Jajka faszerowane awokado - zielone jajka wielkanocne

Faszerowane jajka to popularna na wielkanocnych stołach przystawka, przyrządzana na najróżniejsze sposoby. Wypróbuj jajka faszerowane awokado - pyszne nadzienie a'la guacamole ze szpinakiem to nietypowe, lecz pyszne rozwiązanie. Jajka faszerowane awokado będą pysznym dodatkiem nie tylko na świątecznym stole.

dodany przez: Julita gotuje

Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • gotowane-jajka 1.

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na pół. Wyciągamy żółtka.

  • awokado-krojenie 2.

    Awokado przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki wyciągamy miąższ i miksujemy razem ze szpinakiem i 1-2 łyżeczkami soku wyciśniętego z cytryny. Dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Całość ponownie miksujemy i na koniec mieszamy z majonezem.
     

  • Jajka faszerowane awokado 3.

    Gotową masą z awokado wypełniamy odłożone wcześniej białka jajek. Dekorujemy dowolnie, np. koperkiem bądź posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajka faszerowane awokado?

Powyższy przepis można także nazwać przepisem na jajka faszerowane guacamole, ponieważ podany wyżej farsz to jeden z wielu sposobów przyrządzenia popularnej meksykańskiej salsy. Jej podstawą jest roztarte widelcem awokado, szczypta soli i odrobina soku z cytryny bądź limonki. Zależnie od przepisu, do guacamole dodaje się także pomidory, paprykę chili, czosnek, cebulę, kolendrę bądź inne przyprawy. Czasem dla bardziej kremowej konsystencji dodaje się także majonez lub śmietanę, jednak składniki te zagłuszają smak awokado.

Jajka faszerowane awokado i inne jajka wielkanocne to najczęściej jajka kurze. Są łatwe w obróbce termicznej i pięknie się prezentują na ozdobnych paterach na jajka. Ale możemy poeksperymentować i na nasze jajka wielkanocne wybrać mniejsze jajka przepiórcze, idealne na "jeden kęs" lub większe jajka gęsi, które te pomieszczą sporo pysznego farszu. Jedno jest pewne - jajka z awokado powinny być zrobione z jajek pochodzących ze sprawdzonego źródła. Czytajmy oznaczenia, wybierajmy wolny chów, a przed konsumpcją możemy wykonać test świeżości za pomocą zwykłej szklanki i wody. Jajka wielkanocne świeże opadną na dno, a jajka nie nadające się do spożycia będą się lekko unosić. Zadbajmy o to, żeby jajka wielkanocne były nie tylko smaczne, ale bezpieczne i zdrowe.

Jak wybrać awokado?

W polskich sklepach dostępne są dwie odmiany - Fuerte i Hass. Owoce pierwszej z nich charakteryzują się cienką skórką o zielonym kolorze. Kształtem przypomina gruszkę - jeszcze na początku XX wieku w krajach anglojęzycznych na awokado znacznie częściej mówiono "alligator pear", zarówno ze względu na kształt, jak i na kolor i fakturę skórki. Awokado odmiany Fuerte zwykle jest tańsze, ale też trudno przewidzieć w jakim czasie dojrzeje. Z kolei odmiana Hass ma nieco mniejsze owoce, z czarno-fioletową i chropowatą skórką. Awokado tej odmiany jest nieco droższe, jednak zawsze będzie dojrzałe w ciągu maksymalnie kilku dni od zakupu. A jak rozpoznać, czy awokado jest już gotowe do spożycia? W sklepie najlepiej to ocenić po kolorze skórki - im ciemniejsza, tym awokado jest bardziej dojrzałe. Odmiana Hass powinna mieć ciemnofioletowy kolor, zaś Fuerte - zielony i jednolity, bez plam. W domu z kolei, gdy awokado poleży już jakieś 2-3 dni, najlepiej sprawdzać je poprzez naciśnięcie. Złap awokado i lekko wciśnij palcem (skórkę bądź szypułkę) - dojrzały owoc będzie miękki. Pamiętaj, że awokado to delikatny i dość kapryśny owoc - jeśli czujesz, że jest już miękki, nie odkładaj go do dalszego "dojrzewania", bo już kolejnego dnia może okazać się przejrzałe i niezdatne do jedzenia. Nie wyrzucaj pestki! Jeżeli na farsz do jajek z awokado nie zużyjesz całego owocu i zostanie ci połówka, wsadź w nią pestkę i w ten sposób przechowuj w lodówce. Dzięki obecności pestki awokado jest trochę "oszukane" i zachowuje się tak, jakby nie zostało jeszcze obrane ze skórki, tj. później ciemnieje. Możemy też, tak jak jabłko, skropić je odrobiną soku z cytryny.

Zobacz także: Awokado - przepisy nie tylko na guacamole

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy