Gulasz z żołądków

Ocena:

4.25 (231)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Gulasz z żołądków to proste i niedrogie danie nie tylko dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Najczęściej powstaje z podrobów z kury, ale można także wykorzystać gęś, kaczkę lub indyka. Mięso dusi się do miękkości z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Stworzony w ten sposób aromatyczny sos wystarczy na koniec zagęścić mąką ze śmietaną i gotowe. Poznajcie nasz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Możecie podać go z kaszą, ziemniakami lub bułką.   

Składniki:

  • żołądki  500 g

  • masło  25 g

  • czosnek  10 g

  • cebula  200 g

  • mąka pszenna  20 g

  • śmietana 18%  20 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • słodka papryka  3 g

Gulasz z żołądków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żołądki drobiowe: oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. W międzyczasie zbieramy pianę tworzącą się na powierzchni wywaru. 

    Gulasz z żołądków – gotowanie mięsa
  • Krok 2:

    Smażenie: cebulę obieramy i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy je na maśle, aż się lekko zarumienią.

    Gulasz z żołądków – smażenie cebuli i czosnku
  • Krok 3:

    Duszenie: do czosnku i cebuli wkładamy żołądki. Podlewamy je wodą z gotowania i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dusimy je przez kilkanaście minut, żeby całkowicie zmiękły i nabrały aromatu.  

    Gulasz z żołądków – duszenie
  • Krok 4:

    Sos: mieszamy śmietanę z mąką. Zagęszczamy nią gulasz z żołądków drobiowych. Gotowe danie podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. 

    Gulasz z żołądków – zagęszczanie sosu

Porady

  • Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego produktu. Zadbajmy o jakościowe podroby, ze sprawdzonego źródła. Wstępna obróbka polega na ich oczyszczeniu – żołądki mają błonki i żyłki, których warto się pozbyć. Tradycyjna potrawa jest w gruncie rzeczy bardzo prosta i polega przede wszystkim na podsmażeniu i duszeniu mięsa. 
  • Jak ugotować żołądki z kurczaka, żeby były miękkie? Odpowiednia obróbka termiczna to klucz do sukcesu. Zalejmy oczyszczone podroby wodą lub wywarem. Można wykorzystać domowy bulion warzywny lub drobiowy. Gotujmy żołądki, aż staną się miękkie. W zależności od świeżości produktu może to zająć od 30 do 60 minut. Pamiętajmy, że wodę można osolić dopiero pod koniec gotowania. Inaczej mięsne kęski staną się twarde. 
  • Przyprawy, które sprawią, że sos z żołądków drobiowych zasmakuje wszystkim domownikom i częściej będzie gościł na naszych stołach, to przede wszystkim papryka w proszku (słodka i ostra). Na pierwszym etapie gotowania podrobów do wywaru można dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do żołądków pasują także takie zioła jak tymianek, oregano, bazylia i majeranek.   
  • Tradycyjny gulasz z żołądków kurzych najczęściej podaje się z ziemniakami, najlepiej posypanymi świeżym koperkiem i podsmażoną cebulką. Sprawdzą się też kluski śląskie, ryż oraz kasza jęczmienna lub gryczana. To danie jest tak proste i smaczne, że można je równie dobrze serwować jedynie z kromką świeżego chleba na zakwasie lub bułką.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gulasz z żołądków – kura, indyk, kaczka czy gęś? 

Nasz prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych da się modyfikować na kilka sposobów, w zależności od tego, jaki produkt podstawowy mamy do dyspozycji. Możemy wykorzystać zarówno powszechnie dostępne w sklepach podroby kurze, jak i gęsie, kacze lub indycze. Każdy z tych rodzajów mięsa ma swoje zalety i tradycyjne zastosowanie. Który gulasz ma szansę zagościć w Waszej rodzinnej kuchni? 

  • gulasz z żołądków gęsich – w niektórych regionach Polski nazywany gęsimi pipkami. Żołądki podsmaża się na smalcu i dusi w cebuli. Ich delikatny smak w niezwykły sposób podkreśli borówka brusznica. Można je podawać z musztardą, chrzanem, ogórkami kiszonymi lub grzybami w occie.  
  • gulasz z żołądków indyczych – najłatwiej przyrządzić go w sosie własnym. Dostarcza więcej składników mineralnych w porównaniu do potraw z kurzych podrobów i nie alergizuje, dlatego warto wprowadzać go do diety dziecka. Ciekawą alternatywą jest przyrządzenie żołądków indyczych w sosie chrzanowym, koperkowym lub grzybowym
  • gulasz z kaczych żołądków – w kuchni francuskiej ten rodzaj drobiu najczęściej przyrządza się poprzez konfitowanie, czyli długie podgrzewanie w głębokim tłuszczu, z aromatycznymi przyprawami. Kacze żołądki można przyrządzać też w tradycyjnym sosie śmietanowym lub w stylu orientalnym – w mleku kokosowym, z imbirem, curry i trawą cytrynową. 

Co dodać do gulaszu z żołądków drobiowych?    

Jeśli szukacie taniego i prostego dania na obiad, koniecznie wypróbujcie gulasz z żołądków drobiowych. Bardzo dobry przepis na podroby to duszenie ich z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Taki prosty sos warto na koniec zagęścić za pomocą mąki i śmietany. Można także wzbogacić go różnymi dodatkami, takimi jak:  

  • warzywa korzeniowe – doskonale sprawdzą się marchewka, pietruszka i seler. Nie tylko mogą być składnikiem w wywaru, w którym gotujemy żołądki, ale także powinny wylądować na talerzu, dodając daniu nieco witamin i aromatu. 
  • papryka – składnik warzywny dla wszystkich miłośników gulaszu węgierskiego. Warto dosypać wtedy do potrawy także paprykę wędzoną w proszku, żeby otrzymać charakterystyczny aromat.   
  • suszone grzyby – częsty dodatek do tradycyjnych dań mięsnych, który pomaga wydobyć smak umami. Sprawdzą się zarówno popularne borowiki, jak i shiitake, występujące często w potrawach kuchni azjatyckiej. Wybornie smakuje też gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami.  
  • koncentrat pomidorowy – jeśli podsmażymy go z cebulką i czosnkiem, uwolni zawarte w nim cukry i zyska lekko karmelowy aromat. Gulasz zyskuje dzięki niemu głęboki, czerwony kolor. 
  • musztarda – dodajemy ją pod koniec gotowania, tuż przed zagęszczeniem sosu zasmażką. Warto wykorzystać pikantny rodzaj, żeby mocno podkręcić smak gulaszu. Żołądki w sosie musztardowym warto podawać z surówką, na przykład z kiszonej kapusty.    

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne