GULASZ Z ŁOPATKI

Mieciutkie mięsko,aromatyczne warzywa,pyszny obiadek

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól,pieprz
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Łopatke kroimy wkosteczkę,podsmazamy na rumiano na oleju. Do garnuszka wlewamy bulion warzywny,dodajemy listekj,ziele,marchewki i pietruszki pokrojone w kosteczkę,wrzucamy podsmazone mięsko.Dusimy ok. 40 minut. Do mąki dodajemy zimną wodę,dokładnie mieszamy zeby nie było grudek,jak trzeba dolewamy jeszcze wody.Dodajemy gorącego wywaru z garnka,mieszamy dokładnie,wlewamy do garnka z gulaszem,mieszamy,zagotowujemy,wyłaczamy.Podajemy na ziemniakach lub ryżu,a nawet makaronie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy