Krakersy
111 przepisów

Krakersy to jedna z najpopularniejszych suchych przekąsek, która uświetnia wiele imprez, przyjęć o nieoficjalnym charakterze i seansów filmowych. Świetnie komponuje się ze smakiem piwa i wytrawnego wina, idealnie pasuje do serów. Należy jednak podkreślić, że sprowadzanie krakersów wyłącznie do roli szybkiej przekąski jest niesprawiedliwe, bo pyszne, słone ciasteczka można wykorzystać też w wielu przepisach.
Krakersy należą do tej grupy przekąsek, od których trudno jest się oderwać, zanim na dnie opakowania nie zostaną same okruszki. Nic dziwnego - większość osób przepada za chrupiącymi smakołykami, a słone ciasteczka charakteryzują się wybornym smakiem, więc nie sposób się od nich oderwać. Czy krakersy są dobre na odchudzanie? Niekoniecznie i nie chodzi tylko o to, że zwykle zjadamy je "hurtem".
Przepisy na dania z krakersami

Wspaniale soczyste cząstki kurczaka, w chrupiącej otoczce to propozycja na obiad, kolację lub gorące przekąski na imprezę. Najlepiej smakują podane z pysznym dipem.
Kurczak w panierce

Spód z krakersów, wypełnienie ze śmietankowego serka i mleka skondensowanego, porcja bitej śmietany i polewa truskawkowa. Mrożony sernik z tymi dodatkami smakuje obłędnie. Uwaga: zjadamy od razu!
Mrożony sernik z truskawkami i bitą śmietaną

Ciasto balowe to pyszne ciasto składające się z kilku warstw. Bardzo przypomina znane ciasto 3-BIT.
Ciasto Balowe

Ciasto 3 bit

Na wielkanocne śniadanie przygotujmy coś innego niż zwykle - wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj.
Wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj

Szukasz pomysłu na szybką przekąskę na imprezę - oto ona. Miej zawsze w domu paczkę krakersów i słoik grillowanej papryki.
Krakersy z kremem paprykowym

Kotlety z tuńczyka i szpinaku

Markizy malinowe

Markizy jagodowe

Toffik z jagodową nutą

Kanapki bankietowe

Pomysł na chrupiącą przegryzkę
Krakersy z żurawiną

Kąski z kurczaka w panierce krakersowo- kukurydzianej

Pasta jajeczna z koperkiem

Filety drobiowe marynowane w mleku

Idealna przystawka na karnawałowe prywatki czy sniadanie wielkanocne.
Pasta serowa z paluszkami surimi

Krakersowa przegryzka
Inne z kolekcji: Półprodukty
- aromat do ciasta
- budyń
- chałwa
- ciasto filo
- ciasto francuskie
- delicje
- esencja waniliowa
- farsz
- galaretka
- groszek konserwowy
- groszek ptysiowy
- herbatniki
- ketchup
- kisiel
- koncentrat
- kostka rosołowa
- lukier plastyczny
- marcepan
- marynata
- masa
- masło orzechowe
- musli
- musztarda
- nadzienie
- nutella
- panierka
- passata pomidorowa
- pianki marshmallow
- posypki do ciast
- śnieżka
- wafle
- wędlina
- wywar
- zalewa
- żelatyna
- miso
- pasta curry
- zupki chińskie
- papier ryżowy
- beziki
- tempeh
- nektar
- mus jabłkowy
- krówki
- wasabi
- aquafaba
- skrobia ziemniaczana
- precelki
- ciasteczka amaretti
- kruche ciasteczka w polewie czekoladowej
- marmolada pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
- bulion cielęcy
- pasztet do smarowania
- majonez
- ciasto na pizzę
- agar
- gotowy rosół
- kiszone ogórki
- pierniczki
- powidła śliwkowe
- kapusta kiszona
- tortilla
- konserwowe ogórki
- bułka
- bulion warzywny
- tahini
- masło migdałowe
- dżem owocowy
- piernik
- kompot z suszu
- kiszone buraki
- barszcz czerwony
- krem kokosowy
- ciastka imbirowe
- ciastka maślane
- biszkopty
- lody waniliowe
- ciastka czekoladowe
- barwnik spożywczy
- popcorn
- Zakwas
- Konfitura malinowa
- perły cukrowe
- konfitura żurawinowa
- pasta z tamaryndowca
- bulion wołowy
- krem cytrynowy
- bulion drobiowy
- gotowe pieczywo
- ekstrakt migdałowy
- skrobia kukurydziana
- tortellini z szynką
- herbata
- bułka tarta
- przecier pomidorowy
- tofu
Krakersy: skład
Krakersy, podobnie jak inne słone przekąski, raczej nie wpisują się w trend zdrowego odżywiania. W ich składzie znajdziemy mąkę (kukurydzianą, pszenną i sojową), skrobię kukurydzianą, drożdże, tłuszcze pochodzenia roślinnego (olej palmowy, olej rzepakowy i olej kokosowy), spulchniacze (węglan sodu, węglan amonu, winian monosodowy), sproszkowane mleko i jaja, glukozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Nie brakuje też substancji wzmacniających smak (najczęściej stosowany jest glutaminian monosodowy), emulgatorów i rzecz jasna soli.
Skład krakersów decyduje o ich wysokokalorycznym charakterze - 100 g ciasteczek, co przekłada się na ok. 20 krakersów (zależnie od formy i wielkości przekąski, masa jednej sztuki może być większa lub mniejsza niż 5 g), dostarcza do organizmu ok. 418 kcal. Ich wartość odżywcza to w dużej mierze węglowodany proste, dające chwilowy zastrzyk energii. Nie należy zatem dziwić się, że niedługo po zjedzeniu krakersów, znów stajemy się głodni.
Krakersy dostarczają do organizmu także sporo glutenu i sodu. Mimo że 100 g słonych ciasteczek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik w 63%, to trzeba pamiętać, że jest on też dostępny w wielu innych produktach spożywczych, co sprawia, że zwykle spożywamy go w nadmiarze. Stwarza to poważne ryzyko rozwoju nadciśnienia i innych schorzeń.
Nie oznacza to jednak, że krakersy należy bezwzględnie eliminować ze swojej diety. Wystarczy zachować zdrowy umiar - spożywane raz na jakiś czas, w nieprzesadzonych ilościach, nie powinny zaszkodzić.
Krakersy: zastosowanie w kuchni
Krakersy najczęściej oferowane są w wariancie solonym lub pikantnym. Same w sobie smakują znakomicie i idealnie nadają się na szybką przekąskę. Warto jednak wysilić nieco wyobraźnię, bo z ich pomocą można przygotować wiele smakowitych przystawek.
Zamiast stawiać na stole wyłącznie suche krakersy, warto podać je z deską serów. Bez względu na to, jakie gatunki sera zostaną podane, można mieć pewność, że słone krakersy świetnie skomponują się z nimi. Kolejny pomysł na doskonałą przystawkę, to krakersy z włoskimi lub bliskowschodnimi sosami i pastami.
Słony smak krakersów warto wykorzystać do przełamania słodyczy deserów. Chrupiące ciasteczka doskonale sprawdzą się w tartach, jako posypka, oraz w ciastach, w roli spodu lub posypki. Krakersy stanowią też składnik wielu pysznych sałatek, można też dodawać je do domowych pasztetów.
Krakersy: przepisy
Krakersy to przede wszystkim przekąska lub przystawka. Zapewne większość osób przepada za krakersami z serem - pleśniowym, długodojrzewającym, wędzonym, z dodatkiem ziół lub pieprzu, kozim, owczym a nawet ze zwykłą goudą. Krakersy są też doskonałym nośnikiem dla pesto lub hummusu, a nawet dla masła orzechowego. Bez trudu można przygotować z nich małe kanapki, kładąc na nie dowolne wędliny i warzywa.
Jeżeli szukasz pomysłu na nietypowy deser, przygotuj wyśmienitą tartę orzechową z krakersami lub ciasto Rafaello na krakersach. W obu przypadkach, ich słony smak doda wypiekom wyrazistego charakteru.
Krakersy świetnie sprawdzą się w wielowarstwowej sałatce z tuńczykiem, jajkami i szczypiorkiem. Dodane jako warstwa terriny (francuski gotowany pasztet), nadadzą jej chrupkości.
W kuchni, możesz wykorzystać krakersy kupione w sklepie lub upiec swoje własne. Nie jest to specjalnie skomplikowane, a trzymając się domowego przepisu, możesz być pewny jakości składników.