Tiramisu w pucharkach

Prosty i przepyszny deser we włoskim stylu

Deserytiramisu

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.2 z 302 głosów)

Składniki:

  • pół szklanki zaparzonej gorzkiej kawy
  • 1/4 szklanki likieru migdalowego
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaparzoną kawie wymieszać z likierem Amaretto i wystudzić. Żółtka ubijać długo razem z cukrem w głębokiej misce. Muszą być one po ubiciu gęste i puszyste, niezbyt rzadkie. Osobno ubić zimne mascarpone przez kilka minut, a później dodawać go stopniowo do masy żółtkowej i nadal ubijać na masę. W pucharkach układać biszkopty zamoczone w kawie, i Amaretto, posypać kakao, na nie nakładać warstwę masy i znów biszkopty + kakao, ostatnią warstwą powinien być krem. Całość jeszcze raz posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 50 min.
Tiramisu
Włoski deser

Pani Boberkowa

Tiramisu

Czas przygotowania: 40 min.
Tiramisu
Pyszny deser

Elysse

Tiramisu