Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado to nietypowa propozycja na wielkanocną przekąskę. Nadzienie à la guacamole zachwyca wiosenną, jasnozieloną barwą i kremową konsystencją. Powstaje błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza. Jajka z awokado są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je nie tylko na święta. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka faszerowane przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.58 z 194 głosów)

Jajka faszerowane awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtko i przekładamy do miseczki, w której przygotujemy nadzienie. Białka odkładamy na talerz.  

  • 2.

    Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy na drobno.

  • 3.

    Awokado: przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki stołowej wyjmujemy miąższ i polewamy go łyżką soku z cytryny. 

  • 4.

    Farsz: w miseczce łączymy żółtka, majonez, awokado i szczypiorek. Ucieramy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  • 5.

    Faszerowanie jajek: przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego i wyciskamy je do odłożonych białek jaj. Możemy to także zrobić za pomocą łyżeczki. 

  • 6.

    Dekorowanie: jajka faszerowane awokado ozdabiamy listkami koperku. 

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby jajka z awokado miały jeszcze ładniejszy zielony kolor, możemy dodać do farszu świeże liście szpinaku. Powinniśmy wtedy połączyć składniki za pomocą blendera lub malaksera, żeby otrzymać jednolitą, jasnozieloną pastę. 
  • Nie wahajmy się używać innych ziół do farszu lub ozdoby jajek. Awokado lubi świeżą kolendrę, rzeżuchę i natkę pietruszki
  • Przygotowując jajka faszerowane awokado, możemy użyć jogurtu naturalnego, śmietany lub kremowego serka zamiast majonezu.  
  • Jak wybrać awokado? Tym, którzy nie używają zbyt często tego składnika, wybranie dojrzałego i smacznego owocu może sprawić pewną trudność. Jego skórka powinna mieć jednolity kolor ciemnofioletowy (w przypadku odmiany hass) lub zielony (odmiana fuerte). Wystrzegajmy się awokado nakrapianego ciemnymi plamami. Zajrzyjmy pod szypułkę. Jeśli odchodzi łatwo, a miąższ pod nią ma ładny kolor, śmiało możemy kupić ten owoc.  
  • Pestkę z awokado możemy łatwo usunąć, wbijając w nie ostrze noża. Następnie przekręcamy lekko rękojeść. Jeśli owoc jest dojrzały, pestka z łatwością oddzieli się od miąższu.  
  • Jakie jajka wybrać? Czytajmy oznaczenia. Wybierajmy wolny chów, a przed konsumpcją wykonajmy test świeżości za pomocą zwykłej szklanki i wody. Świeże jajka opadną na dno, a te nie nadające się do spożycia będą się lekko unosić. 
  • Jajka faszerowane awokado nie poleżą zbyt długo w lodówce. Mimo że sok z cytryny ma uchronić nadzienie przed oksydacją, awokado i tak zacznie ciemnieć po kilku godzinach. Nie przygotowujmy zbyt dużo porcji na jeden raz.  

Notka redakcyjna

Jajka faszerowane awokado z dodatkami 

Powyżej przedstawiliśmy podstawowy przepis na zielone jajka wielkanocne z awokado. Smak farszu o tej pięknej, wiosennej barwie można jednak urozmaicić na kilka sposobów. Spróbujmy dodać do niego inne warzywa, ulubioną szynkę lub wędzoną rybę. Eksperymentujmy ze słonymi i kwaśnymi elementami, które świetnie uzupełnią faszerowane jajka. Oto kilka propozycji.     

  • Jajka faszerowane łososiem i awokado – te trzy składniki w jednej przekąsce to klasyczne połączenie, bardzo popularne w modnych lokalach śniadaniowych. Wmieszajmy do naszego farszu rozdrobnionego łososia wędzonego na zimno lub na ciepło. Jeśli jest to dla nas zbyt droga ryba, możemy także wykorzystać przepis na jajka faszerowane tuńczykiem
  • Jajka faszerowane z awokado i pomidorami – takie nadzienie przypomina meksykańską pastę guacamole. Pokrojony w kostkę pomidor przełamuje nieco treściwy, kremowy farsz. Możemy również wykorzystać suszone pomidory. 
  • Zielone jajka wielkanocne z szynką – wypróbujmy połączenia awokado z ulubioną wędzoną wędliną pokrojoną w drobną kostkę. Możemy także użyć szynki dojrzewającej, takiej jak szynka parmeńska prosciutto
  • Jajka z awokado i rzodkiewką – lekkie, wiosenne połączenie, dzięki któremu wzbogacimy kremowe nadzienie o soczysty, chrupiący element. 

Jajka faszerowane z awokado i inne propozycje na Wielkanoc 

Jajka z awokado to ciekawa przekąska na święta wielkanocne. Na pewno zachwyci gości zielonym kolorem farszu. Jeśli chcemy przy rodzinnym stole dzielić się czymś innym niż tylko tradycyjnymi pisankami, wypróbujmy innych przepisów: 

  • Jajka faszerowane wielkanocne – wystarczy dodatek majonezu i słodkiej papryki, żeby zamienić żółtko w smaczne nadzienie o intensywnej barwie. 
  • Jajka faszerowane w skorupkach – zapiekane lub smażone na maśle to wyborna przekąska, której nie może zabraknąć na spotkaniu rodzinnym przy wielkanocnym stole. 
  • Jajka nadziewane z rzeżuchą – kiełki tej rośliny nieodmiennie kojarzą się z pisankami i barankiem wielkanocnym. Ich lekko pikantny smak cudownie komponuje się z jajkiem na twardo i majonezem.   
  • Jajka faszerowane pieczarkami – przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Nadzienie grzybowe z majonezem i natką pietruszki z pewnością zachwyci fanów szybkiej kuchni, a jednocześnie sprawdzi się jako element świątecznej przekąski. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy