Ciasto czekoladowe z kremem jest proste w przygotowaniu i tak pyszne, że można je jeść przez cały rok. Krem czekoladowy jest intensywny w smaku, ale nie za słodki, z pewnością bardzo zasmakuje miłośnikom czekolady. Do tego biszkopt nie wymaga namaczania, więc taki tort czekoladowy powstanie naprawdę szybko. Nasz sprawdzony przepis na ciasto z kremem czekoladowym pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2021.
Adobe Stock
(średnia 4.23 z 235 głosów)
Biszkopt czekoladowy: ostrożnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier (najlepiej drobny), cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki suche dodajemy partiami do piany, delikatnie mieszając. Wlewamy 1,5 łyżki oleju, mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Krem czekoladowy: czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki ze śmietaną kremówką. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem i w kąpieli wodnej podgrzewamy, aż czekolada się całkowicie roztopi. Miseczkę zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcią – najlepiej na kilka godzin, bowiem musi być całkowicie zimna. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem, stopniowo, dodając ostudzony krem czekoladowy. Na końcu wlewamy 2–3 łyżki wódki.
Przekładanie warstw: biszkopt czekoladowy przekrajamy na 3 blaty i przekładamy kremem czekoladowym. Smarujemy również wierzch i boki ciasta. Ciasto czekoladowe z kremem dekorujemy z wierzchu roztopioną czekoladą.
Kalorie: 660
Ilość porcji: 10
Porady
- Jeśli ciasto czekoladowe z kremem ma być podane dzieciom, powinniśmy zrezygnować z dodawania wódki do kremu. Ale nie obawiajmy się, deser będzie równie pyszny.
- Dobrej jakości czekolada ma błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach. Podczas łamania słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu dzielenia jest gładka. Taka właśnie będzie najlepsza do ciasta czekoladowego z kremem.
- Równie ciekawą propozycją będzie ciasto czekoladowe z kremem mascarpone. Będzie lżejsze w smaku – robi się je jeszcze szybciej. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę na sztywno i połączyć z włoskiem serkiem.
- Żeby przełamać intensywną słodycz, proponujemy przygotować ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem.
Do udekorowania tortu czekoladowego bez namaczania, warto przyrządzić domowe wiórki czekoladowe. Do ich przygotowania potrzebne nam będzie 50 g czekolady (gorzkiej bądź deserowej), którą roztapiamy w kąpieli wodnej.
Ważne: do roztapianej czekolady nie może się dostać nawet kropelka wody. Jeśli tak się stanie, czekolada się zwarzy i niestety nie będzie się już nadawać do dalszej obróbki.
Roztopioną czekoladę wylewamy na stalową blaszkę i rozprowadzamy ją po jej powierzchni tak, by pokryła ją cienką warstwą. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym delikatnie zeskrobujemy wiórki nożem. Wiórkami możemy obsypać wierzch ciasta czekoladowego z kremem.
Jeśli do czekolady dodamy odrobinę śmietany lub masło – wyjdzie nam polewa czekoladowa – możemy polać nią ciasto, robiąc na nim wzorki lub po prostu posmarować całą powierzchnię.
Ciasto czekoladowe z kremem zawiera sporo czekolady, zarówno w biszkopcie, jak i w kremie. Dlatego warto przełamać smak kakao i nadać ciastu nieco świeżości, warto dodać owoce. Możemy na przykład z wierzchu ozdobić ciasto czekoladowe z kremem owocami, najlepiej leśnymi. Odpowiednie będą pokrojone na cząstki truskawki, ułożone w całości poziomki, jeżyny, maliny, borówki lub jagody.
Możemy także przełożyć ciasto nie tylko kremem czekoladowym, lecz także warstwą owocową – konfiturą, dżemem lub żelką owocową. Taki dodatek sprawi, że ciasto czekoladowe z kremem będzie pyszne, orzeźwiające i piękne, jak ciasto z profesjonalnej cukierni.
Przygotowanie żelki owocowej rozpoczynamy od zblendowania wybranych owoców (np. truskawek) z preferowaną ilością cukru. Owoce możemy chwilę podgotować na małym ogniu, żeby odparował z nich nadmiar wody, ale nie jest to konieczne. W międzyczasie agar agar mieszamy dokładnie z zimną wodą (zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu), doprowadzamy do wrzenia i chwilę czekamy, aż nieco ostygnie. Dodajemy do owoców i mieszamy. Zamiast agaru możemy także użyć żelatyny. Owoce z agarem wylewamy do naczynia o średnicy nie mniejszej niż średnica formy, w której pieczemy ciasto czekoladowe z kremem i odstawiamy do stężenia. Ciasto przekładamy żelką owocową i kremem według wskazówek w przepisie.
Bazą do ciasta czekoladowego jest biszkopt, który potrafi być nieco kapryśnym wypiekiem – często zdarza się, że biszkopt opada lub nie wyrasta tak, jak byś my tego chcieli. Co zrobić, żeby wyszedł nam idealny biszkopt?
Czytaj także: Akcesoria cukiernicza - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!
Komentarze