Deser z gruszek w najprostszym przepisie - w smaku nie za słodki, a jest idealnie kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonały deser dla dzieci i dorosłych. Dodatek płatków kukurydzianych nadaje fajnego charakteru dla całego deseru. Zobacz jak zrobić deser z gruszkami.
StockFood
(średnia 4.53 z 171 głosów)
Deser z gruszek to smaczny i prosty sposób na domowe słodkości. Jak zrobić deser z gruszek? To proste. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, dzielimy na ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy ziarenka wanilii wyłuskane z laski i dodajemy do gruszek, mieszamy. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia, blendujemy i studzimy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie mieszając łączymy z mascarpone. W pucharkach warstwowo układamy mus gruszkowy, krem mascarpone i płatki kukurydziane. Deser z gruszkami na szybko gotowy.
Porady
- Deser z gruszkami najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, dlatego też polecam przygotowanie go około 2 - 3 godziny przed spożyciem.
- Smak deseru z gruszek możesz wzbogacić dodając do niego szczyptę cynamonu oraz podprażone płatki migdałów. Możesz także przygotować deser gruszkowo-jabłkowy. Wystarczy, że udusisz ulubione jabłka, tak samo jak gruszki i dodasz do deseru.
- Płatki kukurydziane można zastąpić płatkami owsianymi, wcześniej warto je podprażyć na suchej patelni dla chrupkości.
- Jeśli lubisz wykorzystywać owoce sezonowe możesz dodać do deseru musu z malin. Wystarczy rozgnieść maliny i przetrzeć przez sitko, a następnie dodać trochę cukru pudru.
Deser z gruszkami i mascarpone to niesamowity duet, który zachwyci domowników oraz gości. Deser jest smaczny, ale również zdrowy. Gruszki zawierają jod, który pozytywnie wpływa na działanie tarczycy oraz bor, który poprawia pracę mózgu, a także dużą ilość potasu, który obniża ciśnienie krwi. Gruszki są bogate w witaminy A, E, K, C witaminy z grupy B. Zawierają żelazo, fosfor magnez, fosfor. W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Gruszki to lekkostrawne owoce, dlatego też mogą być spożywane nawet przez osoby o wrażliwym żołądku. Gruszki w formie musu można podawać dzieciom już po 6. miesiącu życia. Po gruszki powinny sięgać także osoby, które mają problemy z zaparciem - dojrzałe gruszki mają pozytywny wpływ na regulację układu trawiennego.
Komentarze