Anna Galuhn

Ciasto drożdżowe z borówkami

Ocena:

4.54 (185)

  • 3 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe z borówkami to przepis na dużą blachę, który doskonale sprawdza się na spotkania w większym gronie. Placek ma długi termin przydatności do spożycia. Jeśli jest odpowiednio przechowywany, będzie świetnie smakował nawet po 5. dniach od upieczenia. Do drożdżowego ciasta z borówkami świetnie pasuje mleczny koktajl lub orzeźwiająca lemoniada.

Składniki:

  • mleko  200 ml

  • drożdże  50 g

  • mąka pszenna  960 g

  • cukier  260 g

  • masło  325 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier waniliowy  10 g

  • borówki  300 g

Ciasto drożdżowe z borówkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn: mleko podgrzewamy w rondelku, żeby było ciepłe (ale nie może być gorące). Przelewamy do miski i mieszamy z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i cukru (po 10 g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

  • Krok 2:

    Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika. Kiedy jest już płynne, odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 800 g mąki. Dodajemy 200 g cukru, i wbijamy jajka. Następnie przekładamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i łączymy składniki dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.

  • Krok 4:

    Kruszonka: w osobnej misce rozcieramy palcami 125 g mąki, 50 g cukru i 125 g zimnego masła. Gdy uzyskamy konsystencję kruszonki, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Borówki: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach ok. 26×37 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 7:

    Pieczenie: wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch wykładamy borówki i wciskamy je delikatnie w ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.

  • Krok 8:

    Ciasto drożdżowe z borówkami jest gotowe: wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kwadraty.

Porady

  • Składniki na placek drożdżowy z borówkami powinny być w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem masła na kruszonkę). Warto wyjąć je wcześniej z lodówki, co przyspieszy wyrastanie ciasta.
  • Zamiast świeżych drożdży możemy sięgnąć po suszone. Nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu, ale można to zrobić – wtedy lepiej połączą się z pozostałymi składnikami na ciasto. Żeby zachować proporcje podane w przepisie potrzebujemy 14 g drożdży instant.
  • Dla wzmocnienia waniliowego aromatu warto dodać ziarenka z laski wanilii. Wystarczy przekroić ją wzdłuż na pół i wydrążyć nasionka przy pomocy małej łyżeczki. Dodajemy je bezpośrednio do składników na ciasto.
  • Na czas wyrastania możemy wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C na 1 godzinę.
  • Jeśli kruszonka po wyjęciu z lodówki jest zbyt twarda, aby rozetrzeć ją w palcach, to można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Gotowe ciasto możemy dodatkowo polać szybkim lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
  • Jeśli chcemy zachować świeżość ciasta przez kilka najbliższych dni, owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
  • Placek, który podajemy w tym samym dniu, wystarczy przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe z mrożonymi borówkami

W przepisie możemy wykorzystać mrożone owoce, które zawierają podobną ilość witamin i przeciwutleniaczy co świeże. Warunkiem zachowania jak największej ilości wartości odżywczych jest odpowiednie przygotowanie ich do mrożenia i przechowywanie w szczelnych pojemnikach.

Jeśli samodzielnie mrozimy owoce, należy zwrócić uwagę na to, żeby przed włożeniem do zamrażalnika były suche. W tym celu dobrze jest rozłożyć je płasko na blasze tak, żeby nie stykały się ze sobą. Po wstępnym mrożeniu przekładamy je do odpowiednich pojemników.

Mrożone borówki są odpowiednie do spożycia w ciągu 12 miesięcy. Jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta drożdżowego, należy je wcześniej rozmrozić, np. w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Jeśli dodamy zamrożone borówki, może powstać zakalec. Po rozmrożeniu, odsączamy nadmiar wody.

Ciasto drożdżowe z borówkami bez wyrabiania

To wariant, który wymaga mniej pracy, ale trochę więcej logistyki, ponieważ zanim wstawimy ciasto do piekarnika, odstawiamy je do leżakowania na min. 8 godz. Warto więc zaplanować wypiek dzień wcześniej.

Niemniej przepis jest banalnie prosty – wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce, przykryć ściereczką, a po czasie leżakowania, wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Wszystkiego dowiemy się z przepisu na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Placek drożdżowy z borówkami i nie tylko

Ten uniwersalny przepis możemy wykorzystać do przygotowania także innych ciast drożdżowych z owocami. Podstawowe proporcje są odpowiednie na dużą blachę, zatem wypiek sprawdzi się na większe rodzinne przyjęcia. Borówki możemy z powodzeniem zastąpić innymi owocami:

Przepis na drożdżowiec z borówkami możemy wykorzystać także do przygotowania słodkich bułeczek, które można spakować na wspólny piknik.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne