Kompot z mirabelek

Ten kompot z mirabelek pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Jest łatwy do przygotowania i na pewno zasmakuje wszystkim domownikom. Kompot z mirabelek warto zrobić do zapasów na zimę.

Przetworykompot

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)

Składniki:

  • - 2 kg śliwek mirabelek
  • - 0,5 kg aronii
  • - 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Aronię i śliwki mirabelki przebrać, umyć, osuszyć i usunąć ogonki. Układać w słojach warstwami (najpierw śliwki, później aronię). Przygotować syrop: do gorącej wody wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odszumować i gorącym syropem zaleć owoce ułożone w słojach. Zamknąć i pasteryzować przez ok. 30 min w temperaturze 85°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: