Ciasto francuskie z marmoladą można szybko zamienić na pyszne, słodkie ciasteczka do kawy. Z jednego opakowania wychodzi 8 sztuk prostokątnych słodkości o wielkości ok. 6×10 cm. Nadziewane poduszeczki z nacięciami na wierzchu pięknie prezentują się na paterze, ale możemy zrobić je także w innym fantazyjnym kształcie. Do wypełnienia doskonale sprawdzą się także świeże owoce, budyń lub nutella. Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą pieką się niecałe 15 min.
iStock
(średnia 4.36 z 163 głosów)
Wykrawanie ciastek: ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok. 30 min przed rozpoczęciem pracy. Rozwijamy je na stolnicy lub blacie i kroimy na 8 równych prostokątów.
Nacięcia: na połowie każdego prostokąta robimy po dwa niewielkie nacięcia.
Marmolada: nakładamy ją na drugą połowę każdego prostokąta (bez nacięć). Ciastka z ciasta francuskiego składamy na pół, mocno zlepiając ich brzegi.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 210°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka. Smarujemy je po wierzchu rozkłóconym białkiem. Posypujemy cukrem.
Pieczenie: ciasto francuskie z marmoladą wstawiamy do piekarnika na 13–15 min.
Porady
- Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą można także posypać cukrem pudrem już po upieczeniu.
- Wybierając gotowe ciasto francuskie, warto zwrócić uwagę na jego skład. Powinno zawierać tylko mąkę, masło, sól i wodę – dodatkowe składniki, a w szczególności olej palmowy, są niezdrowe i całkowicie zbędne.
- Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować wszystkie składniki na ciastka. Jak zrobić ciasto francuskie? Zagniatamy je z mąki i masła, dodając szczyptę soli i odrobinę wody. Wałkujemy i chłodzimy naprzemiennie, powtarzając ten cykl sześciokrotnie. Całość zajmuje ok. 12 godz.
- Marmoladę również warto zrobić samodzielnie z owoców sezonowych. Ciastka można nadziać także domowym dżemem jagodowym, truskawkowym lub przygotowanym z innych owoców.
- Dżem lub marmolada powinny być gęste, bo inaczej mogą wypłynąć z ciastek podczas pieczenia.
Ciastka z ciasta francuskiego można nadziać także:
Bazując na podstawowym przepisie możemy przygotować ciasto francuskie z marmoladą w różnych, fantazyjnych kształtach:
W podobny sposób można przygotować także wytrawne przekąski z ciasta francuskiego, które doskonale sprawdzają się na domowym przyjęciu. Przykładowe pomysły:
Komentarze