Ciasto czekoladowe z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem jest proste w przygotowaniu i tak pyszne, że można je jeść przez cały rok. Krem czekoladowy jest intensywny w smaku, ale nie za słodki, z pewnością bardzo zasmakuje miłośnikom czekolady. Do tego biszkopt nie wymaga namaczania, więc taki tort czekoladowy powstanie naprawdę szybko. Nasz sprawdzony przepis na ciasto z kremem czekoladowym pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2021.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto czekoladowe desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
660 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.29 z 222 głosów)

Ciasto czekoladowe z kremem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto biszkopt 1.

    Biszkopt czekoladowy: ostrożnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier (najlepiej drobny), cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki suche dodajemy partiami do piany, delikatnie mieszając. Wlewamy 1,5 łyżki oleju, mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

  • Czekolada kawałki 2.

    Krem czekoladowy: czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki ze śmietaną kremówką. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie roztopi. Miseczkę zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcią – najlepiej na kilka godzin, bowiem musi być całkowicie zimna. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem, stopniowo, dodając ostudzony krem czekoladowy. Na końcu wlewamy 2–3 łyżki wódki.

  • Polewa czekoladowa 3.

    Przekładanie warstw: biszkopt czekoladowy przekrajamy na 3 blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Smarujemy również wierzch i boki ciasta. Ciasto czekoladowe z kremem dekorujemy z wierzchu roztopioną czekoladą.

Kalorie: 660

Ilość porcji: 10

Porady

  • Jeśli ciasto czekoladowe z kremem ma być podane dzieciom, powinniśmy zrezygnować z dodawania wódki do kremu. Ale nie obawiajmy się, deser będzie równie pyszny.
  • Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach. Podczas łamania słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu dzielenia jest gładka. Taka właśnie będzie najlepsza do ciasta czekoladowego z kremem.
  • Równie ciekawą propozycją będzie ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Będzie lżejsze w smaku – robi się je jeszcze szybciej. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę na sztywno i połączyć z włoskiem serkiem.
  • Żeby przełamać intensywną słodycz, proponujemy przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem.

Notka redakcyjna

Jak ozdobić ciasto czekoladowe z kremem?

Do udekorowania tortu czekoladowego bez namaczania, warto przyrządzić domowe wiórki czekoladowe. Do ich przygotowania potrzebne nam będzie 50 g czekolady (gorzkiej bądź deserowej), którą roztapiamy w kąpieli wodnej.

Ważne: do roztapianej czekolady nie może się dostać nawet kropelka wody. Jeśli tak się stanie, czekolada się zwarzy i niestety nie będzie się już nadawać do dalszej obróbki.

Roztopioną czekoladę wylewamy na stalową blaszkę i rozprowadzamy ją po jej powierzchni tak, by pokryła ją cienką warstwą. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym delikatnie zeskrobujemy wiórki nożem. Wiórkami możemy obsypać wierzch ciasta czekoladowego z kremem.

Jeśli do czekolady dodamy odrobinę śmietany lub masło – wyjdzie nam polewa czekoladowa – możemy polać nią ciasto, robiąc na nim wzorki lub po prostu posmarować całą powierzchnię.


Ciasto czekoladowe z kremem – jak podać?

Ciasto czekoladowe z kremem zawiera sporo czekolady, zarówno w biszkopcie, jak i w kremie. Dlatego warto przełamać smak kakao i nadać ciastu nieco świeżości, warto dodać owoce. Możemy na przykład z wierzchu ozdobić ciasto czekoladowe z kremem owocami, najlepiej leśnymi. Odpowiednie będą pokrojone na cząstki truskawki, ułożone w całości poziomki, jeżyny, maliny, borówki lub jagody.

Możemy także przełożyć ciasto nie tylko kremem czekoladowym, lecz także warstwą owocową – konfiturą, dżemem lub żelką owocową. Taki dodatek sprawi, że ciasto czekoladowe z kremem będzie pyszne, orzeźwiające i piękne, jak ciasto z profesjonalnej cukierni.

Przygotowanie żelki owocowej rozpoczynamy od zblendowania wybranych owoców (np. truskawek) z preferowaną ilością cukru. Owoce możemy chwilę podgotować na małym ogniu, żeby odparował z nich nadmiar wody, ale nie jest to konieczne. W międzyczasie agar agar mieszamy dokładnie z zimną wodą (zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu), doprowadzamy do wrzenia i chwilę czekamy, aż nieco ostygnie. Dodajemy do owoców i mieszamy. Zamiast agaru możemy także użyć żelatyny. Owoce z agarem wylewamy do naczynia o średnicy nie mniejszej niż średnica formy, w której pieczemy ciasto czekoladowe z kremem i odstawiamy do stężenia. Ciasto przekładamy żelką owocową i kremem według wskazówek w przepisie.


Szybkie ciasto czekoladowe z kremem – co zrobić, żeby nie opadło?

Bazą do ciasta czekoladowego jest biszkopt, który potrafi być nieco kapryśnym wypiekiem – często zdarza się, że biszkopt opada lub nie wyrasta tak, jak byś my tego chcieli. Co zrobić, żeby wyszedł nam idealny biszkopt?

  • Kluczowa jest dobrze ubita piana z białek, ponieważ to ona właśnie podnosi ciasto i sprawia, że jest takie puszyste. Jej powierzchnia powinna być lśniąca i gładka, a po odwróceniu miski do góry dnem nic się z niej nie wylewa.
  • Ważna jest również odpowiednia temperatura piekarnika. Jeśli nie będzie on dostatecznie rozgrzany, kiedy będziemy wstawiać do niego ciasto, może ono nie wyrosnąć. Najbezpieczniej będzie nastawić piekarnik zaraz po tym, jak ubijemy pianę z białek.
  • Jedną z popularnych metod na to, by biszkopt po upieczeniu nie opadł, jest metoda na "biszkopt rzucany". Po wyjęciu z piekarnika należy zrzucić formę z wysokości około 0,5 metra na podłogę. Jest to metoda być może zaskakująca, jednak także skuteczna!


Czytaj także: Akcesoria cukiernicza - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy