Ciasto drożdżowe z borówkami to przepis na dużą blachę, który doskonale sprawdza się na spotkania w większym gronie. Placek ma długi termin przydatności do spożycia. Jeśli jest odpowiednio przechowywany, będzie świetnie smakował nawet po 5. dniach od upieczenia. Do drożdżowego ciasta z borówkami świetnie pasuje mleczny koktajl lub orzeźwiająca lemoniada.
Getty/iStock
(średnia 4.54 z 184 głosów)
Rozczyn: mleko podgrzewamy w rondelku, żeby było ciepłe (ale nie może być gorące). Przelewamy do miski i mieszamy z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i cukru (po 10 g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika. Kiedy jest już płynne, odstawiamy do ostygnięcia.
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 800 g mąki. Dodajemy 200 g cukru, i wbijamy jajka. Następnie przekładamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i łączymy składniki dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Kruszonka: w osobnej misce rozcieramy palcami 125 g mąki, 50 g cukru i 125 g zimnego masła. Gdy uzyskamy konsystencję kruszonki, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Borówki: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach ok. 26×37 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch wykładamy borówki i wciskamy je delikatnie w ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
Ciasto drożdżowe z borówkami jest gotowe: wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kwadraty.
Porady
- Składniki na placek drożdżowy z borówkami powinny być w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem masła na kruszonkę). Warto wyjąć je wcześniej z lodówki, co przyspieszy wyrastanie ciasta.
- Zamiast świeżych drożdży możemy sięgnąć po suszone. Nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu, ale można to zrobić – wtedy lepiej połączą się z pozostałymi składnikami na ciasto. Żeby zachować proporcje podane w przepisie potrzebujemy 14 g drożdży instant.
- Dla wzmocnienia waniliowego aromatu warto dodać ziarenka z laski wanilii. Wystarczy przekroić ją wzdłuż na pół i wydrążyć nasionka przy pomocy małej łyżeczki. Dodajemy je bezpośrednio do składników na ciasto.
- Na czas wyrastania możemy wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C na 1 godzinę.
- Jeśli kruszonka po wyjęciu z lodówki jest zbyt twarda, aby rozetrzeć ją w palcach, to można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gotowe ciasto możemy dodatkowo polać szybkim lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
- Jeśli chcemy zachować świeżość ciasta przez kilka najbliższych dni, owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
- Placek, który podajemy w tym samym dniu, wystarczy przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
W przepisie możemy wykorzystać mrożone owoce, które zawierają podobną ilość witamin i przeciwutleniaczy co świeże. Warunkiem zachowania jak największej ilości wartości odżywczych jest odpowiednie przygotowanie ich do mrożenia i przechowywanie w szczelnych pojemnikach.
Jeśli samodzielnie mrozimy owoce, należy zwrócić uwagę na to, żeby przed włożeniem do zamrażalnika były suche. W tym celu dobrze jest rozłożyć je płasko na blasze tak, żeby nie stykały się ze sobą. Po wstępnym mrożeniu przekładamy je do odpowiednich pojemników.
Mrożone borówki są odpowiednie do spożycia w ciągu 12 miesięcy. Jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta drożdżowego, należy je wcześniej rozmrozić, np. w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Jeśli dodamy zamrożone borówki, może powstać zakalec. Po rozmrożeniu, odsączamy nadmiar wody.
To wariant, który wymaga mniej pracy, ale trochę więcej logistyki, ponieważ zanim wstawimy ciasto do piekarnika, odstawiamy je do leżakowania na min. 8 godz. Warto więc zaplanować wypiek dzień wcześniej.
Niemniej przepis jest banalnie prosty – wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, przykryć ściereczką, a po czasie leżakowania, wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Wszystkiego dowiemy się z przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Ten uniwersalny przepis możemy wykorzystać do przygotowania także innych ciast drożdżowych z owocami. Podstawowe proporcje są odpowiednie na dużą blachę, zatem wypiek sprawdzi się na większe rodzinne przyjęcia. Borówki możemy z powodzeniem zastąpić innymi owocami:
Przepis na drożdżowiec z borówkami możemy wykorzystać także do przygotowania słodkich bułeczek, które można spakować na wspólny piknik.
Komentarze