Ciasto francuskie z marmoladą

Ciasto francuskie z marmoladą można szybko zamienić na pyszne, słodkie ciasteczka do kawy. Z jednego opakowania wychodzi 8 sztuk prostokątnych słodkości o wielkości ok. 6×10 cm. Nadziewane poduszeczki z nacięciami na wierzchu pięknie prezentują się na paterze, ale możemy zrobić je także w innym fantazyjnym kształcie. Do wypełnienia doskonale sprawdzą się także świeże owoce, budyń lub nutella. Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą pieką się niecałe 15 min.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciastka ciastka z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 163 głosów)

Ciasto francuskie z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wykrawanie ciastek: ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok. 30 min przed rozpoczęciem pracy. Rozwijamy je na stolnicy lub blacie i kroimy na 8 równych prostokątów.

  • 2.

    Nacięcia: na połowie każdego prostokąta robimy po dwa niewielkie nacięcia.

  • 3.

    Marmolada: nakładamy ją na drugą połowę każdego prostokąta (bez nacięć). Ciastka z ciasta francuskiego składamy na pół, mocno zlepiając ich brzegi.

  • 4.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka. Smarujemy je po wierzchu rozkłóconym białkiem. Posypujemy cukrem.

  • 5.

    Pieczenie: ciasto francuskie z marmoladą wstawiamy do piekarnika na 13–15 min.

Porady

  • Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą można także posypać cukrem pudrem już po upieczeniu.
  • Wybierając gotowe ciasto francuskie, warto zwrócić uwagę na jego skład. Powinno zawierać tylko mąkę, masło, sól i wodę – dodatkowe składniki, a w szczególności olej palmowy, są niezdrowe i całkowicie zbędne.
  • Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować wszystkie składniki na ciastka. Jak zrobić ciasto francuskie? Zagniatamy je z mąki i masła, dodając szczyptę soli i odrobinę wody. Wałkujemy i chłodzimy naprzemiennie, powtarzając ten cykl sześciokrotnie. Całość zajmuje ok. 12 godz.
  • Marmoladę również warto zrobić samodzielnie z owoców sezonowych. Ciastka można nadziać także domowym dżemem jagodowym, truskawkowym lub przygotowanym z innych owoców.
  • Dżem lub marmolada powinny być gęste, bo inaczej mogą wypłynąć z ciastek podczas pieczenia.

Notka redakcyjna

Ciasto francuskie z marmoladą lub innymi dodatkami

Ciastka z ciasta francuskiego można nadziać także:

  • z budyniem – aby był gęsty, należy go przygotować z mniejszej porcji mleka. W przepisie na domowy budyń zamiast 500, dajemy 400 ml mleka.
  • z nutellą – również warto zrobić ją samodzielnie, aby mieć pewność, że ma dobry i zdrowy skład. Do przygotowania domowej nutelli potrzebujemy dobrego blendera i kilku prostych składników, takich jak: orzechy laskowe, czekolada, mleko, kakao, olej kokosowy i miód. Ciastka francuskie z nutellą możemy zwinąć w rogaliki,
  • z owocami – do środka ciasta francuskiego można powkładać większe kawałki jabłek, truskawki, maliny, jagody, banany lub śliwki.

Ciastka z ciasta francuskiego w różnych kształtach

Bazując na podstawowym przepisie możemy przygotować ciasto francuskie z marmoladą w różnych, fantazyjnych kształtach:

  • kwadratów – jak w przepisie na ciasto francuskie ze śliwką. Arkusz ciasta francuskiego kroimy w kwadraty. Na środek nakładamy owoce lub marmoladę. Zakręcamy dwa przeciwległe brzegi, aby utworzyć ozdobny rant,
  • poduszeczek – jak w przepisie na jabłka w cieście francuskim,
  • gwiazdek – jak w przepisie na fińskie ciasteczka joulutorttu. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty o boku ok. 5 cm i nacinamy je po przekątnej (nie przecinając środka). Na środek nakładamy powidła śliwkowe. W ich kierunku składamy co drugi rożek, aby powstał mały wiatraczek. Końcówki łączymy, przykrywając je dodatkową, niewielką porcją powideł,
  • ślimaków – z dżemem lub cynamonem.

Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego

W podobny sposób można przygotować także wytrawne przekąski z ciasta francuskiego, które doskonale sprawdzają się na domowym przyjęciu. Przykładowe pomysły:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy