Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
iStock
(średnia 4.24 z 223 głosów)
Porady
Żołądki to składniki, które królowały w jadłospisach Polaków w PRL-u. Łatwo dostępny, niedrogi, a odpowiednio przygotowany produkt był smaczny. Gulasz z żołądków pojawiał się nierzadko na obiad czy rodzinne, wyjątkowe spotkania. Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego produktu. Zadbajmy o jakościowe mięso, ze sprawdzonego źródła. Wstępna obróbka to oczyszczenie - żołądki mają błonki i żyłki, których warto się pozbyć. Co ważne - do obrabiania mięsa na gulasz z żołądków przyda się osobna deska - nie róbmy tego na tej samej desce, na której kroimy pieczywo!
Kiedy mamy już odpowiedni produkt, czyli żołądki - na przykład żołądki drobiowe - postępujemy dalej z przygotowaniem poszczególnych składników. Dobrze jest najpierw obsmażyć na oleju żołądki z przyprawami - mięso "zamknie się", a przyprawy zaczną uwalniać aromat. Gulasz z żołądków drobiowych musi pachnieć zielem angielskim, papryką i liściem laurowym. Na sprawdzony przepis na gulasz z żołądków przyda się też podstawowy zestaw warzyw - marchewka, cebula i czosnek. Niektórzy polecają też pieczarki, ale to już przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami.
Prosty zestaw składników sprawi, że na hasło "gulasz z żołądków drobiowych bardzo dobry przepis" pojawi się na stole smakowity, doprawiony obiad. Nośnikiem smaku, który wyróżnia przepis na gulasz z żołądków, jest jego płynna część, czyli tzw. sos z żołądków drobiowych. Można go zabielić śmietaną 18%, ale nie jest to konieczne, jeśli zależy nam, aby gulasz z żołądków kurzych był mniej kaloryczny. Dla wygody najlepiej przygotowywać gulasz z żołądków głębszym rondlu lub w garnku z grubszym dnem - nic się wtedy nie przypali.
Jak jeszcze inaczej podać żołądki? Jedną z propozycji są żołądki w słoiku - rodzaj potrawki, którą wekujemy do spiżarni lub w trasę. Jeśli chcemy nieco bardziej poeksperymentować z podrobami, warto wypróbować przepis na gulasz z serc i żołądków.
Komentarze