Wędlina domowa

Wędliny domowe to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, ale także świetna przystawka na zimno dla gości. Idealnie sprawdzą się na święta, zarówno Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Gotowane mięsa są lekkostrawne, odżywcze i smakowite, więc z pewnością posmakują całej rodzinie. Jak zrobić wędliny, aby były idealnie soczyste i dobrze doprawione? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na szybki i łatwy schab z garnka. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

wędliny

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 154 głosów)

Wędlina domowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zalewa 1.

    Przygotowanie zalewy: Do garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy do niej majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą. Do garnka z tak przygotowaną marynatą wkładamy surowy schab. Ważne, aby całe mięso było przykrywe płynem i nie wystawało ponad powierzchnię marynaty.

  • szynka-gotowana 2.

    Gotowanie mięsa: Mięso w zalewie gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut od zagotowania. Po ugotowaniu, zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy mięso do ostygnięcia. Następnie kolejny raz zagotowujemy mięso w wodzie przez 10 minut. Po tym czasie znowu odstawiamy schab do wystudzenia, a gdy będzie już zimny, wstawiamy do lodówki razem z zalewą. na całą noc. Kolejnego dnia wyjmujemy mięso z zalewy i możemy jeść 

Porady

  • Jeśli szukamy innego przepisu na mięso, równie dobrym pomysłem będą gotowane wędliny z szynkowara lub domowa szynka pieczona
  • Co zrobić z resztek wędlin? Można je pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do zapiekanki makaronowej lub użyć jako okrasy do pierogów
  • Do marynaty do mięsa warto dodać odrobinę soku z cytryny lub octu. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche. 
  • Do gotowania wędliny świetnie sprawdzi się też mleko. Mięso gotowane w mleku, zamiast wody, będzie dużo delikatniejsze.
  • Aby mięso miało ładniejszy kształt, możemy owinąć je sznurkiem lub włożyć do siatki wędliniarskiej.

Notka redakcyjna

Jak zrobić domową wędlinę?

W sklepach znajdziemy całe lodówki przeróżnych szynek, pieczeni i pasztetów, ale nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że nie ma to jak zrobić domowe wędliny. Mogą być one nie tylko gotowane, jak w powyższym przepisie, ale i pieczone, a nawet suszone. Własnej roboty wędliny nie są drogie, ani trudne w wykonaniu, za to znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu. Aby przygotować takie domowe mięsa, wystarczy tylko kilka prostych składników. Podstawą do każdego przepisu na szynkę, schab czy karkówkę są przyprawyczosnek, woda i sól. Te składniki wystarczą, aby zamarynować mięso zarówno do gotowania, pieczenia, jak i suszenia.

Jak wybrać mięso?

Istnieje wiele receptur, a każdy przepis na szynkę gotowaną jest nieco inny, ale kluczem do sukcesu każdej domowej wędliny jest dobrej jakości mięso. Najlepiej więc wybrać mięso z ekologicznych hodowli. Nie należy bać się tłuszczu, gdyż to właśnie takie przerośnięte kawałki będą miały po obróbce najwięcej smaku. 

Jak długo gotować schab?

Ile gotować mięso, aby pozostało soczyste? Zwykle wystarczy około 10 minut, ale czas gotowania należy oczywiście dobrać do wielkości naszego kawałka. Najlepiej sprawdzać mięso co jakiś czas, ale nie przeciągać tego czasu, gdyż zbyt długie gotowanie sprawi, że mięso straci soczystość i miękkość.

Schab - przepisy na wędliny

Przepis na schab gotowany możemy modyfikować, dodając różne przyprawy, sosy czy zioła. Świeży lub suszony rozmaryn, majeranek, lubczyk czy oregano, nadadzą mięsu wyjątkowego aromatu. Innym składnikiem, jaki warto dodać do mięsa, jest papryka słodka, wędzona lub ostra albo kurkuma, dzięki którym mięso nabierze pięknego koloru. Schab można też nafaszerować różnymi dodatkami i upiec. Szczególnie pysznie wychodzi schab ze śliwką lub morelą. Kolejnym wariantem jest schab z szynkowara. Inny pomysł na ten rodzaj mięsa to schab w galarecie

Jak przechowywać wędliny w lodówce?

Najlepiej sprawdza się zawinięcie wędliny w papier, który w przeciwieństwie do folii, nie powoduje zaparzania się mięsa. Domowa szynka może być też przechowywana w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku. 

Deska serów i wędlin -  jak ją zrobić?

Taka wędlina gotowana w przyprawach sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale i na deskę przekąsek. Wystarczy pokroić wszystkie domowe wyroby na plasterki, a do tego dołożyć ulubione sery pleśniowe, twarde lub wędzone. Innymi składnikami, idealnymi na deskę przekąsek, są oliwki, orzechy, winogrona czy krakersy. Taka przystawka zawsze robi wrażenie i wszystkim smakuje, a nie wymaga wiele pracy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy