Gruszki w syropie

idealne do deserów i ciast

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 185 głosów)

Składniki:

  • Gruszki lub jabłka, nie mogą być zbyt kruche, dowolna ilość
  • Syrop:
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować składniki syropu.
  • Owoce obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne.
  • Ułożyć w słoiki i zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować 10 minut, nie dłużej, wtedy będą dobre do ciasta pod galaretkę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy