Ciastka francuskie z marmoladą

Ciastka francuskie z marmoladą to pyszna i jednokęsowa przekąska na słodko, którą można serwować do kawy i herbaty, a także na przyjęcia i spotkania w gronie rodzinnym. Świetnie sprawdzi się również jako coś słodkiego na ząb, gdy nie mamy wiele czasu na upieczenie ciasta. Do przygotowania ciastek francuskich z marmoladą niezbędne jest ciasto francuskie – możemy wykorzystać gotowy arkusz lub przyrządzić je samodzielnie, chociaż warto pamiętać, że jest to dość czasochłonnym zadaniem. W roli nadzienia do ciastek z ciasta francuskiego najlepiej sprawdzi się domowa marmolada. Poniżej podajemy przepis na ciastka francuskie z marmoladą! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery ciastka ciastka z ciasta francuskiego Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Surowe ciasto francuskie 1.

    Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na prostokąty. Na każdy kawałek wykładamy odrobinę dżemu, a następnie składamy prostokąt na pół i sklejamy brzegi. 

  • blacha 2.

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy ciastka do piekarnika na około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. 

Porady

  • Po przygotowaniu ciasteczek z ciasta francuskiego, a przed ich włożeniem do piekarnika, warto posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu będą zyskają one apetyczny i zarumieniony kolor. 
  • Jeśli wykorzystujemy gotowy arkusz ciasta francuskiego, to przed przystąpieniem do nakładania marmolady, warto wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na 10-15 minut. Dzięki temu nie będzie ono nam się kruszyć podczas zwijania naszych ciasteczek.  
  • Gotowe arkusze ciasta francuskiego są stosunkowo grube, dlatego też warto je wcześniej rozwałkować. 
  • Nasz przepis na ciastka francuskie z marmoladą możemy nieco zmodyfikować, np. poprzez zmianę nadzienia. Dobrze sprawdzi się czekolada, powidła czy nawet świeże owoce (np. morele czy truskawki). 
  • Ciasteczka z ciasta francuskiego możemy podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.
  • Jeśli ciasteczka francuskie z marmoladą przygotowujemy z myślą o przyjęciu, to rekomendujemy wykorzystać elegancką paterę do ich serwowania. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto francuskie na ciasteczka – przepis 

Jeśli nie należymy do entuzjastów wykorzystywania takich gotowych produktów, jak np. ciasto francuskie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Warto jednak pamiętać, że chociaż nie jest to bardzo trudne, to na pewno pochłania trochę czasu. W przepisie na ciasto francuskie najważniejsze jest naprzemienne przekładanie ze sobą warstw ciasta i masła, a wśród składników, które należy wcześniej sobie przygotować należy wymienić: wodę (100 ml), sól (7 g), masło (250 g), mąka krupczatka (75 g) oraz mąka pszenna (125 g). Jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku? Podpowiadamy w innym przepisie. Przepis na ciasto francuskie
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy