Kulfi (indyjskie lody)

Kulfi to słodki deser lodowy, wywodzący się z Indii. Dzięki dodatkowi pełnotłustego mleka oraz mleka skondensowanego jest on znacznie bardziej kremowy i puszysty od znanych nam lodów. Smaku nadaje mu dodatek bakalii oraz aromatycznych przypraw – kardamonu i szafranu. Po obsypaniu posiekanymi na drobno pistacjami, całość prezentuje się wprost fenomenalnie. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)

Kulfi (indyjskie lody) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie masy do indyjskich lodów: Pistacje sieczemy na drobno. Pełnotłuste mleko przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. W osobnym naczyniu łączymy mączkę kukurydzianą z niewielką ilością mleka skondensowanego, po czym dodajemy ją do rondelka z mlekiem. Wszystkie składniki gotujemy jeszcze przez kolejne 3–4 minuty, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i odkładamy do lekkiego przestudzenia.

  • 2.

    Kulfi: Gdy masa przestygnie, dodajemy do niej resztę mleka skondensowanego, kardamon, szafran, 2 łyżki posiekanych pistacji oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do miski (lub pojemnika) i przekładamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie lekko zamrożone kulfi ubijamy przy pomocy miksera, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy lody do zamrażalnika na kolejne 4–5 godzin. Gotowe lody podajemy po obsypaniu pozostałymi pistacjami.

Porady

  • Przepis zakłada użycie mleka skondensowanego niesłodzonego.
  • Do chłodzenia kulfi można używać metalowej miski lub zamykanego pudełka. Po ubiciu, lody można także przełożyć do mniejszych foremek o różnorakich kształtach – sprawdzą się zarówno okrągłe, podłużne, jak i bardziej wymyślne formy. 
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem kardamonu lub szafranu, możecie zamiast nich dodać do kulfi 2 łyżki syropu różanego.
  • Zastanawiacie się, ile kalorii ma jedna porcja indyjskich lodów? Choć ciężko podać dokładną odpowiedź – zależy ona bowiem od użytych składników i wielkości samej porcji – szacuje się, że w 100 g mrożonego deseru znaleźć można około 550 kcal.
  • Gotowe lody indyjskie można także obsypać prażonymi migdałami, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi na drobno nerkowcami. Lody często dekoruje się także przy pomocy kawałków świeżych owoców – truskawek, mango czy awokado.
  • Lody kulfi polecamy serwować w towarzystwie napoju lassi, który idealnie przełamie słodycz deseru. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu domowa lemoniada. 
  • Polecamy także nasz przepis na smaczny deser lodowy.

Notka redakcyjna

Kulfi – co to?

Kulfi to słodki deser lodowy, wywodzący się z kuchni Mongołów. Jest on również popularny w Bangladeszu, Nepalu, Birmie, Afganistanie i na Sri Lance. Jego nazwa sięga korzeniami języka perskiego, gdzie oznacza zadaszony kubek. Tradycyjnie deser serwowano na szlacheckich dworach, by zapewnić ochłodę podczas upalnych, letnich dni. 

Zgodnie z oryginalną recepturą do przygotowania kulfi używa się jedynie pełnotłustego mleka, cukru, kardamonu i szafranu. Mleko należy podgrzewać do momentu, gdy zmniejszy ono swą objętość trzykrotnie. Dzięki temu gotowy deser jest niezwykle kremowy, puszysty i niemalże pozbawiony kryształków lodu.

Tradycyjna metoda przyrządzania lodów indyjskich jest jednak czasochłonna, dlatego też obecnie do masy często dodaje się także mleko zagęszczone, śmietanę kremówkę lub mąkę ryżową czy kukurydzianą. Spotkać można również coraz to więcej nowych wersji smakowych deseru.

Indyjskie lody – inne przepisy

Choć oryginalnie kulfi przyrządzało się na bazie jedynie 4 składników, dziś spotkać je można w rozmaitych wersjach. Niezależnie jednak od dodatków gotowy deser zawsze charakteryzuje wprost niezwykła puszystość i kremowość.

Szczególnie polecamy spróbować delikatnie orzeźwiających mango kulfi. Owoce należy obrać, pokroić i dodać do delikatnie podgrzanej śmietany kremówki z kardamonem. Całość miksuje się na gładką, jednolitą masę, a następnie (po całkowitym wystudzeniu) przelewa się do foremek i mrozi przez noc. 

Fanom mocno słodkich deserów, z pewnością przypadnie do gustu kulfi kajmakowe. Do ich przygotowania potrzeba: kajmaku (150 ml), mleka skondensowanego (100 ml), śmietanki 36% (150 ml) oraz mielonego kardamonu (1 łyżki). Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i przełożyć do zamrażalnika na około 1–1,5 h. Po tym czasie warto ponownie je wymieszać. Dla uzyskania jak najlepszej konsystencji lodów czynność polecamy powtórzyć kilkukrotnie. Deser będzie gotowy po około 4–5 godzinach w zamrażalce. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy