Jak wybrać dobre buraki? Na co zwrócić uwagę?

Gotowanie buraków warto zacząć od wyboru odpowiednich warzyw. Najpyszniejsze są wiosenne młode buraczki, które kupimy razem z liśćmi. Kupując buraki, warto właśnie na liście zwrócić szczególną uwagę. Powinny mieć jednolity zielony kolor i być jędrne. Unikajmy buraków, których liście zaczęły się psuć. Z kolei poza sezonem na młode, liściaste buraczki, warto wybierać bulwy o gładkiej, jednolitej skórce. Pomarszczone czy przebarwione buraki mogą być bowiem nieświeże. Dobre buraki powinny też być twarde. Warto też decydować się na małe sztuki, gdyż, wbrew pozorom, duże buraki wcale nie będą smaczne. Zwykle są włókniste i trzeba bardzo długo je gotować, żeby zmiękły. 

Jak gotować buraki?

Buraki są bogate w przeciwutleniacze i witaminy, takie jak witamina C, A czy K. Zawierają kwas foliowy i sporą ilość błonnika. Jak gotować buraki, aby nie straciły wszystkich tych dobroczynnych właściwości? Przede wszystkim najlepiej gotować je w skórce. Dzięki temu pod skórką zostanie więcej witamin. Jako że będziemy gotować je w skórce, musimy buraki bardzo dobrze umyć i wyszorować, najlepiej przy użyciu szczoteczki. Po umyciu umieszczamy buraki w szerokim garnku i zalewamy wodą. Ważne, żeby żaden burak nie wystawał ponad powierzchnię wody. Wody nie solimy, buraki doprawimy po ugotowaniu. Gotujemy na średnim ogniu. Ugotowane buraki będzie też znacznie łatwiej obrać, niż te świeże. 

Ile gotować buraki? Małe i średnie buraki będą potrzebować około 30-40 minut gotowania. Z kolei większe mogą gotować się nawet 1,5 godziny. Proces gotowania buraków można jednak przyspieszyć, na przykład gotując je w szybkowarze, wtedy buraki średniej wielkości będą gotowe już po około 20 minutach.

Zdrową alternatywą dla gotowania buraków w wodzie jest także gotowanie ich na parze. Dzięki temu sposobowi zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jak długo gotować buraki na parze? W całości będą gotować się dość długo, dlatego radzimy pokroić je w plasterki lub większe kawałki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok. 30 minut.

Jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru?

Jest na to co najmniej kilka sposobów. Przede wszystkim, buraki gotujemy w skórce. Zalewamy je zimną wodą, a od momentu zagotowania lekko zmniejszamy ogień. Poza tym, do wody, w której gotują się buraki warto dodać niewielką ilość kwasku cytrynowego, soku z cytryny czy octu, które pozwolą zachować kolor warzyw. Sprawdzając miękkość buraków, lepiej nie nakłuwać ich widelcem, ponieważ sok może wypłynąć, a buraki stracą wtedy kolor.

Jak upiec buraki?

Alternatywą dla gotowania buraków jest ich upieczenie. Buraki z piekarnika są bardziej soczyste i zyskują wyjątkowy aromat. Jak upiec buraki? Warzywa myjemy, osuszamy i zawijamy każdego w folię aluminiową. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i pieczemy przynajmniej przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu buraki obieramy, najlepiej w rękawiczkach. Pomoże nam to uniknąć późniejszego szorowania dłoni.

Jak kisić buraki?

Przepis na kiszone buraki składa się tylko z kilku prostych składników. Potrzebne będą dorodne buraki, woda, sól, czosnek, ziele, angielskie i liść laurowy. Dodatkowo można wzbogacić ten przepis papryczką chilli i świeżą natką koperku. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Pokrojone warzywa układamy albo w wyparzonych słoikach, albo w kamionkowym garnczku i wrzucamy ząbki czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Naczynie zalewamy letnią, słoną wodą (aby wszystkie kawałki były przykryte, inaczej zaczną pleśnieć; dlatego trzeba je przycisnąć talerzykiem i obciążyć). Zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni, a następnie chowamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce. Kiszone buraki są gotowe po 5–10 dniach, w zależności od temperatury, w jakiej je przechowujemy. 

Co zrobić z buraków? Przepisy na pyszne dania z burakami

Buraki gotowane przydadzą się do przygotowania czerwonego barszczu, pierogów buraczanych, sałatki śledziowej, carpaccio z buraka czy jako dodatek, na przykład do burgerów. Z kolei te pieczone będą świetnym nadzieniem do tarty, albo dodatkiem do sałatki z dynią czy jesiennego kaszotto. Jak wykorzystać kiszone buraki? Najpopularniejszym przepisem z ich dodatkiem jest bez wątpienia barszcz z kiszonych buraków, ale będą one też fantastycznym dodatkiem do kanapek i wrapów.