Pieczone banany

Pieczone banany to zdrowy deser. Banany z piekarnika podczas pieczenia wytwarzają cukier z owoców, który karmelizuje się i nabiera wyjątkowego smaku. Pieczone banany rozpływają się w ustach! Warto wiedzieć, że pieczony banan jest doskonałym dodatkiem do lodów. Wypróbujcie przepis na pieczone banany z sosem jogurtowym. Przepis pochodzi magazynu Moje Gotowanie Wydanie Specjalne "Pyszności z piekarnika". 

dodany przez: mojegotowanie

Desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Banany pieczone - syrop klonowy 1.

    Sos jogurtowo - waniliowy :  ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej rozcieramy z łyżką syropu klonowego i mieszamy z jogurtem greckim. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania bananów.

  • Pieczone banany 2.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Płaską blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Układamy skórką do dołu przekrojone na pół banany. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem trzcinowym, skrapiamy 2 łyżkami syropu klonowego i rumem. Banany przykrywamy papierem z folią. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut. Owoce odwijamy i ostrożnie przekładamy na talerze.

  • Pieczone banany - migdały 3.

    Banany polewamy syropem i posypujemy wcześniej uprażonymi migdałami. Pieczone banany podajemy z jogurtem waniliowym.

Porady

Banany można przed zapiekaniem skropić rumem. Ciepłe są świetnym dodatkiem do lodów lub jogurtu. Wyśmienite polane roztopioną gorzką czekoladą.

Zobacz też przepis na: bananowiec

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy