Ciasto murzynek

Ciasto murzynek jest pyszne i wilgotne, a do tego bardzo czekoladowe. Jest jednym z częściej wybieranych wypieków. Robi się je naprawdę szybko i zawsze wychodzi. To dobry pomysł na deser do popołudniowej kawy, na spotkanie z rodziną i znajomymi. Wystarczą mąka, jajka, masło, cukier, woda i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Podajemy sprawdzony przepis.

dodany przez: Kulinarna Ania

murzynek desery

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 3.79 z 537 głosów)


Ciasto murzynek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • murzynek-przepis 1.

    Ciasto murzynek – przepis: część cukru (250 g), cukier waniliowy, kakao (100 g) wsypujemy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy tłuszcz (200 g, czyli 1 kostka) stawiamy na małym ogniu, mieszamy aż do zagotowania składników. Studzimy masę kakaową. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem, wbijamy żółtka i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli (ok. 3 g). Dodajemy pianę do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy – do połączenia składników.

  • murzynek-przygotowanie 2.

    Pieczenie murzynka: nagrzewamy piekarnik do temp. 160–180 stopni. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.

  • polewa czekoladowa 3.

    Polewa czekoladowa: miękkie masło (200 g) połączyć z wodą (30 ml), cukrem (130 g) i kakao (30 g), całość podgrzać, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić, nałożyć na zimne ciasto. 

Porady

  • Po upieczeniu ciasto murzynek można przełożyć dżemem lub kremem.
  • Przepis na ciasto murzynek zawiera proszek do pieczenia – jeśli nie mamy go w domu, to możemy zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody. Warto pamiętać, że soda jest silniejszym środkiem spulchniającym, dlatego, żeby szybki murzynek wyrósł, należy jej mniej niż proszku do pieczenia.
  • Ciasto murzynek można również zrobić z dodatkiem czekolady zamiast kakao, wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej, przestudzić i wlać do masy, przed połączeniem z pianą z jaj.
  • Polewę czekoladową można zrobić z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Zamiast niej sprawdzi się też sos karmelowy.
  • Mąkę dobrze jest przesiać przed dodaniem do ciasta. Dzięki napowietrzeniu murzynek na będzie miał bardziej miękką i lekką konsystencję.
  • Nie masz w domu sody oczyszczonej? Zastąp ją proszkiem do pieczenia! Warto pamiętać, że soda jest silniejszym środkiem spulchniającym, dlatego aby szybki murzynek wyrósł, należy dać czterokrotnie więcej proszku do pieczenia niż podaje przepis.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej.

Notka redakcyjna

Jak upiec ciasto murzynek na oleju?

Wilgotny, kakaowy, lekko kwaśny od dżemu – taki jest prosty murzynek! Ciasto znajdujące się zdecydowanie w czołówce ulubionych i łatwych domowych wypieków, które zawsze się udaje. Mąkę przesiewamy (750 g) i dodajemy kakao (20 g), cukrem (250 g), cukrem waniliowym (całe opakowanie), sodą oczyszczoną (10 g). Następnie dodajemy składniki mokre – maślankę (500 ml), olej (130 ml), dżem owocowy (20 g) i mieszamy. Prosty murzynek gotowy!


Przepis na ciasto murzynek z olejem różni się od klasycznego przepisu na to ciasto. Dzięki maślance jest delikatniejszy, a dodatek dżemu sprawia, że nie będzie zbyt słodki. Szybki murzynek to przepis idealny dla początkujących cukierników.


Jak piec ciasto murzynek?

Najlepiej piec go w piekarniku nagrzanym do  180 st. C, na środkowej półce. Większość wypieków należy wstawić do już gorącego piekarnika. Ciasto murzynek nie jest wyjątkiem od tej zasady.  


Jak długo piec ciasto murzynek? Po upływie czasu podanego w przepisie (50 min.), należy wbić drewnianą wykałaczkę w ciasto. Jeśli patyczek będzie czysty, znaczy, że ciasto jest gotowe do zjedzenia. Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki zostaną na niej jeszcze kawałki lepkiego ciasta, czas pieczenia należy wydłużyć o kilka minut, regularnie sprawdzając czy jest już odpowiednio wypieczony.  


Jak zrobić ciasto murzynek w mikrofali?

Ciasto murzynek może być również przygotowane w mikrofalówce! Składniki nie są takie same, jak w przepisie powyżej. Główną różnicą jest brak masła oraz to, że nie musimy ubijać piany z białek. Przepis na murzynka z mikrofalówki jest znacznie mniej czasochłonny – pieczenie zajmie tylko 4 minuty! W misce mieszamy 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 3 łyżki oleju i 1 jajko – całość mieszamy i pieczemy w mikrofalówce ustawionej na 750 Watów – w ten sposób powstaje nasz murzynek. Ciasto jest świetnym pomysłem na szybką i słodką domową przekąskę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy