Gulasz z żołądków to proste i niedrogie danie nie tylko dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Najczęściej powstaje z podrobów z kury, ale można także wykorzystać gęś, kaczkę lub indyka. Mięso dusi się do miękkości z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Stworzony w ten sposób aromatyczny sos wystarczy na koniec zagęścić mąką ze śmietaną i gotowe. Poznajcie nasz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Możecie podać go z kaszą, ziemniakami lub bułką.
Artur Rogalski
(średnia 4.25 z 228 głosów)
Żołądki drobiowe: oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie zbieramy pianę tworzącą się na powierzchni wywaru.
Smażenie: cebulę obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na maśle, aż się lekko zarumienią.
Duszenie: do czosnku i cebuli wkładamy żołądki. Podlewamy je wodą z gotowania i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dusimy je przez kilkanaście minut, żeby całkowicie zmiękły i nabrały aromatu.
Sos: mieszamy śmietanę z mąką. Zagęszczamy nią gulasz z żołądków drobiowych. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Porady
- Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego produktu. Zadbajmy o jakościowe podroby, ze sprawdzonego źródła. Wstępna obróbka polega na ich oczyszczeniu – żołądki mają błonki i żyłki, których warto się pozbyć. Tradycyjna potrawa jest w gruncie rzeczy bardzo prosta i polega przede wszystkim na podsmażeniu i duszeniu mięsa.
- Jak ugotować żołądki z kurczaka, żeby były miękkie? Odpowiednia obróbka termiczna to klucz do sukcesu. Zalejmy oczyszczone podroby wodą lub wywarem. Można wykorzystać domowy bulion warzywny lub drobiowy. Gotujmy żołądki, aż staną się miękkie. W zależności od świeżości produktu może to zająć od 30 do 60 minut. Pamiętajmy, że wodę można osolić dopiero pod koniec gotowania. Inaczej mięsne kęski staną się twarde.
- Przyprawy, które sprawią, że sos z żołądków drobiowych zasmakuje wszystkim domownikom i częściej będzie gościł na naszych stołach, to przede wszystkim papryka w proszku (słodka i ostra). Na pierwszym etapie gotowania podrobów do wywaru można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do żołądków pasują także takie zioła jak tymianek, oregano, bazylia i majeranek.
- Tradycyjny gulasz z żołądków kurzych najczęściej podaje się z ziemniakami, najlepiej posypanymi świeżym koperkiem i podsmażoną cebulką. Sprawdzą się też kluski śląskie, ryż oraz kasza jęczmienna lub gryczana. To danie jest tak proste i smaczne, że można je równie dobrze serwować jedynie z kromką świeżego chleba na zakwasie lub bułką.
Nasz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych da się modyfikować na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki produkt podstawowy mamy do dyspozycji. Możemy wykorzystać zarówno powszechnie dostępne w sklepach podroby kurze, jak i gęsie, kacze lub indycze. Każdy z tych rodzajów mięsa ma swoje zalety i tradycyjne zastosowanie. Który gulasz ma szansę zagościć w Waszej rodzinnej kuchni?
Jeśli szukacie taniego i prostego dania na obiad, koniecznie wypróbujcie gulasz z żołądków drobiowych. Bardzo dobry przepis na podroby to duszenie ich z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Taki prosty sos warto na koniec zagęścić za pomocą mąki i śmietany. Można także wzbogacić go różnymi dodatkami, takimi jak:
Komentarze