Kulfi (indyjskie lody)

Przygotowanie: 35 minut Zamrażanie: 6- 8 godzin Porcja: 540 kcal

Deserylody

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
540.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l tłustego mleka
  • 400 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • szklanka (22 dag) cukru
  • płaska łyżka mączki kukurydzianej
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów oraz rodzynek
  • 2 łyżki syropu różanego (np. odsączonego z konfitury z płatków róży)
  • DO DEKORACJI:
  • płatki migdałowe
  • owoce jagodowe

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ■ Mleko wlać do rondelka
  • dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu
  • aż mleko się zagotuje
  • a cukier całkowicie rozpuści.
  • ■ Mączkę kukurydzianą rozpuścić w niewielkiej ilości mleka skondensowanego. Wlać do mleka z cukrem
  • mieszając zagotować i ogrzewać na małym ogniu przez 3–4 minuty
  • aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia
  • lekko przestudzić. Dolać resztę mleka skondensowanego
  • syrop różany oraz posiekane orzechy
  • migdały
  • rodzynki i wymieszać.
  • ■ Masę wlać do metalowej miski. Zamrażać
  • aż stwardnieje przy brzegach. Masę ubić mikserem
  • aż będzie lekka i kremowa. Ponownie mrozić
  • aż stwardnieje.
  • ■ Podawać posypane płatkami migdałowymi z dodatkiem owoców.

Kalorie: 540.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy