Pieczone banany

Podczas pieczenia cukier z owoców karmelizuje się i nabiera wyjątkowego smaku. Pieczone banany rozpływają się w ustach!

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 183 głosów)

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 cytryna
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru z palmy kokosowej
  • garść malin

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż. Wyłożyć je do żaroodpornego naczynia. Zetrzeć skórkę z cytryny i odłożyć. Banany obficie skropić sokiem z 1 cytryny, posypać cynamonem i cukrem z palmy kokosowej.
  • Włożyć do piekarnika na 20 min, aż cukier się skarmelizuje, a banany zmiękną.
  • Przed podaniem posypać startą skórką z cytryny i malinami.
  • Przepis z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel

Porady

Banany można przed zapiekaniem skropić rumem. Ciepłe są świetnym dodatkiem do lodów lub jogurtu. Wyśmienite polane roztopioną gorzką czekoladą.

Zobacz też przepis na: bananowiec

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy