Ciasto czekoladowe z kremem

Proste ciasto czekoladowe z kremem - taki tort czekoladowy w sprawdzonym przepisie, ale bez namaczania biszkoptu. Krem czekoladowy w przepisie się intensywny, nie za słodki, ale bardzo zasmakuje miłośnikom czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2021 - najnowszy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta ciasto czekoladowe Desery krem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
660 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto biszkopt 1.

    Najpierw przygotowujemy biszkopt czekoladowy. Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier (najlepiej drobny), cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki suche partiami dodajemy do piany, delikatnie mieszając. Wlewamy 1,5 łyżki oleju, mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

  • Czekolada kawałki 2.

    Następnie przygotowujemy krem do ciasta czekoladowego. Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki ze śmietaną kremówką. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie roztopi. Miseczkę zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcią - najlepiej na kilka godzin, bowiem czekolada na krem czekoladowy musi być całkowicie zimna. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem, stopniowo dodając ostudzony krem czekoladowy. Na końcu wlewamy 2-3 łyżki wódki.

  • Polewa czekoladowa 3.

    Biszkopt czekoladowy przekrajamy na 3 blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Smarujemy również wierzch i boki ciasta. Ciasto czekoladowe z kremem dekorujemy z wierzchu roztopioną czekoladą.

Kalorie: 660

Ilość porcjii: 10

Porady

  • Jeśli ciasto czekoladowe z kremem ma być podane dzieciom, możemy zrezygnować z dodawania wódki do kremu.
  • Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach. Podczas łamania słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu dzielenia jest gładka.
  • Jak ozdobić ciasto czekoladowe z kremem? Aby udekorować tort czekoladowy bez namaczania, warto przyrządzić domowe wiórki czekoladowe. Do ich przygotowania potrzebne nam będzie 50 g czekolady (gorzkiej bądź deserowej), którą roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostrożnie na wodę! Do roztapianej czekolady nie może się dostać nawet kropelka - jeśli tak się stanie, czekolada się zwarzy i niestety nie będzie się już nadawać do dalszej obróbki. Roztopioną czekoladę wylewamy na stalową blaszkę i rozprowadzamy ją po jej powierzchni tak, by pokryła ją cienką warstwą. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym delikatnie zeskrobujemy wiórki nożem. Wiórkami możemy ozdobić ciasto czekoladowe z kremem z wierzchu lub po bokach.

Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z kremem - jak podać?

Ciasto czekoladowe z kremem zawiera sporo czekolady, zarówno w biszkopcie, jak i kremie. Dlatego warto przełamać smak kakao i nadać ciastu nieco świeżości, warto dodać owoce. Możemy na przykład z wierzchu ozdobić ciasto czekoladowe z kremem owocami, najlepiej leśnymi - pokrojonymi na cząstki truskawkami, poziomkami, jeżynami czy też borówkami lub - w sezonie - leśnymi jagodami. Możemy także przełożyć ciasto nie tylko kremem czekoladowym, lecz także warstwą owocową - konfiturą, dżemem lub żelką owocową. Jej dodatek sprawi, że ciasto czekoladowe z kremem będzie pyszne, orzeźwiające i piękne, jak ciasto z profesjonalnej cukierni. Przygotowanie żelki owocowej rozpoczynamy od zblendowania wybranych owoców (np. truskawek) z preferowaną ilością cukru. Owoce możemy chwilę podgotować na małym ogniu, aby odparował z nich nadmiar wody, ale nie jest to konieczne. W międzyczasie agar agar mieszamy dokładnie z zimną wodą (zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu), doprowadzamy do wrzenia i chwilę czekamy, aż nieco ostygnie. Dodajemy do owoców i mieszamy. Zamiast agaru możemy także użyć żelatyny. Owoce z agarem wylewamy do naczynia o średnicy nie mniejszej niż średnica formy, w której pieczemy ciasto czekoladowe z kremem i odstawiamy do stężenia. Ciasto przekładamy żelką owocową i kremem według wskazówek w przepisie.

Lekkie ciasto czekoladowe z kremem - co zrobić, żeby nie opadło?

Bazą do ciasta czekoladowego jest biszkopt, który potrafi być nieco kapryśnym wypiekiem - często się zdarza, że biszkopt opada lub nie wyrasta tak, jak byśmy tego chcieli. Co zrobić, żeby wyszedł nam idealny biszkopt?

  • Kluczowa jest dobrze ubita piana z białek, ponieważ to ona właśnie podnosi ciasto i sprawia, że jest takie puszyste. Piana z białej jest dobrze ubita wtedy, kiedy jej powierzchnia jest lśniąca i gładka, a po odwróceniu miski do góry dnem nic się z niej nie wylewa.
  • Ważna jest również odpowiednia temperatura piekarnika - jeśli nie będzie on dostatecznie rozgrzany, kiedy będzie wstawiać do niego ciasto, może ono nie wyrosnąć. Najbezpieczniej będzie nastawić piekarnik zaraz po tym, jak ubijemy pianę z białek.
  • Jedną z popularnych metod na to, by biszkopt po upieczeniu nie opadł, jest metoda na "biszkopt rzucany". Po wyjęciu z piekarnika należy zrzucić formę z wysokości około 0,5 metra na podłogę. Jest to metoda być może zaskakująca, jednak także skuteczna!

Czytaj także: Akcesoria cukiernicza - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy