Pieczone banany to pomysł na pyszny i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy pomysłu, na to, co zrobić z dojrzałymi owocami. Możemy je przygotowywać nie tylko w piekarniku, ale również na grillu podczas letniej imprezy na świeżym powietrzu. Banany z piekarnika są bardzo słodkie, a to dlatego, że podczas pieczenia cukier się karmelizuje, a przez to całość nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pieczone banany rekomendujemy serwować z sosem jogurtowo-waniliowym. Świetnie sprawdzi się także gałka lodów waniliowych lub śmietankowych. Dodatkowo można je przed pieczeniem lekko skropić białym rumem, który zrównoważy ich słodycz. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na wyśmienity deser.
fot. StockFood
(średnia 4.38 z 191 głosów)
Przepis na pieczone banany zaczynamy od przygotowania sosu jogurtowo - waniliowego : ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczkę pasty waniliowej rozcieramy z łyżką syropu klonowego i mieszamy z jogurtem greckim. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania bananów.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Płaską blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Układamy skórką do dołu przekrojone na pół banany. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem trzcinowym, skrapiamy 2 łyżkami syropu klonowego i rumem. Banany przykrywamy papierem z folią. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20-25 minut. Owoce odwijamy i ostrożnie przekładamy na talerze.
Pieczone banany polewamy syropem i posypujemy wcześniej uprażonymi migdałami. Banany z piekarnika podajemy z jogurtem waniliowym.
Porady
Nasz przepis na pieczone banany możemy nieco zmodyfikować i przygotować je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Popularnością cieszą się pieczone banany z czekoladą – najlepiej wykorzystać gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao. Świetnie smakują również pieczone banany z miodem, którym możemy zastąpić wyszczególniony w naszym przepisie cukier trzcinowy.
Istnieje kilka różnych sposobów przygotowania bananów z piekarnika. Dobrym pomysłem jest włożenie bananów w skórce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu banany lekko nacinamy i wkładamy do każdego z nich kostkę czekolady. Banany z powodzeniem możemy przygotować również na grillu – są one świetną atrakcją kulinarną podczas imprezy na świeżym powietrzu. Jak to zrobić? Banana przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki i nakładamy na niego czekoladę, a następnie grillujemy przez ok. 10 minut. Warto pamiętać, by przygotować go na czystym ruszcie, gdyż jeśli wcześniej grillowaliśmy mięso, to może on przesiąknąć jego zapachem.
Dojrzałe banany z brązową skórką często spisujemy już na straty i wyrzucamy do kosza, co nie jest zgodne, z modą ostatnio, ideą zero waste, której jednym z głównych postulatów jest niemarnowanie żywności. Dojrzałe banany są doskonałym „materiałem” do przygotowania wielu pysznych deserów – są one wówczas najsłodsze, dlatego nie musimy dodawać do nich w ogóle cukru, by wyczarować naprawdę coś pysznego na ząb. Z bananów z powodzeniem możemy przygotować: chlebek bananowy, placuszki bananowe, banany w cieście czy też bananowe babeczki. Prostym, szybkim i sprawdzonym sposobem na banany jest ich przyrządzenie w piekarniku bądź na grillu. Natomiast jeśli nie mamy ochoty na banany, to możemy je zamrozić.
Komentarze