Chleb z garnka

Mój własny bochenek. To przepis na chrupiący chleb z garnka. Doskonały pomysł, jak zacząć wypiekać domowe pieczywo. Chleb z garnka jest chrupiący z zewnątrz, pyszny w środku.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • mąka do podsypania
  • olej do wysmarowania miski

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy.
  2. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło.
  3. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
  4. Po 12-18 godzinach ciasto na chleb z garnka wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy, nadając prostokątny kształt.
  5. Teraz odgazowujemy, czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np. na misce wysmarowanej odrobina oliwy i posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem albo niczym - jeśli robimy chleb z garnka bez ziaren.
  6. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.
  7. Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikwychch elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
  8. Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb z garnka po upieczeniu studzimy na kratce.
  9. Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej.
  10. Dobrze jeśli mąka będzie miała zawartość białka ok. 10g ale jak będzie mniej to w niczym nie przeszkodzi. Myślę, że można też dodać częściowo mąki z pełnego przemiału, ale wtedy należy dodać więcej wody, bo taka mąka więcej jej wchłania.
  11. Chleb z garnka to mój ulubiony rodzaj domowego pieczywa - jeśli zaczynacie swoją przygodę z wypiekiem domowego chleba, to ten przepis będzie idealny na początek.

Komentarz redakcji

Chleb z garnka warto urozmaicić - wspomniane otręby czy sezam to dopiero początek. Skórka na chlebie z garnka może kusić też nasionami chia, czarnuszką, siemieniem lnianym lub makiem.
Śniadanie kolacja chleb drożdże pieczywo chleb z garnka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze