Tiramisu w pucharkach

Prosty i przepyszny deser we włoskim stylu

Dodany przez:

Tiramisu w pucharkach

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.64 z 95 głosów)

Składniki

  • pół szklanki zaparzonej gorzkiej kawy
  • 1/4 szklanki likieru migdalowego
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao

Przygotowanie

  1. Zaparzoną kawie wymieszać z likierem Amaretto i wystudzić. Żółtka ubijać długo razem z cukrem w głębokiej misce. Muszą być one po ubiciu gęste i puszyste, niezbyt rzadkie. Osobno ubić zimne mascarpone przez kilka minut, a później dodawać go stopniowo do masy żółtkowej i nadal ubijać na masę. W pucharkach układać biszkopty zamoczone w kawie, i Amaretto, posypać kakao, na nie nakładać warstwę masy i znów biszkopty + kakao, ostatnią warstwą powinien być krem. Całość jeszcze raz posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
deser tiramisu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze