Gulasz z żołądków

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.

dodany przez: Facet w kuchni

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.24 z 223 głosów)

Gulasz z żołądków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zoladki-drobiowe 1. Żołądki drobiowe (najlepsze na gulasz z żołądków) oczyszczamy z ewentualnych błonek i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do szerokiego rondla lub głębokiej patelni, dodajemy olej, doprawiamy słodką papryką i ostrą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz - jeśli mamy to lepiej wykorzystać pieprz w ziarnach, gulasz z żołądków będzie miał lepszy smak. Przesmażamy kilka chwil.
  • bulion 2. Wlewamy bulion (może być drobiowy, ale też inny, można użyć również wody i domowej kostki rosołowej) i dusimy około 30 minut. W razie potrzeby, podlewając wodą, aby gulasz z żołądków się nie przypalił.
  • marchewka-pokrojona-w-plasterki 3. W tym czasie kroimy i siekamy w kostkę cebule, obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Obieramy i kroimy w plasterki marchewkę. Można opcjonalnie dodać obrane kawałek selera korzeniowego i 2-3 małe ziemniaki - ale jeśli podajemy gulasz z żołądków z innymi dodatkami, to nie trzeba.
  • gulasz-z-zoladkow 4. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie. Gulasz z żołądków doprawiamy do smaku, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i solą. Wodę łączymy z mąką (można ją wcześniej podprażyć na suchej patelni) i dodajemy do gulaszu. Cały czas mieszamy wlewając, aby nie było grudek. Dodajemy śmietanę (można pominąć), hartując ją z sosem z gulaszu z żołądków. Koperek siekamy i z takim zielonym dodatkiem podajemy gulasz z żołądków drobiowych.

Porady

Żołądki to składniki, które królowały w jadłospisach Polaków w PRL-u. Łatwo dostępny, niedrogi, a odpowiednio przygotowany produkt był smaczny. Gulasz z żołądków pojawiał się nierzadko na obiad czy rodzinne, wyjątkowe spotkania. Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego produktu. Zadbajmy o jakościowe mięso, ze sprawdzonego źródła. Wstępna obróbka to oczyszczenie - żołądki mają błonki i żyłki, których warto się pozbyć. Co ważne - do obrabiania mięsa na gulasz z żołądków przyda się osobna deska - nie róbmy tego na tej samej desce, na której kroimy pieczywo!


Notka redakcyjna

Przepis na gulasz z żołądków

Kiedy mamy już odpowiedni produkt, czyli żołądki - na przykład żołądki drobiowe - postępujemy dalej z przygotowaniem poszczególnych składników. Dobrze jest najpierw obsmażyć na oleju żołądki z przyprawami - mięso "zamknie się", a przyprawy zaczną uwalniać aromat. Gulasz z żołądków drobiowych musi pachnieć zielem angielskim, papryką i liściem laurowym. Na sprawdzony przepis na gulasz z żołądków przyda się też podstawowy zestaw warzyw - marchewka, cebula i czosnek. Niektórzy polecają też pieczarki, ale to już przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami.

Prosty zestaw składników sprawi, że na hasło "gulasz z żołądków drobiowych bardzo dobry przepis" pojawi się na stole smakowity, doprawiony obiad. Nośnikiem smaku, który wyróżnia przepis na gulasz z żołądków, jest jego płynna część, czyli tzw. sos z żołądków drobiowych. Można go zabielić śmietaną 18%, ale nie jest to konieczne, jeśli zależy nam, aby gulasz z żołądków kurzych był mniej kaloryczny. Dla wygody najlepiej przygotowywać gulasz z żołądków głębszym rondlu lub w garnku z grubszym dnem - nic się wtedy nie przypali.

Żołądki - przepisy

Jak jeszcze inaczej podać żołądki? Jedną z propozycji są żołądki w słoiku - rodzaj potrawki, którą wekujemy do spiżarni lub w trasę. Jeśli chcemy nieco bardziej poeksperymentować z podrobami, warto wypróbować przepis na gulasz z serc i żołądków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy