Tiramisu to włoski deser z biszkoptów nasączonych espresso i likierem amaretto, przełożonych delikatnym kremem z mascarpone. Przygotujemy go w 15 minut. Jednak przed podaniem warto zostawić go przynajmniej na trzy godziny w lodówce. Dobrze schłodzony deser posypujemy obficie kakao. Podajemy sprawdzony przepis na tiramisu bez pieczenia, które zachwyci swoim smakiem wszystkich kawoszy.
StockFood
Kawa: zaparzamy ją, przelewamy do szerokiego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej likier amaretto.Kawa: zaparzamy ją, przelewamy do szerokiego naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej likier amaretto.
Jajka: polewamy je wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek.Jajka: polewamy je wrzątkiem. Następnie oddzielamy żółtka od białek.
Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy serek mascarpone. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Następnie dodajemy je do masy serowej i całość delikatnie mieszamy plastikową szpatułką.
Składanie: biszkopty zanurzamy w kawie z likierem i układamy na dnie prostokątnej blachy o wielkości 25x20 cm. Następnie wykładamy na nie połowę masy serowej oraz wyrównujemy szpatułką. Na warstwie z mascarpone układamy kolejne nasączone biszkopty. Na końcu rozsmarowujemy na nich resztę masy, wyrównujemy. Całość przykrywamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Podanie: tiramisu bez pieczenia serwujemy posypane kakao.
Porady
- Tiramisu bez pieczenia możemy z powodzeniem podać również w salaterkach. W takiej sytuacji polecamy użyć okrągłych biszkoptów.
- Jeśli chcemy przygotować klasyczny przepis tiramisu, to powinniśmy wykorzystać wysokiej jakości składniki. Bazą do tiramisu są biszkopty savoiardi, które charakteryzują się dużą miękkością i niską gęstością ciasta.
- W wersji bezalkoholowej pomijamy likier amaretto. Biszkopty nasączamy samą kawą lub z niewielkim dodatkiem kakao.
- Tiramisu możemy przygotować również bez jajek. Dodajemy wtedy śmietankę 30%, która ubijamy z serkiem mascarpone.
- Amaretto możemy zastąpić rumem, likierem kawowym, koniakiem, brandy lub wódką miodową. Niektórzy dodają również słodkie wino marsala.
- Deser przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- W wersji fit zamiast mascarpone, warto dodać gęsty jogurt naturalny. Nie dodajemy wtedy jajek, a cukier zastępujemy ksylitolem.
- Do przygotowania tiramisu wykorzystujemy tylko żółtka jajek - podpowiadamy, co można zrobić z białek.
Tiramisu to deser, który nieodłącznie kojarzy się z Włochami – jednakże mało kto wie, że Włosi najczęściej zajadają się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w upalne dni. W gorącej Italii serwuje się je mocno schłodzone w towarzystwie kawy espresso. Ważnym elementem w przepisie jest kawa – jej smak jest wyrazisty i nadaje całości charakteru. Włosi wykorzystują aromatyczne espresso, przygotowane ze świeżo mielonej kawy ziarnistej lub mocnej kawy z ekspresu przelewowego.
Ciekawostka: Znaczenie słowa tiramisu pochodzi od włoskiego „tira mi su”, co oznacza „podnieś mnie na duchu”, „popraw mi humor”.
Tiramisu to świetny pomysł na lekki deser po sycącym obiedzie. Wspaniale prezentuje się również podczas rodzinnych uroczystości. Warto w takiej sytuacji udekorować je:
Tiramisu nie zawsze musi być przygotowane w klasycznej odsłonie. Deser ten możemy zrobić w wielu różnych wariantach. Poniżej podajemy kilka wartych uwagi pomysłów:
Komentarze