Pieczone jabłka już same w sobie są pyszne, a z dodatkiem cynamonu, miodu, orzechów włoskich i rodzynek nie mają sobie równych. Ten prosty deser zawsze smakuje wybitnie, ale najlepiej sprawdzi się na podwieczorek, kiedy za oknem panuje mróz. Aromat jesiennych owoców z piekarnika przywodzi na myśl święta i rodzinny dom. Można je podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Z poniższym przepisem zrobicie najlepsze jabłka pieczone.
iStock
(średnia 4.4 z 183 głosów)
Jabłka: myjemy i osuszamy. Z każdego owocu odcinamy górną część z ogonkiem – o grubości około 2–3 cm. Posłuży później za przykrywkę. Wydrążamy gniazda nasienne za pomocą nożyka lub łyżki do melona.
Nadzienie: w miseczce umieszczamy rodzynki i orzechy. Dodajemy 40 g płynnego miodu i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Wkładamy farsz do wgłębienia po gniazdach nasiennych.
Pieczenie: przykrywamy nafaszerowane jabłka odciętym wcześniej „kapeluszem”. Układamy je w foremce do ciasta lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy pozostałym miodem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Podanie: pieczone jabłka serwujemy na talerzach lub w kokilkach. Zdejmujemy wierzch i za pomocą łyżeczki wybieramy słodki miąższ.
Porady
- Czas pieczenia podany w przepisie dotyczy sporych jabłek. Mniejsze będą gotowe już po 20 minutach, a średnie po około pół godziny.
- Jabłka pieczone w piekarniku będą najsmaczniejsze, jeśli wykorzystamy twardą, kwaskową odmianę. Świetnie sprawdzi się szara reneta. Warto zwrócić uwagę na kształt owoców – z dużego i okrągłego jabłka łatwiej będzie wydrążyć gniazda nasienne.
- Przepis na pieczone jabłka z cynamonem można dowolnie modyfikować. Zamiast miodu można wykorzystać syrop klonowy lub brązowy cukier. Rodzynki da się zastąpić suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, a orzechy włoskie pekanami lub migdałami.
- Ten jesienny deser na ponure dni jeszcze lepiej rozgrzeje, jeśli dodamy do przepisu różne przyprawy korzenne, nie tylko cynamon. W skórkę możemy wbić na przykład kilka goździków. Pamiętajmy, żeby wyjąć je przed podaniem posiłku. Jabłko z piekarnika świetnie smakuje także z dodatkiem kardamonu lub imbiru.
- Zapiekane jabłka z farszem można podać z gałką lodów o dowolnym smaku, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Doskonale pasuje do nich także solony karmel.
- Czy pieczone jabłka są zdrowe? Te popularne owoce są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, w związku z czym pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Ponieważ doprawiamy je miodem i cynamonem, rozgrzewają i wzmacniają odporność organizmu. Zawarte w nich orzechy to porcja zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jabłka z cynamonem, rodzynkami i orzechami to klasyk jesiennych deserów. Przygotowuje się je bardzo szybko i wypełniają kuchnię słodkim, lekko korzennym zapachem. Sprawdzą się zarówno na podwieczorek lub deser po posiłku, jak i na drugie śniadanie. Podstawowy przepis można z łatwością modyfikować według własnych upodobań. Pieczone jabłko polecamy wypełniać takimi dodatkami jak:
Jeśli chcemy przyrządzić pieczone jabłka dietetyczne, możemy posłodzić je ksylitolem lub stewią. Będą miały wtedy mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Polecamy zajadać je z jogurtem naturalnym.
Przedstawiliśmy kilka pomysłów na to, jak upiec jabłko z różnymi sypkimi lub płynnymi dodatkami, ale jeśli chcemy naprawdę dogodzić swoim kubkom smakowym, zróbmy nadzienie w postaci kremu. Oto kilka propozycji na naprawdę efektowne jabłka z piekarnika. Można je wypełnić:
Jabłka z piekarnika z cynamonem to nie tylko owoce faszerowane rodzynkami i orzechami. Prosty jesienny deser można zrobić także w postaci crumble lub słodkich kieszonek z ciasta. Pieczone jabłka z kruszonką to efektowny deser, który warto podawać na przyjęciu w indywidualnych kokilkach. Pachnie przyprawami korzennymi i przyjemnie chrupie. Rumiane drobinki ciasta można połączyć z płatkami owsianymi lub pokruszonymi migdałami. Z kolei jabłka w cieście francuskim można zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Komentarze