Tiramisu - przepis klasyczny

Tiramisu to klasyczny włoski deser złożony z biszkoptów nasączonych espresso i likierze Amaretto, serka mascarpone, żółtek jaj i cukru. Charakteryzuje się on dużym stopniem wilgotności, ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sekretem klasycznego, włoskiego tiramisu są doskonałej jakości składniki, których nie znajdziemy w każdym supermarkecie. Podpowiadamy, jak zrobić tiramisu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery tiramisu

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)


Tiramisu - przepis klasyczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ucieranie jajka 1.

    Klasyczne tiramisu zaczynamy od zaparzenia dobrej, mocnej kawy. W przepisie na to tiramisu - do prostokątnego naczynia szklanego - potrzebne będzie ok. 1,5 szklanki czarnej kawy. Kawa na tiramisu musi być przestudzona! Płyn wsiąknie w biszkopty, ale ich nie rozwali. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, lekką, jasną masę - najlepiej za pomocą miksera.

  • Masa mascarpone na tiramisu 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na tiramisu jest zmiksowanie mascarpone z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy słodką masę z mascarpone do jajecznej masy i miksujemy, aż krem stanie się gęsty.

  • Tiramisu biszkopty 3.

    Kawę łączymy z amaretto - klasyczne tiramisu to właśnie smak kawy i nutki alkoholu. Biszkopty (podłużne lub okrągłę - w zależności, jakie chcemy dodać do tiramisu) moczymy w mocnej kawie z dodatkiem amaretto.

  • Tiramisu - przekładanie 4.

    Namoczone biszkopty układamy na dnie naczynia, posypujemy kakao i przykrywamy masą z mascarpone. Ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty zamoczone w kawie.

  • Tiramisu kakao 5.

    Te kroki, czyli biszkopty, kakao i masa mascarpone powtarzamy w zależności od wysokości naczynia - kończąc jednak na mascarpone. Gotowy włoski deser wstawiamy do lodówki - najlepiej smakuje tiramisu chłodzone przez całą noc. Ostatnią warstwę tiramisu, czyli dekorację z kakao uzupełniamy tuż przed samym podaniem, aby wyglądało lekko i smakowicie.

Porady

  • Jeśli chcemy przygotować klasyczny przepis tiramisu, to powinniśmy wykorzystać wysokiej jakości składniki. Bazą do tiramisu są biszkopty savoiardi, które charakteryzują się dużą miękkością i niską gęstością ciasta. 
  • Wierzch tiramisu możemy udekorować według uznania – jeśli jednak chcemy zrobić klasyczną wersję tego deseru, to powinniśmy postawić na posypkę ze startej czekolady. 
  • Tiramisu bez jajek – czy to możliwe? Ważnym składnikiem kremu do tiramisu, obok serka mascarpone, są żółtka. Jednakże jeśli nie jemy jajek, to możemy je pominąć Warto jednak pamiętać, że nie uda nam się wtedy odwzorować smaku klasycznego tiramisu. 
  • Oryginalne tiramisu podaje się w formie tradycyjnego ciasta. Możemy jednak zaserwować je np. w pucharkach czy w kieliszkach. 
  • Tiramisu jest jednym z najprostszych deserów, ponieważ przygotowuje się je z półproduktów. 
  • W kremie do tiramisu wykorzystujemy same żółtka, jak wykorzystać białka? Możemy wykonać inny deser, np. bezę (przepisy na bezę)

 

 

Notka redakcyjna

Tiramisu to deser, który nieodłącznie kojarzy się z Włochami – jednakże mało kto wie, że Włosi najczęściej zajadają się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. W gorącej Italii klasyczne tiramisu serwuje się mocno schłodzone w towarzystwie kawy espresso. 

Czym zastąpić amaretto do tiramisu? 

Amaretto jest włoskim likierem, wytwarzanym z migdałów (niekiedy dodaje się do niego pestki moreli, wiśni i brzoskwiń). Stanowi on podstawowy składnik klasycznego tiramisu. Jednakże w przepisie na tiramisu możemy go zastąpić: koniakiem, brandy, wódką miodową, likierem kawowym, likierem migdałowym. Opcjonalnie możemy przygotować tiramisu bez alkoholu – wówczas biszkopty namaczamy w samej kawie. 

Jaka kawa do tiramisu? 

Ważnym elementem w przepisie na tiramisu jest kawa – jej smak jest wyrazisty i nadaje charakteru deserowi. Włosi do tego deseru wykorzystują aromatyczne espresso, przygotowane ze świeżo mielonej kawy ziarnistej lub mocnej kawy z ekspresu przelewowego.

Ciekawostka: Znaczenie słowa tiramisu pochodzi od włoskiego „tira mi su”, co oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mi humor”.  
 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy