REKLAMA

Fit gulasz z soczewicy

Gulasz z soczewicy to pomysł na jednogarnkowy obiad dla wegetarian, wegan, a także tych którzy pragną przygotować bezmięsne danie. Soczewica to bogaty w białko produkt, który zawiera liczne właściwości zdrowotne. Warto więc włączyć ją do codziennej diety, a przepis na gulasz z soczewicy jest na to doskonałą okazją! Zobacz, jak przygotować wegetariański gulasz i przekonaj się, że bezmięsna wersja tego dania jest warta uwagi. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne gulasz

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • soczewica 1.

    Przystępując do przygotowania gulaszu z soczewicy, zaczynamy od wlania około 50 ml wody do rondelka. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy ją na gorącą wodę. Dusimy około 5 minut. Suszone pomidory kroimy w paski, podobnie jak śliwki. Chili drobno siekamy. Suszone pomidory, śliwki i chili dodajemy do cebuli i smażymy kilka chwil. Do warzyw dodajemy żółtą soczewicę i mieszamy. Dolewamy tyle wody, aby przykryć całą zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kiedy żółta soczewica zacznie mięknąć dodajemy czerwoną soczewicę.

  • przecier 2.

    Kalarepę, pomidora i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do gotujących się składników. Całość gotujemy około 7 minut. Gulasz z soczewicą doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i szczyptą soli.

  • awokado 3.

    Wegetariański gulasz z soczewicy podajemy na ciepło wraz z dodatkiem awokado, natką pietruszki i orzechami nerkowca. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi, które smakiem przypominają parmezan.

Porady

  • Do przygotowania gulaszu z soczewicy można użyć dowolnej soczewicy, pamiętając, by czas gotowania dostosować do przepisu.
     
  • Do gulaszu zamiast soczewicy można użyć ciecierzycy.

 

Notka redakcyjna

Dieta ze smakiem - czyli jak jeść zdrowo i smacznie

Dieta często kojarzy się z restrykcyjnym liczeniem kalorii i rezygnacją z ulubionych produktów. Kinga Paruzel w swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami receptą na zdrową i smaczną kuchnię oraz udowadnia, że dieta nie musi oznaczać pożegnania z ukochanymi smakami. „Dieta ze smakiem” to książka pełna pomysłów na dietetyczne i pyszne śniadania oraz obiady. Nie zabraknie również deserów, których wcale nie trzeba sobie odmawiać dbając o linię. Co powiecie na rozpoczęcie dnia od owsiankowego crème brûlée? Brzmi rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Kinga Paruzel przedstawia również oryginalne pomysły na obiad takie jak pstrąg w migdałach czy zupa z pieczonych batatów. Jeśli nadal nie jesteście przekonani czy to książka dla was, to może brownie z buraka pomoże wam podjąć tę decyzję? Nie zwlekaj, sięgnij po „Dietę ze smakiem” i wprowadź zdrowe nawyki do swojej kuchni już teraz.

Zobacz też przepis na gulasz z indyka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy