Tiramisu - przepis klasyczny

Tiramisu to włoski deser z biszkoptów nasączonych espresso i likierem amaretto, przełożonych delikatnym kremem z mascarpone. Przygotujemy go w 15 minut. Jednak przed podaniem warto zostawić go przynajmniej na trzy godziny w lodówce. Dobrze schłodzony deser posypujemy obficie kakao. Podajemy sprawdzony przepis na tiramisu bez pieczenia, które zachwyci swoim smakiem wszystkich kawoszy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery tiramisu

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • bez pieczenia
  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Tiramisu - przepis klasyczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kawa: zaparzamy ją, przelewamy do szerokiego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej likier amaretto.Kawa: zaparzamy ją, przelewamy do szerokiego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej likier amaretto.

  • 2.

    Jajka: polewamy je wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek.Jajka: polewamy je wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek.

  • 3.

    Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Następnie dodajemy je do masy serowej i całość delikatnie mieszamy  plastikową szpatułką.

  • 4.

    Składanie: biszkopty zanurzamy w kawie z likierem i układamy na dnie prostokątnej blachy o wielkości 25x20 cm. Następnie wykładamy na nie połowę masy serowej oraz wyrównujemy szpatułką. Na warstwie z mascarpone układamy kolejne nasączone biszkopty. Na końcu rozsmarowujemy na nich resztę masy, wyrównujemy. Całość przykrywamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
     

  • 5.

    Podanie: tiramisu bez pieczenia serwujemy posypane kakao.

Porady

  • Tiramisu bez pieczenia możemy z powodzeniem podać również w salaterkach. W takiej sytuacji polecamy użyć okrągłych biszkoptów.
  • Jeśli chcemy przygotować klasyczny przepis tiramisu, to powinniśmy wykorzystać wysokiej jakości składniki. Bazą do tiramisu są biszkopty savoiardi, które charakteryzują się dużą miękkością i niską gęstością ciasta. 
  • W wersji bezalkoholowej pomijamy likier amaretto. Biszkopty nasączamy samą kawą lub z niewielkim dodatkiem kakao.
  • Tiramisu możemy przygotować również bez jajek. Dodajemy wtedy śmietankę 30%, która ubijamy z serkiem mascarpone. 
  • Amaretto możemy zastąpić rumem, likierem kawowym, koniakiem, brandy lub wódką miodową. Niektórzy dodają również słodkie wino marsala.
  • Deser przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
  • W wersji fit zamiast mascarpone, warto dodać gęsty jogurt naturalny. Nie dodajemy wtedy jajek, a cukier zastępujemy ksylitolem.
  • Do przygotowania tiramisu wykorzystujemy tylko żółtka jajek - podpowiadamy, co można zrobić z białek.

Notka redakcyjna

Jaka kawa do tiramisu? 

Tiramisu to deser, który nieodłącznie kojarzy się z Włochami – jednakże mało kto wie, że Włosi najczęściej zajadają się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. W gorącej Italii serwuje się je mocno schłodzone w towarzystwie kawy espresso. Ważnym elementem w przepisie jest kawa – jej smak jest wyrazisty i nadaje całości charakteru. Włosi wykorzystują aromatyczne espresso, przygotowane ze świeżo mielonej kawy ziarnistej lub mocnej kawy z ekspresu przelewowego.

Ciekawostka: Znaczenie słowa tiramisu pochodzi od włoskiego „tira mi su”, co oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mi humor”. 

Tiramisu bez pieczenia – czym udekorować?

Tiramisu to świetny pomysł na lekki deser po sycącym obiedzie. Wspaniale prezentuje się również podczas rodzinnych uroczystości. Warto w takiej sytuacji udekorować je:

  • owocami – rewelacyjnie współgrają z włoskim deserem. Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże truskawki, maliny lub jagody,
  • listkami mięty – to prosta dekoracja, która nada naszemu ciastu nie tylko pięknego wyglądu, ale również wspaniałego aromatu,
  • gorzką czekoladą – ścieramy ją na tarce, a następnie posypujemy nią wierzch schłodzonego tiramisu,
  • kakao z mielonymi migdałami – to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego kakao. Dodatek migdałów nada deserowi delikatnego, orzechowego smaku oraz aromatu,
  • ziarna kawy – idealnie pasują do tego popularnego, kawowego deseru.

Tiramisu – inne warianty

Tiramisu nie zawsze musi być przygotowane w klasycznej odsłonie. Deser ten możemy zrobić w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka wartych uwagi pomysłów:

  • tort tiramisu – ciasto w tym wydaniu polecamy wykonać przed imprezą urodzinową. Powstaje na bazie domowych, okrągłych biszkoptów oraz tradycyjnej masy z serkiem mascarpone,
  • sernik tiramisu – to świetna propozycja na deser dla wszystkich fanów sernika oraz kawy. Ciasto wymaga pieczenia, ale serwujemy je również dobrze schłodzone,
  • tiramisu truskawkowe z kokosem – skrywa w sobie białą czekoladę, wiórki kokosowe, mascarpone, truskawki oraz sok pomarańczowy. Warto podkreślić, że deser nie ma w sobie grama kawy,
  • tiramisu z granitą – z powodzeniem możemy podać je podczas domówki, czy spotkania rodzinnego. Lekki krem mascarpone posypujemy kawową granitą. Całość podajemy w pucharkach lub kieliszkach,
  • orzechowe tiramisu – powstaje poprzez wzbogacenie masy serowej w masło orzechowe. Takie połączenie smaków zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych,
  • tiramisu z bananami – to klasyczne tiramisu z dodatkiem świeżych, pokrojonych bananów.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy