Mirabelki to dziś nieco zapomniane owoce, które letnią porą bardzo często można znaleźć rozjechane przez samochody lub leżące pod przydrożnymi drzewami. Tymczasem, mirabelki to owoce pełne witamin i smaku, który możesz zachować na dłużej, zaopatrując się w kompot z mirabelek! Kompot z mirabelek będzie pysznym orzeźwieniem po obiedzie bądź w upalne dni. Kompot z mirabelek na zimę z kolei będzie smaczną bazą lub dodatkiem do rozgrzewających napojów. Jak zrobić kompot z mirabelek do słoików? Objaśniamy krok po kroku!
StockFood
Śliwki mirabelki przebieramy z listków, dokładnie myjemy, drylujemy i usuwamy im ogonki. W międzyczasie przygotowujemy wyparzone, czyste słoiki litrowe na kompot z mirabelek. Układamy w nich śliwki bez pestek. W garnku z grubszym dnem robimy syrop: do gorącej wody wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalewamy ułożone w słojach mirabelki. Zamykamy i pasteryzujemy przez około 30 minut w temperaturze 85°C.
Porady
- Po prawidłowo przeprowadzonej pasteryzacji nakrętki słoików powinny być wklęsłe.
- Jak przyrządzić kompot z mirabelek na zimę tak, by powstał rozgrzewający napój? Warto postawić na dodatki, dzięki którym rozgrzeje nas nie tylko temperatura napoju. Ciepły kompot z mirabelek możemy wymieszać np. z imbirem, goździkami czy cynamonem. Wszystkie te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i bakteriobójcze. Dobrymi dodatkami będą także cytrusy, syropy (np. syrop z cebuli, klasyczny syrop malinowy, czy też syrop z pędów sosny) i miód.
Kompot z mirabelek zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze na długie czas dzięki procesowi pasteryzacji. Poprzez podgrzewanie eliminujemy chorobotwórcze drobnoustroje i przedłużamy termin ważności produktów. Kompot z mirabelek bez pasteryzowania należy spożyć od razu po przyrządzeniu. Jak pasteryzować przetwory? Przede wszystkim należy zadbać o dokładne wyparzenie słoików, w których mamy zamiar przechowywać kompot ze śliwek mirabelek. Dwa najłatwiejsze sposoby na wekowanie to:
Lato jest najlepszą porą na zaopatrzenie się w zapasy. Mamy wtedy dostęp do największej ilości świeżych owoców i warzyw najróżniejszych odmian. Oprócz dżemów, konfitur i mrożonek, warto przygotować także kompoty do słoików. Jak zrobić kompot z mirabelek? To bardzo proste. Śliwki mirabelki najpierw należy przebrać z listków, poobrywać ogonki, a następnie umyć pod bieżącą wodą. Na dnie dużych (przynajmniej litrowych), uprzednio wyparzonych słoików układamy owoce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu, którym zalejemy kompot z mirabelek. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalewamy ułożone w słoikach mirabelki. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez pół godziny w 85°C. Według tego sposobu możesz przygotowywać kompoty z innych owoców - ważne, aby dostosować ilość cukru do słodkości owoców.
Zobacz także: Zapomniane napoje z czasów PRL, czyli co warto znowu wypić przy wspólnym stole
Komentarze