Brownie - ciasto czekoladowe

Brownie to ciasto czekoladowe, które zdecydowanie uda się każdemu. Fani słodkiej czekolady w wypiekach będą zachwyceni, bo brownie smakuje jak rozpływająca się czekolada.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 17 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 gorzkie czekolady - najlepsze na brownie (200 g)
  • 2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • 6 jaj
  • kostka masła (nie margaryny)
  • aromat rumowy lub waniliowy

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z miękkim masłem (to znaczy zagotować wodę, w naczynie z wodą wstawić kolejne tak, by nie dotykało wody i mieszać składniki, aż do uzyskania płynnej masy bez grudek :) )
  2. Jajka ubić mikserem, ciągle miksując dodawać cukier i mąkę, na końcu dolać parę kropel aromatu (bez niego też da się obejść)
  3. Do masy jajecznej wmiksować powoli przestudzoną czekoladę
  4. Masę wylać na dużą formę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 200 stopniach przez 20 minut
  5. Po upieczeniu brownie na wierzchu pojawia się skorupa, która trochę przeszkadza w krojeniu, ale można ją z powodzeniem zdjąć i zjeść jak ciasteczka czekoladowe.
  6. Brownie kroi się lepiej po wystudzeniu, a najlepiej smakuje gdy da się mu trochę przeschnąć przez ok 2 dni (pokrojone na porcje).
czekolada deser dla dzieci ciasto brownie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze