Brownie - ciasto czekoladowe

Brownie to ciasto czekoladowe, które zdecydowanie uda się każdemu. Fani słodkiej czekolady w wypiekach będą zachwyceni, bo brownie smakuje jak rozpływająca się czekolada.

Ciastaciasto czekoladowebrownieDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 202 głosów)

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady - najlepsze na brownie (200 g)
  • 2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • 6 jaj
  • kostka masła (nie margaryny)
  • aromat rumowy lub waniliowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z miękkim masłem (to znaczy zagotować wodę
  • w naczynie z wodą wstawić kolejne tak
  • by nie dotykało wody i mieszać składniki
  • aż do uzyskania płynnej masy bez grudek :) )
  • Jajka ubić mikserem
  • ciągle miksując dodawać cukier i mąkę
  • na końcu dolać parę kropel aromatu (bez niego też da się obejść)
  • Do masy jajecznej wmiksować powoli przestudzoną czekoladę
  • Masę wylać na dużą formę pokrytą papierem do pieczenia
  • wyrównać i piec w 200 stopniach przez 20 minut
  • Po upieczeniu brownie na wierzchu pojawia się skorupa
  • która trochę przeszkadza w krojeniu
  • ale można ją z powodzeniem zdjąć i zjeść jak ciasteczka czekoladowe.
  • Brownie kroi się lepiej po wystudzeniu
  • a najlepiej smakuje gdy da się mu trochę przeschnąć przez ok 2 dni (pokrojone na porcje).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy