Pieczone jabłka

Ocena:

4.4 (183)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pieczone jabłka już same w sobie są pyszne, a z dodatkiem cynamonu, miodu, orzechów włoskich i rodzynek nie mają sobie równych. Ten prosty deser zawsze smakuje wybitnie, ale najlepiej sprawdzi się na podwieczorek, kiedy za oknem panuje mróz. Aromat jesiennych owoców z piekarnika przywodzi na myśl święta i rodzinny dom. Można je podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Z poniższym przepisem zrobicie najlepsze jabłka pieczone.  

Składniki:

  • jabłka  4 szt.

  • miód  50 g

  • cynamon  3 g

  • rodzynki  40 g

  • orzechy włoskie  20 g

Pieczone jabłka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jabłka: myjemy i osuszamy. Z każdego owocu odcinamy górną część z ogonkiem – o grubości około 2–3 cm. Posłuży później za przykrywkę. Wydrążamy gniazda nasienne za pomocą nożyka lub łyżki do melona.  

  • Krok 2:

    Nadzienie: w miseczce umieszczamy rodzynki i orzechy. Dodajemy 40 g płynnego miodu i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Wkładamy farsz do wgłębienia po gniazdach nasiennych. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: przykrywamy nafaszerowane jabłka odciętym wcześniej „kapeluszem”. Układamy je w foremce do ciasta lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy pozostałym miodem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. 

  • Krok 4:

    Podanie: pieczone jabłka serwujemy na talerzach lub w kokilkach. Zdejmujemy wierzch i za pomocą łyżeczki wybieramy słodki miąższ. 

Porady

  • Czas pieczenia podany w przepisie dotyczy sporych jabłek. Mniejsze będą gotowe już po 20 minutach, a średnie po około pół godziny. 
  • Jabłka pieczone w piekarniku będą najsmaczniejsze, jeśli wykorzystamy twardą, kwaskową odmianę. Świetnie sprawdzi się szara reneta. Warto zwrócić uwagę na kształt owoców – z dużego i okrągłego jabłka łatwiej będzie wydrążyć gniazda nasienne. 
  • Przepis na pieczone jabłka z cynamonem można dowolnie modyfikować. Zamiast miodu można wykorzystać syrop klonowy lub brązowy cukier. Rodzynki da się zastąpić suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, a orzechy włoskie pekanami lub migdałami.  
  • Ten jesienny deser na ponure dni jeszcze lepiej rozgrzeje, jeśli dodamy do przepisu różne przyprawy korzenne, nie tylko cynamon. W skórkę możemy wbić na przykład kilka goździków. Pamiętajmy, żeby wyjąć je przed podaniem posiłku. Jabłko z piekarnika świetnie smakuje także z dodatkiem kardamonu lub imbiru.  
  • Zapiekane jabłka z farszem można podać z gałką lodów o dowolnym smaku, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Doskonale pasuje do nich także solony karmel.   
  • Czy pieczone jabłka są zdrowe? Te popularne owoce są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, w związku z czym pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Ponieważ doprawiamy je miodem i cynamonem, rozgrzewają i wzmacniają odporność organizmu. Zawarte w nich orzechy to porcja zdrowych kwasów tłuszczowych.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym jeszcze nadziewać pieczone jabłka? 

Jabłka z cynamonem, rodzynkami i orzechami to klasyk jesiennych deserów. Przygotowuje się je bardzo szybko i wypełniają kuchnię słodkim, lekko korzennym zapachem. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek lub deser po posiłku, jak i na drugie śniadanie. Podstawowy przepis można z łatwością modyfikować według własnych upodobań. Pieczone jabłko polecamy wypełniać takimi dodatkami jak: 

  • domowa granola – sprawi, że deser będzie bardziej pożywny. Można zrobić ją z płatków owsianych, orzechów i innych ulubionych dodatków. 
  • konfitura z wiśni lub różana – w tej wersji owoce mogą wypełniać jedynie słodkie domowe przetwory. Lepiej pominąć rodzynki, ale nie zaszkodzi dodać na przykład posiekane migdały lub pistacje. Doskonale smakują jabłka pieczone z wiśniami polane waniliowym sosem. 
  • ugotowany ryż lub kuskus – taką wersję zapiekanych owoców można zjeść na śniadanie lub zabrać do pracy w formie lunchu na ciepło. Do farszu warto dodać nasiona słonecznika i suszone daktyle lub śliwki.  
  • likier – na przykład amaretto lub grand marnier. Aromatyczny, słodki alkohol z powodzeniem zastąpi miód lub syrop. 

Jeśli chcemy przyrządzić pieczone jabłka dietetyczne, możemy posłodzić je ksylitolem lub stewią. Będą miały wtedy mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Polecamy zajadać je z jogurtem naturalnym

Jabłko pieczone z kremem 

Przedstawiliśmy kilka pomysłów na to, jak upiec jabłko z różnymi sypkimi lub płynnymi dodatkami, ale jeśli chcemy naprawdę dogodzić swoim kubkom smakowym, zróbmy nadzienie w postaci kremu. Oto kilka propozycji na naprawdę efektowne jabłka z piekarnika. Można je wypełnić:  

  • budyniem waniliowym – deser idealny na ponury jesienny wieczór. Budyń najlepiej przyrządzić samodzielnie, na bazie mleka, mąki i żółtek. Nie może zabraknąć w nim ziarenek świeżo wyłuskanych z laski. Do jabłek nadziewanych takim kremem świetnie pasują maliny.  
  • cytrynowym kremem z mascarpone – jeśli pieczone jabłka z cynamonem i miodem nie są wystarczająco treściwe, można nafaszerować je włoskim serkiem ze świeżym cytrusowym posmakiem. To także dobry pomysł na dekorację, zamiast bitej śmietany lub lodów waniliowych. 
  • kremem migdałowym – coś dla miłośników marcepanu. W takiej wersji warto wykorzystać prażone płatki migdałów do dekoracji gotowego deseru.  
  • domową masą kajmakową – to pyszna, karmelowa masa zrobiona z mleka skondensowanego. Często przekładamy nią wafle lub wypełniamy mazurki, ale świetnie łączy się też z pieczonymi jabłkami. Ciekawym pomysłem jest wymieszanie jej z tymiankiem lub rozmarynem. 

Inne pomysły na zapiekane jabłka 

Jabłka z piekarnika z cynamonem to nie tylko owoce faszerowane rodzynkami i orzechami. Prosty jesienny deser można zrobić także w postaci crumble lub słodkich kieszonek z ciasta. Pieczone jabłka z kruszonką to efektowny deser, który warto podawać na przyjęciu w indywidualnych kokilkach. Pachnie przyprawami korzennymi i przyjemnie chrupie. Rumiane drobinki ciasta można połączyć z płatkami owsianymi lub pokruszonymi migdałami. Z kolei jabłka w cieście francuskim można zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne