Pieczone jabłka już same w sobie są pyszne, a z dodatkiem cynamonu, bakalii, konfitur lub kremów nie mają sobie równych. Ten prosty i wyrafinowany deser zawsze smakuje dobrze, a zwłaszcza, gdy temperatura za oknem spada poniżej zera stopni Celsjusza. Aromat pieczonych jabłek przywodzi na myśl święta – nic więc dziwnego, że po ich zjedzeniu czujemy się tak błogo. Z poniższym przepisem zrobicie jabłka pieczone z cynamonem i rodzynkami.
iStock
(średnia 4.4 z 183 głosów)
Jabłka: myjemy i odcinamy górę jabłek z ogonkami – o grubości ok. 2–3 cm. Odkładamy je na bok. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne.
Nadziewanie: do wgłębienia po gniazdach nasiennych wkładamy rodzynki, polewamy je miodem – jedna łyżeczka na jabłko powinna wystarczyć – i posypujemy szczyptą cynamonu. Przykrywamy odciętą górą jabłka.
Pieczenie: jabłka układamy w formie, a ich wierzch skrapiamy miodem. Pieczemy je przez 40 min w temperaturze 180°C.
Podawanie: pieczone jabłka podajemy od razu na talerze lub w małych kokilkach. Zdejmujemy „czapeczkę” i ostrożnie za pomocą łyżeczki wybieramy słodki miąższ ze środka.
Porady
- Do przygotowania pieczonych jabłek najlepsza będzie szara reneta. Warto zwrócić uwagę na ich kształt – z dużego i okrągłego jabłka łatwiej będzie wydrążyć gniazda nasienne.
- Gniazda nasienne wydrążymy przy użyciu małej łyżeczki lub kulkownicy do owoców. Można także wyciąć je nożem, ale trzeba uważać, żeby nie przeciąć ścianek i podstawy jabłka.
- Czas podany w przepisie dotyczy dużych jabłek. Mniejsze będą gotowe już po 20 min, a średnie po 30 min.
- Zamiast miodu możecie posypać jabłka cukrem białym lub trzcinowym.
- Pieczone jabłka równie dobrze będą smakowały z żurawiną zamiast rodzynek.
Ten prosty deser stwarza wiele możliwości modyfikacji. Pieczone jabłka pod kruszonką będą bardziej słodkie i sycące. Z kolei jabłka w cieście francuskim będą przyjemnie chrupiącą przekąską, np. na drugie śniadanie.
Jeżeli liczycie kalorie, to na pewno wiecie, że same jabłka zawierają ich niewiele – ok. 100 kcal w jednym owocu. Samo jabłko pieczone z miodem i cynamonem możecie więc śmiało zjeść nawet wtedy, gdy jesteście na diecie. Z rodzynkami i orzechami włoskimi będzie miało ok. 250 kcal.
Komentarze