Ciasto Pijak

Efektowne ciasto w sam raz dla gości :)

biszkoptDeserybiszkoptyPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 145 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • Masa:
  • 1 szklanka suchego maku
  • kostka margaryny Kasi
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • wódka
  • polewa czekoladowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt:
  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, potem dodawać po jednym żółtku.
  • 2. Mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Do białek dodawać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i po łyżce wody i lekko wymieszać.
  • 4. Ciasto wylać na blachę i piec ok.25-30 min w temp.160-170 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
  • Masa:
  • 1. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić 2 razy.
  • 2. Margarynę utrzec z cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zmielonego maku, a na koniec aromat migdałowy.
  • Wykończenie:
  • 1. Biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Wyłożyć na niego masę makową.
  • 3. Na masie układać biszkopty nasączone w wódce. Polać polewą czekoladową.
  • Biszkopt można również posmarować ciemnym dżemem.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy