Brownie - ciasto czekoladowe

Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się intensywnym smakiem, gliniastą konsystencją oraz ciemnobrązowym kolorem. Nasz przepis na brownie daje gwarancję tego, że wypiek będzie pyszny. Brownie to ciasto czekoladowe, które idealnie sprawdzi się na przyjęciach, imprezach, spotkaniach w gronie rodzinnym, na święta, a także na kinderbalach. Opcjonalnie możemy je udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami. Poniżej przepis na brownie czekoladowe! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Ciasta ciasto czekoladowe brownie

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.39 z 207 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czekolada brownie 1.

    Przepis na brownie zaczynamy od przygotowania najważniejszego składnika, czyli czekolady. Najpierw łamiemy ją na kawałki, a następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy ją z roztopionym masłem tak, by powstała nam gładka i jednolita masa czekoladowa. Tak przygotowaną masę do brownie odstawiamy do przestudzenia. 

  • Brownie masa 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu brownie jest zmiksowanie cukru pudru z jajkami, dodanie mąki i soli, a następnie dokładne wymieszanie całości ponownie. Na koniec składniki te łączymy z przestudzoną masą czekoladową. Dalej do formy wlewamy nasze brownie (dokładnie i równomiernie je rozprowadzając), a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza przed 25 minut.  

Porady

  • Do przygotowania brownie czekoladowego niezbędna jest forma o wymiarach 20 × 20. Jeśli chcemy wykorzystać mniejszą lub większą, to należy proporcjonalnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość składników. 
  • Brownie możemy serwować ze świeżymi owocami na wierzchu, dobrze sprawdzą się truskawki, maliny i porzeczki, które swym kwaśnym smakiem zrównoważą słodycz czekolady. 
  • Brownie najlepiej smakuje podawane na ciepło, jednakże najlepiej kroić je dopiero ok. 30 minut po upieczeniu. W przeciwnym razie może się rozpaść. 
  • Czy brownie należy piec z termoobiegiem? Brownie zaleca się piec bez termoobiegu, gdyż dzięki temu upiecze się ono równomiernie. Grzanie góra-dół jest odpowiednie dla ciast. 
  • Brownie jest ciastem wilgotnym, dlatego też przy jego pieczeniu możemy mieć wrażenie, że jest lekko niedopieczone. 
  • Brownie należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
  • Jak sprawdzić, czy brownie jest gotowe? Patyczek włożony do ciasta nie będzie suchy, ale delikatnie wilgotny - nie powinien mieć jednak na sobie surowego ciasta. Brownie jest wilgotne w środku, przypieczone z zewnątrz. 

Notka redakcyjna

Brownie jest tradycyjnym ciastem amerykańskim, a jego nazwa pochodzi od intensywnego, brązowo-czarnego koloru tego deseru. Pierwsze przepisy na brownie pochodzą z początku XX w. Ciasto to jest na tyle popularne, że powstały jego zdrowsze alternatywy np. brownie z fasoli czy brownie z buraków. 

Brownie z fasoli 

Jeśli zależy nam na smacznym i zdrowym deserze to możemy przygotować brownie z fasoli, które przygotowuje się z fasoli czerwonej (z puszki), jajek, kakao, oleju, cukru, banana i sody oczyszczonej. Jeśli jesteśmy weganami, to możemy zrezygnować jajek i dodać do naszego wypieku olej kokosowy i cukier wanilinowy. Ciasto to jest bardzo łatwe do przygotowania – wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy, a następnie piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W niemal bliźniaczy sposób wygląda przepis na brownie z buraków – wystarczy tylko wcześniej pokroić buraki i zmiksować je z pozostałymi składnikami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy