Pieczone jabłka

Pieczone jabłka już same w sobie są pyszne, a z dodatkiem cynamonu, bakalii, konfitur lub kremów nie mają sobie równych. Ten prosty i wyrafinowany deser zawsze smakuje dobrze, a zwłaszcza, gdy temperatura za oknem spada poniżej zera stopni Celsjusza. Aromat pieczonych jabłek przywodzi na myśl święta – nic więc dziwnego, że po ich zjedzeniu czujemy się tak błogo. Z poniższym przepisem zrobicie jabłka pieczone z cynamonem i rodzynkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pieczone jabłka

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 183 głosów)

Pieczone jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jabłka: myjemy i odcinamy górę jabłek z ogonkami – o grubości ok. 2–3 cm. Odkładamy je na bok. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne.

  • 2.

    Nadziewanie: do wgłębienia po gniazdach nasiennych wkładamy rodzynki, polewamy je miodem – jedna łyżeczka na jabłko powinna wystarczyć – i posypujemy szczyptą cynamonu. Przykrywamy odciętą górą jabłka.

  • 3.

    Pieczenie: jabłka układamy w formie, a ich wierzch skrapiamy miodem. Pieczemy je przez 40 min w temperaturze 180°C.

  • 4.

    Podawanie: pieczone jabłka podajemy od razu na talerze lub w małych kokilkach. Zdejmujemy „czapeczkę” i ostrożnie za pomocą łyżeczki wybieramy słodki miąższ ze środka.

Porady

  • Do przygotowania pieczonych jabłek najlepsza będzie szara reneta. Warto zwrócić uwagę na ich kształt – z dużego i okrągłego jabłka łatwiej będzie wydrążyć gniazda nasienne.
  • Gniazda nasienne wydrążymy przy użyciu małej łyżeczki lub kulkownicy do owoców. Można także wyciąć je nożem, ale trzeba uważać, żeby nie przeciąć ścianek i podstawy jabłka.
  • Czas podany w przepisie dotyczy dużych jabłek. Mniejsze będą gotowe już po 20 min, a średnie po 30 min.
  • Zamiast miodu możecie posypać jabłka cukrem białym lub trzcinowym.
  • Pieczone jabłka równie dobrze będą smakowały z żurawiną zamiast rodzynek.

Notka redakcyjna

Kremy do pieczonego jabłka

  • Krem waniliowy – zrobiony na bazie żółtek i śmietanki z dodatkiem laski wanilii będzie pysznym dodatkiem do pieczonych jabłek. Możecie ułożyć na nim jabłko, jeśli podajecie je w kokilce lub polać nim owoc pod „czapeczką”.
  • Cytrynowy krem z mascarpone – jabłka pieczone z cynamonem możecie podać również z dodatkiem gęstego kremu na bazie serka, bitej śmietany i soku z cytryny. Deser będzie dobrze smakował również z domowymi lodami waniliowymi.
  • Krem migdałowy – jabłka można również zapiekać z kremem migdałowym w środku. W takiej wersji warto wykorzystać płatki migdałowe do dekoracji deseru.

Czym jeszcze można nadziać pieczone jabłka?

  • Domowa granola – sprawi, że deser będzie bardziej pożywny. Można zrobić ją z płatków owsianych, orzechów i innych ulubionych dodatków.
  • Orzechy – można zmieszać je z rodzynkami lub żurawiną. Do pieczonych jabłek będą pasowały posiekane orzechy laskowe, włoskie lub orzechy nerkowca.
  • Konfitura wiśniowa lub różana – w tej wersji jabłka wypełnia jedynie słodka konfitura, bez dodatku rodzynek i cynamonu. Doskonale smakują jabłka pieczone z wiśniami polane waniliowym sosem.
  • Goździki – można wbić kilka w skórkę jabłka przed pieczeniem, aby miąższ przeszedł ich aromatem.

Inne pomysły na pieczone jabłka

Ten prosty deser stwarza wiele możliwości modyfikacji. Pieczone jabłka pod kruszonką będą bardziej słodkie i sycące. Z kolei jabłka w cieście francuskim będą przyjemnie chrupiącą przekąską, np. na drugie śniadanie.

Jeżeli liczycie kalorie, to na pewno wiecie, że same jabłka zawierają ich niewiele – ok. 100 kcal w jednym owocu. Samo jabłko pieczone z miodem i cynamonem możecie więc śmiało zjeść nawet wtedy, gdy jesteście na diecie. Z rodzynkami i orzechami włoskimi będzie miało ok. 250 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy