Ciasto Milky Way to pyszny biszkopt, mleczna masa i polewa czekoladowa. Ten trzywarstwowy deser możemy przygotować na przyjęcie, spotkanie w gronie rodzinny lub na święta - dzieci będą zachwycone. Ważnym składnikiem wypieku jest masa, to ona sprawia, że wypiek tak dobrze odzwierciedla smak popularnej mlecznej kanapki. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto Milky Way z mlekiem w proszku. Opcjonalnie można użyć serka mascarpone.
iStock
(średnia 4.44 z 207 głosów)
Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Przesiewamy mąkę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier (łącznie 165 g), miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie – cały czas miksując – dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki połączą się, zmniejszamy obroty i powoli dodajemy olej. Do masy wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao.
Pieczenie: gładkie, jednolite ciasto wylewamy do blaszki. Pieczemy przez 40 minut, w trybie grzania góra–dół, bez termoobiegu. Kakaowy biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i delikatnie przekładamy na czystą ściereczkę. Ściągamy papier i odstawiamy do wystudzenia.
Mleczny krem: do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dosypujemy 110 g cukru i torebkę (17 g) cukru waniliowego. Zagotowujemy tak, żeby cukry dobrze się rozpuściły. Zdejmujemy z palnika, przestudzamy. Masło ubijamy na puszystą masę, dolewając stopniowo letnie mleko – po każdym dolaniu, należy ubić całość mikserem na średnich lub niskich obrotach. Na koniec dosypujemy mleko w proszku – również partiami – tak, żeby uniknąć grudek czy zważenia. Krem powinien być gładki, jednolity i puszysty.
Przekładanie ciasta: przestudzony biszkopt kroimy na pół, smarujemy dolną część kremem – najlepiej za pomocą cukierniczej szpatuły lub łopatki. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Polewa czekoladowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy kremówkę, kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Nie zagotowujemy! Zdejmujemy z ognia, dokładnie łączymy z żelatyną. Przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, żeby całość dobrze się ścięła, a ciasto Milky Way ładnie się kroiło. Czas chłodzenia nie został wliczony w czas przygotowania deseru.
Porady
- Podane składniki wystarczą na blaszkę 24×28 cm lub tortownicę o średnicy 26–30 cm (wtedy placek Milky Way będzie troszkę wyższy).
- Polewę czekoladową na wierzchu ciasta można dodatkowo udekorować szlaczkami z białej czekolady – wystarczy roztopić kostki białej czekolady w kąpieli wodnej.
- Do mlecznej masy najlepsze będzie tłustsze mleko - 3,2% lub więcej.
- Ciasto Milky Way możemy przygotować również bez pieczenia, np. na spodzie z kruchych ciasteczek bądź herbatników.
- Ciasto Milky Way z batonikami – wierzch można ozdobić kawałkami oryginalnych mleczno–czekoladowych słodyczy. Można rozłożyć je równomiernie lub w jednym miejscu zrobić finezyjny stosik.
Najważniejszą częścią tego ciasta jest masa mleczna, która powinna być miękka, a do tego rozpływająca się w ustach. Można ją przygotować w wersji tradycyjnej z: mleka w proszku, masła i mleka. Ale równie dobre będzie ciasto Milky Way z mascarpone. Na dużą blachę będziemy potrzebować co najmniej trzech serków po 250 g. Wystarczy mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodać do niej cukier puder i również mocno schłodzony serek mascarpone. Całość należy dokładnie ubić. Tego typu krem świetnie sprawdza się do ciasta Milky Way, ale z powodzeniem możemy wykorzystać go również do wszelkiego rodzaju tortów, to też idealne nadzienie do bezy Pavlova.
Można spotkać też ciasto Milky Way z bitą śmietaną. Krem robi się bardzo prosto i szybko. Potrzeba nam 500 ml zimnej śmietany kremówki, 15 g żelatyny, ok. 60 ml gorącej wody i 30 g cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę, która sprawi, że krem nam nie wypłynie z ciasta.
Przepis na ciasto Milky Way można zmodyfikować tak, żeby nie trzeba było go piec. Jest to z pewnością szybsza wersja, która zawsze się udaje. Taki deser jest pyszny, jednak trzeba mieć świadomość, że różnice w smaku są duże i trudno porównywać te wersje. Ale możliwości jest kilka:
Komentarze