Gulasz z karkówki i pieczarek

Gulasz z karkówki to świetna propozycja obiadowa. Serwowany z kaszą lub kluseczkami smakuje wybornie. Karkówka jest idealna na gulasz, dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu. Gulasz z karkówki można zjeść od razu lub zamrozić, jeśli przygotowaliśmy go za dużo. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z karkówki i koniecznie zróbcie go sobie na dzisiejszy obiad!

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • gulasz-z-karkowki11.Karkówkę dobrze umyłam i osuszyłam. Pokroiłam w kostkę (ok. 2cm) i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej. Smażyłam aż się zarumieniła. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i posiekałam czosnek. Gdy mięso się podsmażyło dołożyłam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu smażyłam, aż się cebulka zeszkliła.
  • gulasz-z-karkowki22.Pieczarki wypłukałam i osuszyłam. Przekrawałam je na ćwiartki. Marchewkę obrałam i pokroiłam na plasterki. Włożyłam je na patelnię do podduszonej cebuli i mięsa, chwilkę razem dusiłam a następnie oprószyłam całość przyprawami. Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Wlałam na patelnię passatę pomidorową, a następnie dolałam bulion. Wymieszałam całość, przykryłam pokrywką i na małym ogniu dusiłam ok. 45 minut. W razie odparowania dużej ilości płynu należy dolewać wody w trakcie i co pewien czas zamieszać.
  • gulasz-z-karkowki3.Gdy mięso było miękkie dodałam zawiesinę z mąki i wody i mieszając chwilkę razem gotowałam. Opłukany tymianek porwałam na małe kawałki i dodałam do gulaszu, ale już nie gotowałam, tylko wymieszałam, doprawiając solą i pieprzem.

Porady

W przepisie na gulasz z karkówki wykorzystujemy:

  • karkówkę - niezbyt tłustą
  • mieszankę przypraw - najlepiej wybrać taką przeznaczoną do gulaszu
  • vegetę - najlepiej domowej roboty, jeśli nie mamy można po prostu zastąpić większą ilością soli
  • tymianek - świeży

Notka redakcyjna

Gulasz z karkówki – przepis prosty

Gulasz z karkówki w sosie własnym to pożywne danie, które będzie dobre na obiad lub kolację. Warto je przygotować zwłaszcza, jeśli zostanie nam mięso z innych dań. Możemy wtedy zrobić przegląd lodówki i przyrządzić właśnie gulasz z karkówki wieprzowej. Co ważne, oprócz mięsa, możemy dodać do dania wiele różnych składników. W naszym przepisie postawiliśmy na pieczarki, ale sprawdzą się też inne warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cukinia. Możemy komponować gulasz z karkówki w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce.

Do gulaszu z karkówki warto dodawać też ulubione przyprawy i zioła. Pyszny jest gulasz z karkówki z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki, tymianku czy rozmarynu. Możemy też dorzucić do gulaszu szczyptę przyprawy korzennej, będzie miał wtedy jeszcze ciekawszy smak. 

Jak zrobić gulasz z karkówki?

Przepis na gulasz z karkówki jest stosunkowo prosty. Przyrządzamy go na patelni, która powinna być szeroka i głęboka. Chodzi o to, żeby można było wlać do niej przygotowany bulion i mieszać całość bez ryzyka wylania potrawy. Do przygotowania gulaszu z karkówki przyda się patelnia z pokrywką. Warto ją kupić, a nie próbować dopasować do patelni jedną z pokrywek, które mamy w domu – zwykle nie będą pasować. Patelnia z pokrywką daje nam wiele możliwości, jeśli chodzi także o inne dania. Przygotujemy w niej omlet czy dania jednogarnkowe, takie jak na przykład leczo.

Gulasz z karkówki możemy podawać z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną lub gryczaną czy ryżem. Możecie również zrobić do niego kluski – kopytka lub kluski z dziurką. Do gulaszu najlepiej pasują kwaskowe surówki, takie jak surówka z kiszonej kapusty.

Jak zagęścić sos z karkówki wieprzowej?

W naszym przepisie do zagęszczenia sosu używamy zawiesiny z mąki pszennej i wody. Pamiętajcie, żeby mąkę dobrze rozmieszać w wodzie, w przeciwnym razie w gulaszu mogą powstać nieapetyczne grudki. 

Gulasz z karkówki możemy też zagęścić przy użyciu mąki ziemniaczanej. Wystarczy tylko jedna łyżeczka, żeby gulasz był odpowiednio gęsty. Nie dodawajcie więcej, bo potrawa będzie niesmaczna. Jeszcze inną opcją jest przygotowanie zasmażki, czyli mąki pszennej podsmażonej na maśle w proporcji 1:1. Taką zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu – po chwili powinien zgęstnieć.

Do sosu można również dodać śmietanę lub nieco pokruszonego chleba. Tak przygotowany gulasz z karkówki będzie aromatyczny, gęsty i pyszny.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy