Dżem mirabelkowy z werbeną

Mirabelki to niedoceniane śliwki, a takie smaczne! Dowodem jest dżem mirabelkowy z werbeną. Pyszny do rogalików, naleśników czy przełożenia ciasta.

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych mirabelek
  • 1 kg cukru żelującego
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • parę gałązek werbeny cytrynowej (lub melisy)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Owoce kroimy na większe i mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, całe gałązki ziół (lekko utłuczone w moździerzu) i zagotowujemy.
  • Od zawrzenia gotujemy 5 min, wyciągamy zioła. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy