Zielone jajka wielkanocne

Jak oryginalnie podać jajka wielkanocne - oto pomysł na zielone jajka wielkanocne z majonezem. Proste, smakowite, efektowne. Na pewno zasmakują rodzinie przy świątecznym stole.

Dodany przez:

Zielone jajka wielkanocne

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • jajka
  • 100 g mrożonego groszku zielonego
  • śledziki marynowane
  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół. Groszek rozmrozić, zmiksować blenderem na jednolitą masę, połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Gotową pastę nałożyć na połówki jajek, obok kawałek śledzika i dowolne elementy dekoracyjne.
  2. Takie jajka wielkanocne najlepiej podać od razu po przygotowaniu - całość będzie miała ładny kolor i będzie najsmaczniejsza.

Komentarz redakcji

Jajka wielkanocne to najczęściej jajka kurze - są łatwe w obróbce termicznej, pięknie prezentują się na ozdobnych paterach na jajka. Ale możemy poeksperymentować i na nasze jajka wielkanocne wybrać mniejsze jajka przepiórcze - idealne na "jeden kęs" lub większe jajka gęsi - te pomieszczą sporo, pysznego farszu. Jedno jest pewne jajka wielkanocne powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła - czytajmy oznaczenia, wybieramy wolny chów, a przed konsumpcją możemy wykonać test świeżości za pomocą zwykłej szklanki i wody - jajka wielkanocne świeże opadną na dno, a jajka nie nadające się do spożycia będą się lekko unosić. Zadbajmy o to, żeby jajka wielkanocne były nie tylko smaczne, ale bezpieczne i zdrowe.
Śniadanie Wielkanoc przekąska jaja jajka wielkanocne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze