ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Bardzo dobre ciasto, nie wymagające dużo pracy:)

Ciastaciasto drożdżoweDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.15 z 279 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól(szczypta)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Kruszonka:
  • 100g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • Ponadto:
  • kilka dużych jabłek
  • cynamon do posypania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 4 czubate łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe mleko, dodaj resztę mąki, rozkłócone jajko, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka.Piecz ok 1 godziny w 180 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy