Tak naprawdę to dwa ciasta w jednym - połączenie sernika i brownie. A an górze wspaniałe, soczyste wiśnie. Pycha!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC. Formę 30 x 20 cm wylepiamy folią aluminiową i lekko rozpylamy olej (1 łyżeczka) w sprayu lub za pomocą ręcznika papierowego. Odkładamy. Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondla, zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy, mieszając, ok. 10 min. Odstawiamy.
Na sernik: śmietankowy ser ucieramy ze 100 g cukru na gładką masę. Dodajemy 1 jajko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dalej miksujemy.
Na brownie: masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Cukier (450 g), wanilię (1,5 łyżeczki ekstraktu) i sól mieszamy, dodajemy do masy czekoladowej, potem dodajemy 4 jajka i przesianą mąkę. Mieszamy, aż się połączą. Masę rozprowadzamy na dnie przygotowanej formy.
Na wierzch wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na masie serowej rozprowadzamy wiśnie. Za pomocą noża lub widelca delikatnie przemieszujemy wiśnie z masą serową, tworząc mozaikę. Pieczemy przez 45–50 min, aż brownie się upiecze, a środek sernika będzie lekko drgać. Całkowicie wystudzony schładzamy przez co najmniej 4 godz. przed pokrojeniem.
ciasta, serniki, brownie, desery - zobacz inne inspiracjePorady
- Sernikobrownie jest doskonałe samo w sobie, ale świetnie smakuje podane z gałką lodów lub sosem waniliowym.
- Do przepisu można użyć nie tyko wiśni, ale i innych, ulubionych owoców (świeżych, bądź mrożonych)
- Takie ciasto doskonale sprawdzi się też upieczone w formie babeczek
Zobacz też: Przewyborne paprykowe wegańskie brownie
Komentarze