Ocet jabłkowy z miodem idealnie sprawdzi się jako zdrowy dressing do sałatek i surówek. Z powodzeniem można dodawać go także do innych potraw. Znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyseptycznych. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia, choroby skóry oraz wspomaga odchudzanie. Sprawdźcie, jak zrobić go samodzielnie.
iStock
Przygotowujemy jabłka: Wyparzamy duży słoik. Następnie myjemy jabłka i usuwamy z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do uprzednio wyparzonego słoika.
Zalewamy jabłka: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i zalewamy jabłka. Słoik szczelnie zakręcamy oraz przykrywamy gazą.
Mieszamy ocet: Przez dwa tygodnie codziennie mieszamy zawartością słoika. Po upływie 14 dni przelewamy ocet do butelki przez gazę.
Porady
- Aby wspomóc proces fermentacji octu, do słoika z jabłkami możemy dołożyć kawałek chleba na zakwasie.
Do zrobienia octu wybieramy jabłka bez oprysków. Jest to o tyle istotne, że owoców nie należy nadmiernie "szorować", ponieważ na ich skórce znajdują się drożdże i bakterie, niezbędne w procesie fermentacji. Jabłka zerwane wprost z jabłoni, rosnące w ekologicznych sadach (lub dziko, w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg i domostw) nie wymagają dokładnego mycia, wystarczy je tylko opłukać.
Dla zachowania świeżości, ocet przechowujemy w szklanych butelkach umieszczonych w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ocet jabłkowy znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność, że używasz naprawdę wartościowego produktu, przygotuj go własnoręcznie. Jest to o tyle łatwe, że ocet praktycznie robi się sam. Trzeba jedynie odczekać kilka tygodni, podczas których dokonuje się proces fermentacji alkoholowej.
Ocet jabłkowy przydaje się w każdym domu. To cenny składnik wielu dań, należy jednak pamiętać, że ze względu na jego właściwości, zastosowanie octu wykracza poza kuchnię. Roztwór kwasu octowego warto mieć na półce ze środkami czyszczącymi, w kosmetyczce i apteczce. Właściwości octu jabłkowego czynią go niezwykle wartościowym i prawdziwie wielozadaniowym produktem. Sprawdzi się w każdym daniu, w którym używamy zwykłego octu.
Najlepiej w proporcji 1-2 łyżki na szklankę wody. Dla poprawy smaku, do mikstury można dodać odrobinę więcej miodu.
Komentarze