Tiramisu - przepis klasyczny

Klasyczny przepis na włoski deser tiramisu.

Deserytiramisu

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 180 głosów)

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 180 g )
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • wystudzonej
  • 0,5 szklanki kakao

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serek i miksujemy
  • aż krem stanie się gęsty. Kawę łączymy z amaretto. Biszkopty lekko moczymy w kamie z amaretto i układamy w naczyniu ( ja użyłam pucharka o śr. 19 cm. )
  • posypujemy kakao i polewamy masą serową do całkowitego przykrycia biszkoptów. Ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty zamoczone w kawie
  • kakao
  • masa
  • kakao
  • biszkopty. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników ( na wierzchu powinna znajdować się masa z serka ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
  • a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
Tiramisu
Pyszny deser

Elysse

Tiramisu