Ciasto murzynek

Ciasta czekoladowe to jedne z najchętniej zjadanych ciast! Przykładem przepisu prostego, a jednocześnie bardzo smacznego jest murzynek. Ciasto jest intensywnie kakaowe, pyszne i wilgotne. Przepis na murzynka składa się głównie z mąki, jaj, masła, cukru, wody i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Świetnie nada się więc on na spotkania rodzinne lub gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”. 

dodany przez: Kulinarna Ania

murzynek Desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.79 z 537 głosów)


Kroki przygotowania:

  • murzynek-przepis 1. Część cukru (2,5 szklanki), cukier waniliowy, kakao (10 łyżek) wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć tłuszcz (200 g, czyli 1 kostka) postawić na małym ogniu, mieszając składniki zagotować. Ostudzić masę kakaową. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i zmiksować. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać ciasto na murzynka.
  • murzynek-przygotowanie 2. Murzynka włożyć do formy, piec około 50 minut w temp.160-180 st. Po upieczeniu ciasto "murzynek" można przełożyć np. dżemem lub kremem.
    Gdy murzynek się chłodzi, należy przygotować polewę czekoladową. Miękkie masło (200 g) połączyć z wodą (3 łyżki), cukrem (1 szklanka) i kakao (3 łyżki), całość podgrzać do jednolitej konsystencji. Polewą polać ciasto, po ostudzeniu kroić.

Porady

  • Aby łatwiej było ubić pianę z białek warto wsypać do niej szczyptę soli.
  • Przepis na murzynka zawiera proszek do pieczenia – jeśli nie mamy go w domu, to możemy zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody.

Notka redakcyjna

Jak zrobić murzynka?

Ciasto murzynek jest bardzo proste w przygotowaniu! W powyższym przepisie gotujemy cukier i kakao z płynnymi składnikami, a następnie miksujemy to z mąką i jajkami. Istnieją jednak inne przepisy na murzynka – każda pani domu robi go według swoich własnych zasad. Niektórzy rezygnują z ubijania sztywnej piany z białek, inni zastępują wodę mlekiem, olejem lub ich mieszaniną. Ciasto murzynek najlepiej polać domową polewą z czekolady!

Jak upiec murzynka? 

Najlepiej upiec go w piekarniku nagrzanym do  180 st. C na środkowej półce. Większość wypieków należy wstawić do już gorącego piekarnika. Wyjątkiem od tej zasady nie jest murzynek. Ciasto powinno być pieczone do momentu, aż przestanie być surowe. Jak długo piec murzynka? Po upływie czasu podanego w przepisie (50 min), należy wbić drewnianą wykałaczkę w murzynka. Jeśli patyczek będzie czysty, znaczy, że ciasto jest gotowe do zjedzenia. Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki zostaną na niej jeszcze kawałki lepkiego ciasta, warto by murzynek  jeszcze chwilę był pieczony. 

Jak zrobić murzynka w mikrofali?

Ciasto murzynek może być również przygotowane w mikrofalówce! Składniki różnią się od tych w przepisie powyżej. Główną różnicą jest brak masła oraz to, że nie musimy ubijać piany z białek. Przepis na murzynka z mikrofalówki jest znacznie mniej czasochłonny – pieczenie zajmie tylko 4 minuty! W misce mieszamy 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 3 łyżki oleju i 1 jajko – całość mieszamy i pieczemy w mikrofalówce ustawionej na 750 Watów – w ten sposób powstaje nasz murzynek. Ciasto jest świetnym pomysłem na szybką i słodką domową przekąskę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy