Notka redakcyjna
Gulasz z karkówki – przepis prosty
Gulasz z karkówki w sosie własnym to pożywne danie, które będzie dobre na obiad lub kolację. Warto je przygotować zwłaszcza, jeśli zostanie nam mięso z innych dań. Możemy wtedy zrobić przegląd lodówki i przyrządzić właśnie gulasz z karkówki wieprzowej. Co ważne, oprócz mięsa, możemy dodać do dania wiele różnych składników. W naszym przepisie postawiliśmy na pieczarki, ale sprawdzą się też inne warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cukinia. Możemy komponować gulasz z karkówki w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce.
Do gulaszu z karkówki warto dodawać też ulubione przyprawy i zioła. Pyszny jest gulasz z karkówki z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki, tymianku czy rozmarynu. Możemy też dorzucić do gulaszu szczyptę przyprawy korzennej, będzie miał wtedy jeszcze ciekawszy smak.
Jak zrobić gulasz z karkówki?
Przepis na gulasz z karkówki jest stosunkowo prosty. Przyrządzamy go na patelni, która powinna być szeroka i głęboka. Chodzi o to, żeby można było wlać do niej przygotowany bulion i mieszać całość bez ryzyka wylania potrawy. Do przygotowania gulaszu z karkówki przyda się patelnia z pokrywką. Warto ją kupić, a nie próbować dopasować do patelni jedną z pokrywek, które mamy w domu – zwykle nie będą pasować. Patelnia z pokrywką daje nam wiele możliwości, jeśli chodzi także o inne dania. Przygotujemy w niej omlet czy dania jednogarnkowe, takie jak na przykład leczo.
Gulasz z karkówki możemy podawać z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną lub gryczaną czy ryżem. Możecie również zrobić do niego kluski – kopytka lub kluski z dziurką. Do gulaszu najlepiej pasują kwaskowe surówki, takie jak surówka z kiszonej kapusty.
Jak zagęścić sos z karkówki wieprzowej?
W naszym przepisie do zagęszczenia sosu używamy zawiesiny z mąki pszennej i wody. Pamiętajcie, żeby mąkę dobrze rozmieszać w wodzie, w przeciwnym razie w gulaszu mogą powstać nieapetyczne grudki.
Gulasz z karkówki możemy też zagęścić przy użyciu mąki ziemniaczanej. Wystarczy tylko jedna łyżeczka, żeby gulasz był odpowiednio gęsty. Nie dodawajcie więcej, bo potrawa będzie niesmaczna. Jeszcze inną opcją jest przygotowanie zasmażki, czyli mąki pszennej podsmażonej na maśle w proporcji 1:1. Taką zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu – po chwili powinien zgęstnieć.
Do sosu można również dodać śmietanę lub nieco pokruszonego chleba. Tak przygotowany gulasz z karkówki będzie aromatyczny, gęsty i pyszny.