Gulasz z łopatki

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • gulasz-z-lopatki-przepis1.Łopatkę kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano na oleju. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Do wywaru wrzucamy mięso i dusimy gulasz z łopatki wieprzowej ok. 40 minut.
  • gulasz-z-lopatki-przygotowanie2.Do mąki dodajemy zimną wodę, dokładnie mieszamy. Gorący wywar z gulaszem z łopatki zagęszczamy otrzymaną zawiesiną. Całość mieszamy dokładnie i zagotowujemy.

Porady

  • Gdy smażymy na patelni łopatkę wieprzową należy przewrócić kostki dopiero, gdy mięso zetnie się od spodu.
  • Przy duszeniu mięsa z warzywami i bulionem należy zostawić lekko "uchyloną" pokrywkę od garnka, aby para z gotowania mogła ulatywać.
  • Gulasz z łopatki należy przestać gotować, gdy mięso będzie miękkie.

 

Notka redakcyjna

Jak zrobić gulasz z łopatki?

Jeśli kawałki mięsa zaczniemy podsmażać w garnku z głębokim dnem, gulasz z łopatki spokojnie można nazwać daniem jednogarnkowym. Jest on bardzo wygodny w przygotowaniu, a posprzątanie po gotowaniu nie wymaga dużo wysiłku. Gulasz z łopatki wieprzowej to mięso gotowane w wywarze z warzywami – przygotowanie takiego obiadu zajmie koło godziny.

Jakie przyprawy do gulaszu z łopatki?

Istnieją specjalne zestawy przypraw do gulaszu. Bez problemu jednak możemy stworzyć własne kompozycje. Najczęściej dodawanymi przyprawami do gulaszu z łopatki wieprzowej są: sól, słodka papryka, kolendra, ziele angielskie, natka pietruszki, majeranek i tymianek. Można także spróbować pobawić się ze smakami i wzbogacić nasz gulasz z łopatki np. pieprzem cytrynowym, suszonymi pomidorami z czosnkiem albo innymi ulubionymi przyprawami!
 

Gulasz węgierski

Gulasz często kojarzy nam się, słusznie, z kuchnią węgierską. Dawniej było to danie pasterzy, dopiero z biegiem lat stało się narodowym posiłkiem na Węgrzech. Gulasz węgierski to posiłek przyrządzony z łopatki, cebuli i słoniny. Papryka stała się jednym z głównych składników dania dopiero w XVI wieku, gdy warzywo stało się popularne w Europie. Na podstawie przepisu na gulasz węgierski można przygotować zupę gulaszową, placki po zbójnicku, czy ragout.

Sprawdź przepis na gulasz po węgiersku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 110 min.
Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to sycąca propozycja na posiłek na gorąco. Największą popularnością cieszy się w chłodniejsze dni - oryginalny gulasz węgierski rozgrzewa i zastąpi dwudaniowy obiad, ale będzie też pyszną propozycją na obiadokolację. Bazą na gulasz po węgiersku może być szynka wieprzowa, ale w niektórych wersjach króluje wołowina. Przepisy na gulasz po węgiersku czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos węgierski - to efekt wytopienia tłuszczu z mięsa i połączenia w trakcie duszenia z aromatycznymi przyprawami - w końcu gulasz po węgiersku nie może obyć się bez papryki słodkiej i papryki ostrej w proszku! Podpowiadamy, jak zrobić gulasz węgierski i jakie przyprawy do gulaszu węgierskiego - oprócz papryki - warto dodać.

mojegotowanie

Gulasz węgierski

Czas przygotowania: 60 min.
Sos z łopatki wołowej
obiad

ANECIK1980

Sos z łopatki wołowej