Ciasta czekoladowe to jedne z najchętniej zjadanych ciast! Przykładem przepisu prostego, a jednocześnie bardzo smacznego jest murzynek. Ciasto jest intensywnie kakaowe, pyszne i wilgotne. Przepis na murzynka składa się głównie z mąki, jaj, masła, cukru, wody i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Świetnie nada się więc on na spotkania rodzinne lub gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”.
Ciasto murzynek / fot. iStock
Porady
- Aby łatwiej było ubić pianę z białek warto wsypać do niej szczyptę soli.
- Przepis na murzynka zawiera proszek do pieczenia – jeśli nie mamy go w domu, to możemy zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody.
Ciasto murzynek jest bardzo proste w przygotowaniu! W powyższym przepisie gotujemy cukier i kakao z płynnymi składnikami, a następnie miksujemy to z mąką i jajkami. Istnieją jednak inne przepisy na murzynka – każda pani domu robi go według swoich własnych zasad. Niektórzy rezygnują z ubijania sztywnej piany z białek, inni zastępują wodę mlekiem, olejem lub ich mieszaniną. Ciasto murzynek najlepiej polać domową polewą z czekolady!
Najlepiej upiec go w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na środkowej półce. Większość wypieków należy wstawić do już gorącego piekarnika. Wyjątkiem od tej zasady nie jest murzynek. Ciasto powinno być pieczone do momentu, aż przestanie być surowe. Jak długo piec murzynka? Po upływie czasu podanego w przepisie (50 min), należy wbić drewnianą wykałaczkę w murzynka. Jeśli patyczek będzie czysty, znaczy, że ciasto jest gotowe do zjedzenia. Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki zostaną na niej jeszcze kawałki lepkiego ciasta, warto by murzynek jeszcze chwilę był pieczony.
Ciasto murzynek może być również przygotowane w mikrofalówce! Składniki różnią się od tych w przepisie powyżej. Główną różnicą jest brak masła oraz to, że nie musimy ubijać piany z białek. Przepis na murzynka z mikrofalówki jest znacznie mniej czasochłonny – pieczenie zajmie tylko 4 minuty! W misce mieszamy 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 3 łyżki oleju i 1 jajko – całość mieszamy i pieczemy w mikrofalówce ustawionej na 750 Watów – w ten sposób powstaje nasz murzynek. Ciasto jest świetnym pomysłem na szybką i słodką domową przekąskę.
Komentarze