Fit gulasz z soczewicy

Wegetariański, a nawet wegański gulasz z soczewicą i warzywami. Ma bogaty smak - to zasługa przemyślanej listy składników. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

dodany przez: mojegotowanie

Dania główne gulasz

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 174 głosów)


Składniki:

  • 1/4 szklanki żółtej soczewicy
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duży pomidor
  • 1 kalarepa
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4–5 suszonych pomidorów
  • 2–3 suszone śliwki wędzone
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 awokado
  • natka pietruszki
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Na dno rondla wlać około 50 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Na gorącą wodę wrzucić posiekaną cebulę i dusić około5 minut.
  • Do cebuli dodać pokrojone w paski suszone pomidory i śliwki oraz posiekane chili. Smażyć kolejną minutę.
  • Do warzyw dodać żółtą soczewicę
  • wymieszać i wlać tyle wody
  • aby przykryć całość. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Co jakiś czas dolewać wody. Kiedy żółta soczewica zacznie mięknąć
  • dodać czerwoną soczewicę wraz z pokrojoną w kostkę kalarepą
  • pokrojonym pomidorem i pieczarkami. Całość gotować około 7 minut.
  • Doprawić gulasz koncentratem pomidorowym
  • pieprzem i szczyptą soli.
  • Gulasz podawać ciepły z awokado
  • natką pietruszki i orzechami nerkowca
  • obowiązkowo posypany płatkami drożdżowymi.

Porady

- można użyć dowolnej soczewicy, pamiętając, by czas gotowania dostosować do przepisu
- zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy

Zobacz też przepis na gulasz z indyka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy