Dżem mirabelkowy z werbeną

Mirabelki to niedoceniane śliwki, a takie smaczne! Dowodem jest dżem mirabelkowy z werbeną. Pyszny do rogalików, naleśników czy przełożenia ciasta.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg wypestkowanych mirabelek
  • 1 kg cukru żelującego
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • parę gałązek werbeny cytrynowej (lub melisy)

Przygotowanie

  1. Owoce kroimy na większe i mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, całe gałązki ziół (lekko utłuczone w moździerzu) i zagotowujemy.
  3. Od zawrzenia gotujemy 5 min, wyciągamy zioła. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

 

 

 

przetwory dżem mirabelkowy werbena
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy