REKLAMA

Ciasto Milky Way

Ciasto milky-way to nie lada gradka dla wszystkich fanów popularnego batonika. Biszkopt, mleczna masa i polewa czekoladowa  - to trzy warstwy pysznego deseru, który możemy przygotować na przyjęcie czy też spotkanie w gronie rodzinnym. Placek milky-way z całą pewnością zasmakuje również dzieciom. Ważnym składnikiem wypieku jest masa, którą rekomendujemy przygotować na bazie mleka w proszku, masła i mleka. Opcjonalnie, zamiast mleka możemy wykorzystać np. serek mascarpone. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto milky-way z mlekiem w proszku.  

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto czekoladowe Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 206 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie biszkoptu: oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (łącznie 165 g), miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie - cały czas miksując - dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki połączą się, zmniejszamy obroty i powoli dodajemy olej. Do takiej masy składników mokrych dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao. Gładkie, jednolite ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 170 stopni, przez 40 minut, ustawienie grzanie góra-dół, bez termoobiegu.

  • 2.

    Studzenie ciasta: Kakaowy biszkopt na milky way po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i delikatnie przekładamy na czystą ściereczkę. Ściągamy papier, odstawiamy do wystudzenia.

  • 3.

    Mleczna masa: do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dosypujemy  110 g cukru i torebkę (17 g) cukru waniliowego. Zagotowujemy tak, aby cukry dobrze się rozpuściły. Ściągamy z palnika, przestudzamy. Masło ubijamy na puszystą masę, dolewając stopniowo letnie mleko - po każdym dolaniu, należy ubić całość mikserem na średnich lub niskich obrotach. Na koniec dosypujemy mleko w proszku - również partiami - tak, aby uniknac grudek czy zważenia. Krem powinien być gładki, jednolity i puszysty.

  • 4.

    Przekładanie ciasta: przestudzony biszkopt kroimy na pół, smarujemy dolną część kremem - najlepiej za pomocą cukierniczek szpatuły lub łopatki. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut. 

  • 5.

    Polewa czekoladowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy  odstaw do napęcznienia. Do rondelka wlewamy kremówkę, kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Nie zagotowujemy! Zdejmujemy z ognia, dokładnie łączymy z żelatyną. Przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy na minimum 6h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby całość dobrze się ścięła, a ciasto Milky Way ładnie kroiło.

Porady

  • polewę czekoladową na wierzchu ciasta można dodatkowo udekorować kleksami lub szlaczkami z polewy z białej czekolady - wystarczy roztopić kostki białej czekolady w kąpieli wodnej
  • składniki na blaszkę 24×28 cm lub tortownicę o średnicy 26-30 cm (wtedy milky way będzie troszkę wyższy)
  • do mlecznej masy milky way najlepsze będzie mleko tłustsze 3,2%,
  • ciasto milky-way możemy przygotować również bez pieczenia, np. na spodzie z kruchych ciasteczek bądź herbatników, 
  •  ciasto milky-way w smaku nieco bardziej przypomina mleczną kanapkę.

Notka redakcyjna

Ciasto milky-way z mascarpone 


Najważniejszą częścią ciasta milky-way jest masa mleczna, która powinna być miękka, a do tego rozpływająca się w ustach. Można ją przygotować w wersji tradycyjnej z: mleka w proszku, masła i mleka lub z serka mascarpone. Na dużą blachę będziemy potrzebować co najmniej trzech serków po 250 g. Wystarczy mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodać do niej cukier puder i również mocno schłodzony serek mascarpone. Całość należy dokładnie ubić. Tego typu krem świetnie sprawdza się do ciasta milky-way, ale z powodzeniem możemy wykorzystać go również do tortów. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy