Pieczone gruszki

Pieczone gruszki to najlepszy pomysł, gdy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego. Ten aromatyczny deser idealnie otula w chłodne dni, a jego korzenny zapach wypełnia cały dom. Miękkie, rozpływające się w ustach owoce, wypełnione chrupiącymi orzechami to idealna kompozycja smaków i struktur. Łatwo dostępne składniki oraz szybkość wykonania sprawią, że pokochacie ten przepis od pierwszego przygotowania. Zobaczcie, jak go zrobić!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Pieczone gruszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gruszki nóż 1.

    Przygotowanie składników: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy gruszki, przecinamy je na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. W miseczce mieszamy płynny miód z przyprawami i orzechami. 

  • pieczone-gruszki 2.

    Pieczone gruszki: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy na nim połówki gruszek i polewamy po każdej miodową zalewą.  Zapiekamy przez 20 minut.

Porady

  • Do zapiekania nadają się właściwie wszystkie gatunki gruszek, jednak najbardziej polecamy do tego przepisu konferencje. Ta odmiana charakteryzuje się wyjątkową słodyczą i soczystym miąższem, który idealnie sprawdzi się do pieczenia.
  • Pieczone gruszki można dodatkowo posypać kruszonką. Dzięki temu otrzymamy pachnącą i chrupiącą skorupkę, która idealnie kontrastuje z mięsistym owocem. 
  • Do tego przepisu idealnie pasują wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy. Pieczone gruszki warto wypełnić posiekanymi migdałami, nerkowcami czy pistacjami. Dobrze komponować się będą tu także rodzynki, suszona żurawina czy jagody goji. 
  • W wersji wytrawnej warto natomiast przygotować pieczone gruszki z serem pleśniowym. Ta słodko-słona kombinacja idealnie sprawdzi się na elegancką przystawkę na imprezę. Świetnym pomysłem na elegancki deser dla gości są również gruszki po francusku, zapiekane w chrupiącym, listkującym się cieście.

Lubisz gruszkowe desery? Wypróbuj też przepis na szybkie ciasto z gruszkami.


Notka redakcyjna

Pieczone gruszki - przepis bazowy i dodatki

Jak zrobić pieczone gruszki? Ten deser wymaga tylko kilku składników i właściwie robi się sam. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie dojrzałych gruszek oraz odrobiny masła i miodu. Taką bazową recepturę można urozmaicać na przeróżne sposoby, wykorzystując to, co akurat mamy w swojej kuchni.

Tak przygotowane gruszki możemy nafaszerować ulubionym nadzieniem. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się różnego rodzaju sery i twarożki. Klasyką gatunku są pieczone gruszki z ricottą bądź mascarpone. Równie dobrze można jednak użyć twarogu sernikowego z wiaderka lub waniliowego serka homogenizowanego. W wersji wegańskiej najlepiej będzie wykorzystać twarożek z nerkowców lub gęstą śmietankę kokosową. 

Klasyczny przepis warto też wzbogacać przyprawami, które nadadzą całości więcej charakteru. Dobrym wyborem będzie otarta skórką z cytryny, kilka goździków, a nawet mała szczypta chilli. Gruszki pieczone w piekarniku nabiorą jeszcze więcej aromatu, jeśli natrzemy je tartym imbirem lub ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Idealnie będzie pasował tu także rozmaryn, którego aromat doskonale współgra ze słodką, korzenną nutą gruszek. Najlepiej użyć całej gałązki, ale sprawdzi się też szczypta suszonego zioła. Fantastycznym dodatkiem, który podkręci charakter tego deseru, jest również odrobina alkoholu. Gruszki warto więc przed pieczeniem skropić odrobiną whisky, koniaku lub brandy. 

Pieczone gruszki - z czym je podawać?

Takie aromatyczne gruszki z piekarnika są pyszne same w sobie, ale żeby stały się pełnym deserem, możemy podać je z gałką ulubionych lodów, kleksem bitej śmietany lub w towarzystwie pokrojonych świeżych owoców. Szczególnie dobrze będą tu smakowały świeże maliny, truskawki lub borówki. Doskonałym połączeniem będą także gruszki w czekoladzie. Na wierzchu gotowych gruszek warto też dodać łyżkę kajmaku lub masła orzechowego. Osoby dbające o linię mogą natomiast przygotować pieczone gruszki fit. W tym wypadku owoce pieczemy bez miodowej glazury, a serek zastępujemy gęstym jogurtem greckim lub twarożkiem. 

Inne pomysły na przepisy z gruszkami

Co zrobić z gruszek? Te owoce wykorzystamy nie tylko do ciasta i deseru na zimno, ale również do przetworów. Warto zawekować je w różnych formach w szczycie sezonu, aby mieć potem zapasy na całą zimę. Kilka słoików gruszek w syropie, gęstego dżemu, słodkiego kompotu czy aksamitnego musu przyda się w każdej piwnicy i spiżarni. Szczególnie polecamy gruszki w occie, które sprawdzą się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Idealnie komponują się z pieczonymi mięsami i wędlinami na zimno. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy