Przepisy na desery

36 kolekcji przepisów

14623 przepisów

Desery to zawsze najprzyjemniejsze momenty posiłków! Z niecierpliwością czekamy aż na stole pojawi się coś słodkiego. Dobre desery są odpowiednio skomponowane zarówno pod względem smaku, jak i tekstury. Bardzo słodkie desery, takie jak beza czy tiramisu warto przełamać czymś kwaśnym. Do tych deserów świetnie sprawdzi się dodatek świeżych owoców lub owocowego dżemu czy konfitury. Desery wspaniale uzupełnia również… sól. Szczypta soli dodana do kajmaku czy czekolady sprawia, że słodki smak jest mocniej podkreślony, a słona nuta zaskakuje i tworzy przyjemny kontrast. Warto także różnicować tekstury deseru. Jeśli nasz deser jest bardzo kremowy, dodajmy do niego chrupiące orzechy czy pokruszone ciastka, jeśli natomiast jest dość kruchy, użyjmy pysznego kremu, musu lub lukru.

Desery to niezwykle bogata i różnorodna grupa potraw. Obejmuje nie tylko galaretki, musy, budynie, kisiele, suflety, kremy czy lody, ale również potrawy z mąki i kasz, takie jak np. puddingi, torty, ciasta i ciastka.

Przepisy na desery

Desery - historia posiłku

Zwyczaj podawania deseru, czyli słodkiej potrawy kończącej posiłek wywodzi się z XVII wiecznej Francji. Początkowo deser wcale nie musiał być słodki, raczej starano się mieszać potrawy słodkie z wytrawnymi. Ówczesne desery to owoce, kompoty czy sery, a także ciasta i ciasteczka, które jednak odbiegały składem od znanych nam obecnie. Z czasem nową modę przejęły klasy wyższe innych europejskich krajów, a w okresie oświecenia desery zaczęły przypominać współczesne słodkości. W książce kucharskiej pt. „Kucharz doskonały” z 1783 r., jej autor, Wojciech Wielądko zamieścił przetłumaczone przepisy na ciekawe desery o zdecydowanie słodkim smaku popularne w ówczesnej Francji

Proste desery

Listę prostych deserów otwierają galaretki, budynie i kisiele. Każdy z nich może stanowić pełne danie, ale zdecydowanie lepiej smakuje „podrasowany” dodatkiem świeżych owoców albo ich suszonych odpowiedników. Łatwe desery z niczego to także te na bazie bitej śmietany, która urozmaici galaretkę czy sałatkę owocową, ale również podana może zostać sama – z rodzynkami, posypana odrobiną kawy czy wiórkami czekoladowymi albo w wersji ciemnej, przyrządzona z kakao.

Desery łatwe w wykonaniu wcale nie muszą być trywialne. Przykładem niech będą tu wykwintne praliny z masła orzechowego – nietrudno je przyrządzić, po prostu odpowiednio mieszając wszystkie składniki, a w efekcie otrzymujemy pyszny deser, który ładnie zapakowany nadaje się nawet na prezent.

Desery na lato

Proste desery na lato to przede wszystkim desery na zimno przygotowane na bazie lodów. Najłatwiej oczywiście nałożyć lody do pucharków, dodać sezonowe owoce oraz bitą śmietanę i już można raczyć się smacznym i chłodzącym posiłkiem. Na upały doskonałe też będą domowe sorbety, czyli po prostu zamrożone soki wyciskane ze świeżych owoców. Niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym zdrowe i niskokaloryczne. Z kolei wymagająca nieco wysiłku i wprawy rolada lodowa to efektowny deser lodowy na specjalne okazje, wcale nie tak trudny w wykonaniu, jak mogłoby się wydawać.

Z uwagi na brak konieczności włączania piekarnika, co może być bardzo nieprzyjemne podczas letnich upałów, w czasie wakacji chętnie serwujemy również ciasta bez pieczenia. Przepisy na słodkości takie jak pyszny snickers, słodko-słona krówka z krakersami czy sernik na zimno z różnymi dodatkami to najczęściej używane w porze letniej receptury na domowe desery. Wszystkie te pyszności muszą jednak być przygotowywane tuż przed spożyciem i bezwzględnie przechowywane w lodówce – o zatrucia pokarmowe w czasie gorącego lata nietrudno.

Jakie wino do deseru?

Walentynkowe desery w kształcie serca, urodzinowe torty, imieninowe babeczki czy karnawałowe faworki i pączki, często spożywa się w towarzystwie win. Jakie jednak wina podawać się powinno do deserów? Na pewno słodkie, to jednak, czy będzie to wino białe, czy czerwone zależy od konkretnej potrawy. W przypadku ciastek z kremem, bitą śmietaną czy owocami doskonałym dodatkiem będzie wino białe, natomiast cięższe, ciemne desery czekoladowe czy korzenne, lepiej komponują się z winem czerwonym. Do galaretek z owocami i lekkich pianek pasuje również wino musujące, a w przypadku szczególnie „ciężkich” tortów z ciemnymi kremami, wiśniami i czekoladą – doskonałe okazać może się nawet porto.

Desery - ze wszystkich stron świata!

Desery, które goszczą na naszym stole są bardzo różne. Z jednej strony serwujemy desery nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej – pączki, oponki czy faworki mają swoich wiernych i stałych wielbicieli. Z drugiej jednak, eksperymentujemy. Naszą inspiracją są desery włoskie, takie jak panna cotta czy kremowe tiramisu, ale też amerykańskie pancakes i muffinki oraz francuskie suflety. Desery to dobre pole do eksperymentów. Nie są aż tak pracochłonne jak ciasta, a zaspokajają apetyt na coś słodkiego. Najlepiej smakują z filiżanką czarnej kawy – dobrze równoważy słodycz! Desery nie powinny również być zbyt duże, tak by nie było nam za słodko.

Artykuły powiązane

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

Desery z truskawek
27.05.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Granita - sposób na orzeźwienie
21.05.2020

Granita - przepis na pyszną ochłodę

Granita kojarzy się z wakacjami i słodkim orzeźwieniem. I słusznie! Granita jako zmrożona konkurencja dla lodów będzie dobrym pomysłem na deser. Wersji jest całkiem sporo - dla fanów espresso sprawdzi się granita kawowa, a dla wielbicieli owocowych smaków granita brzoskwiniowa. Jak granitę w wersji dla całej rodziny i dla dorosłych? Podpowiadamy!

IMG_3297 male
21.04.2020

Jak zrobić pyszny sernik z mango

W trakcie całych dni spędzanych w domu dzieci zawsze się nudzą. Mamy na to sposób. Dzieci uwielbiają robić coś razem z rodzicami, więc proponujemy połączyć przyjemne z pożytecznym i zaprosić nasze dzieciaki do wspólnego gotowania. W tym odcinku serii #gotujzdzieckiem proponujemy zrobić prosty i pyszny sernik z mango. Dzieci na pewno będą zachwycone.

Lava cake
17.04.2020

Lava cake - czekoladowa pycha

Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem - to właśnie tzw. lava cake. Jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje do kawy.

deser-slider
14.02.2020

5-minutowy deser z tahini, wiśniami i orzechami

5-minutowy deser, który smakuje jak chałwowa rozpusta? To prosty przepis z lutowego numeru "Moje Gotowanie". Tahini doda charakterystycznego smaku, a słodycz zapewni syrop klonowy. Smak przełamują owoce, a teksturę wzbogacą posiekane orzechy laskowe. Zobaczcie, jak krok po kroku ten przysmak przygotowuje redaktor naczelna magazynu "Moje Gotowanie, Renata Chodorowska.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

deko
24.12.2019

Jak zaczarować stół – stylistka jedzenia podpowiada proste triki

Pyszne jedzenie - na święta lub specjalne okazje - to pierwszy etap udanego spotkania przy stole. Niemniej ważna jest prezentacja i forma podania. Ania Zięciowska, autorska książki "Jak zaczarować stół", podpowiada sprawdzone triki, jak serwować jedzenie, aby pięknie wyglądało i było wdzięcznym obrazkiem do uwiecznienia na zdjęciach. Zdradza też kulisy pracy stylisty jedzenia przy fotografowaniu produktów do reklam.

Gorąca czekolada
23.09.2019

Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

Aksamitna i pyszna gorąca czekolada ma swoich wiernych fanów. Nic dziwnego - ten napój działa cuda! Gorąca czekolada to (nie za) słodkie marzenie niejednego miłośnika czekolady. A przepisów na to, jak może być podana gorąca czekolada jest całkiem sporo. W cyklu przyjemności na weekend podpowiadamy kilka sprawdzonych receptur.