Ciasto murzynek

Ciasto murzynek - bardzo prosty przepis, moja mama często go piecze i ja też lubię go piec.

murzynekDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.79 z 534 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Cukier 2,5 szklanki, cukier waniliowy, kakao (10 łyżek) wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć tłuszcz (1 kostka 200 g) postawić na małym ogniu, mieszając składniki zagotować. Ostudzić. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i zmiksować. Na końcu dodać pianę.
  • 2.Włożyć do formy, piec około 50 minut w temp.160-180 st. Ciasto można przełożyć np. dżemem, kremem, lub polać polewą.; Polewa: miękkie masło (200 g) połączyć z wodą (3 łyżki), cukrem (1 szklanka) i kakao (3 łyżki), podgrzać do jednolitej konsystencji. Polewą polać ciasto, po ostudzeniu kroić.

Porady

Ciastko z malinami i nutellą - wypróbuj przepis
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy