porady
Powyżej przedstawiliśmy podstawowy przepis na zielone jajka wielkanocne z awokado. Smak farszu o tej pięknej, wiosennej barwie można jednak urozmaicić na kilka sposobów. Spróbujmy dodać do niego inne warzywa, ulubioną szynkę lub wędzoną rybę. Eksperymentujmy ze słonymi i kwaśnymi elementami, które świetnie uzupełnią faszerowane jajka. Oto kilka propozycji.
Jajka z awokado to ciekawa przekąska na święta wielkanocne. Na pewno zachwyci gości zielonym kolorem farszu. Jeśli chcemy przy rodzinnym stole dzielić się czymś innym niż tylko tradycyjnymi pisankami, wypróbujmy innych przepisów:
Komentarze