Chleb z garnka to idealna alternatywa dla pracochłonnych i trudnych wypieków na zakwasie. Świeży, z chrupiącą skórką - nie tylko smakuje fantastycznie, ale też cudownie pachnie. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z domowymi wypiekami, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie, jak w posty sposób upiec własne, zdrowe pieczywo.
BBS
Przygotowujemy ciasto: Do osobnej miski odkładamy ok. 260 g mąki pszennej. W rondelku podgrzewamy mleko nie dopuszczając do wrzenia, a następnie odkładamy je na bok. Suche składniki i pokruszone drożdże mieszamy w misce. Wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy drewnianą łyżką, aż mąka się wchłonie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrabiamy ciasto na chleb: Na oprószonej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto, zagniatamy kulę. Żeliwny garnek (śr. 25 cm) wykładamy folią aluminiową błyszczącą stroną do góry. Obficie posypujemy uprzednio odłożoną mąką. Wkładamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 3 godziny, aż podwoi objętość.
Pieczemy chleb w piekarniku: Chleb pieczemy ok. 30 minut w 230 °C pod przykryciem. Odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy folię, chleb studzimy na kratce.
Porady
- Dla urozmaicenia smaku chleba możemy obsypać jego wierzch sezamem, czarnuszką, siemieniem lnianym lub makiem
- Dla najlepszych efektów polecamy użyć mąki pszennej typu 650 lub 720 oraz mąki pełnoziarnistej typu 1850
- Jak wybrać odpowiedni garnek do wypieku chleb? Musi być to naczynie żaroodporne, które świetnie się nagrzewa i nie powoduje parowania ciasta. Może być to więc popularne naczynie szklane lub dobry garnek żeliwny do chleba.
- Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną wieloma wariantami mąk: ryżową, owsianą, kukurydzianą lub mieszanką powyższych
- Jeśli chcemy aby skórka chleba była bardziej chrupiąca, możemy lekko zmodyfikować ostatnie dwa kroki przepisu. W takiej wersji po zagnieceniu ciasta przykrywamy je i odkładamy na bok na około 3 godziny. Następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Gdy naczynie jest już gorące, ostrożnie przekładamy do niego ciasto i pieczemy przez 30 minut.
Jak się okazuje nie trzeba mieć w domu wielu składników, aby przygotować ciasto na chleb z garnka. Oczywiście każdy przepis może się nieco różnić od innych, ale w większości z nich podstawą jest mąka pszenna, świeże lub suche drożdże, woda, sól, olej i ewentualnie cukier. Po wybraniu składników składników pozostaje ich zmieszanie, wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia, najlepiej na całą noc.
Samo przygotowanie ciasta na chleb z garnka jest proste i szybkie. Długi jest jednak czas oczekiwania na moment, w którym ciasto będzie gotowe do pieczenia. W większości przepisów znajdziemy informację, że wyrobione ciasto powinno przeleżeć w lodówce co najmniej 12-18 godzin. Jeśli nie chcemy tyle czekać, możliwe jest skorzystanie z przepisów na szybki chleb z garnka z ziarnami lub innymi dodatkami, w których ciasto wyrasta jedynie godzinę.
Komentarze