Gulasz z soczewicy

Gulasz z soczewicy to pomysł na jednogarnkowy obiad dla wegetarian, wegan, a także tych którzy pragną przygotować bezmięsne danie. Soczewica to bogaty w białko produkt, który zawiera liczne właściwości zdrowotne, warto więc włączyć ją do codziennej diety. Zobacz, jak przygotować wegetariański gulasz i przekonaj się, że taka wersja dania jest warta uwagi. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne gulasz

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 174 głosów)

Gulasz z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • soczewica 1.

    Suszone składniki: przygotowanie gulaszu z soczewicy zaczynamy od wlania około 50 ml wody do rondelka. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy ją na gorącą wodę. Dusimy około 5 minut. Suszone pomidory kroimy w paski, podobnie jak śliwki. Chili drobno siekamy. Suszone pomidory, śliwki i chili dodajemy do cebuli i gotujemy kilka chwil. Do warzyw dodajemy żółtą soczewicę i mieszamy. Dolewamy tyle wody, żeby przykryć całą zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kiedy żółta soczewica zacznie mięknąć dodajemy czerwoną soczewicę.

  • przecier 2.

    Świeże warzywa: kalarepę, pomidor i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do garnka z soczewicą. Całość gotujemy około 7 minut. Gulasz z soczewicą doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i szczyptą soli – do smaku.

  • awokado 3.

    Gulasz z soczewicą: podajemy na ciepło, z dodatkiem awokado, natką pietruszki i orzechami nerkowca. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi, które smakiem przypominają parmezan.

Porady

  • Do przygotowania gulaszu z soczewicy można użyć dowolnej soczewicy, pamiętając, by czas gotowania dostosować do przepisu.
  • Soczewicy nie moczy się przed gotowaniem, jest bardzo drobna, dlatego bez problemu ugotuje się w potrawie, w krótkim czasie.
  • Do gulaszu zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy. Sprawdzi się zarówno suszona (którą trzeba wcześniej namoczyć, najlepiej przez całą noc) lub gotowa z puszki.
  • Gulasz z soczewicy można podać również z ziemniakami, np. pieczonymi, ryżem, kaszą, a nawet makaronem. Dodatkowo warto przygotować surówkę – w naszym przepisie jej rolę pełni awokado z płatkami drożdżowymi.
  • Gulasz warzywny z soczewicą dobrze komponuje się również z innymi składnikami, można jest dostosować do swoich upodobań. Na przykład, zamiast kalarepy można użyć paprykę, ziemniaki lub bataty pokrojone w kostkę, startą marchewkę.
  • Oprócz suszonych śliwek lub zamiast nich można dodać do gulaszu z czerwonej soczewicy rodzynki, żurawinę, suszone morele.

 

 


Notka redakcyjna

Gulasz z soczewicy – zdrowie na talerzu

Soczewica zawiera dużą ilość białka, dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Oprócz tego znajdziemy w niej również kwas foliowy, istotny zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Ponadto znajduje się w niej potas, który obniża ciśnienie krwi w organizmie, a także tanina, chroniąca przed nowotworami. Ze względu na wysoką zawartość żelaza polecana jest osobom zmagającym się z anemią. Ma też w sobie dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo – dlatego jest to również świetna propozycja dla osób, które chcą redukować swoją wagę. Soczewica jest bardzo zdrowa, dlatego z całą pewnością warto włączyć ją do diety.

Są różne rodzaje soczewicy, najpopularniejsza jest czerwona, gotuje się najkrócej i często dodawana jest do zup. Brązowa ma wyrazisty smak, robi się z niej pasztety, kotlety, pasty do chleba i gulasz z soczewicy. Zielona z kolei jest sypka po ugotowaniu, dodaje się ją do farszu na pierogi i do sałatek. Żółta jest delikatna w smaku, rozpada się w czasie gotowania, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i do farszu na naleśniki. Rzadziej spotykane są czarna, koralowa i pomarańczowa.

 

Dieta ze smakiem - czyli jak jeść zdrowo i smacznie

Dieta często kojarzy się z restrykcyjnym liczeniem kalorii i rezygnacją z ulubionych produktów. Kinga Paruzel w swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami receptą na zdrową i smaczną kuchnię oraz udowadnia, że dieta nie musi oznaczać pożegnania z ukochanymi smakami. „Dieta ze smakiem” to książka pełna pomysłów na dietetyczne i pyszne śniadania oraz obiady. Nie zabraknie również deserów, których wcale nie trzeba sobie odmawiać, dbając o linię. Co powiecie na rozpoczęcie dnia od owsiankowego crème brûlée? Brzmi rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Kinga Paruzel przedstawia również oryginalne pomysły na obiady, takie jak pstrąg w migdałach czy zupa z pieczonych batatów. Jeśli nadal nie jesteście przekonani czy to książka dla was, to może brownie z buraka pomoże wam podjąć tę decyzję? Nie zwlekaj, sięgnij po „Dietę ze smakiem” i wprowadź zdrowe nawyki do swojej kuchni już teraz.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy