Szukasz przepisów wegetariańskich? Mamy ich ponad osiem tysięcy! Sprawdź > 

 

Billie Eilish postawiła na dietę wegańską
24.11.2020

Billie Eilish postawiła na dietę wegańską. Znamy 4 ulubione przekąski znanej piosenkarki

Billie Eilish to piosenkarka, która przebojem wdarła się na listy przebojów. Z dnia na dzień stała się wzorem do naśladowania dla pokolenia Z. Wykonawczyni hitu „Bad guy” śmiało wypowiada się na tematy polityczne i społeczne. Poprzez piosenki zwraca uwagę na tematy samoakceptacji i zmagania się z depresją. Odważnie opowiada o losie zwierząt, zmianach klimatycznych i szerzy wiedzę na temat weganizmu. Oto kilka smakołyków, które uwielbia podjadać Billie Eilish.

burger
09.11.2020

Co jak nie mięso? Najlepsze wegańskie zamienniki

Jednym z postanowień noworocznych wielu Polaków jest, zgodnie z badaniami, ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Tradycyjny obiad, w którym kotlet grał główną rolę obok ziemniaków i surówki odchodzi do lamusa. Chcemy jeść więcej warzyw, a mięso czymś zastąpić. No właśnie – czym? Oto roślinne zamienniki, które są po prostu smaczne!

Wegańska "szarpana wołowina" z soi i chlebowca
05.11.2020

Dlaczego wegetarianie nazywają swoje posiłki jak mięso?

Czy nie będziemy mogli już zjeść „wegeburgera”, a „sojowe wędliny” odejdą do lamusa? Już teraz w sklepach zamiast „mleka roślinnego”, dostaniemy „napój roślinny”. Nazwy wegetariańskich produktów, które brzmią jak mięsne, budzą kontrowersje. Sprawdzamy informację, która pod koniec października (19-22.10) zatrzęsła weg(etari)ańskim światem – Parlament Europejski głosował nad zakazem używania nazw produktów pochodzenia zwierzęcego do produktów roślinnych. Czyli za zakazem używania m.in. słowa „kotlet” w odniesieniu do zamienników mięsa. Jaki jest wynik głosowania i co niedługo zmieni się na sklepowych półkach? Co o „mięsnych” nazwach sądzą weg(etari)anie?

Kuchnia wegańska
01.11.2020

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

wegetarianskiobiad_glowne
01.10.2020

Wegetariański obiad

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza. Można ją z powodzeniem stosować przez cały rok. Oto nasze pomysły na wegetariański obiad.

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

dieta wegetariaśka
01.10.2020

Zostań wegetarianinem na jeden dzień lub na zawsze. Ten jadłospis zachęci cię smakiem

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania, ale ideologia, która ratuje świat. Dlaczego by więc nie spróbować, choćby na jeden dzień, zostać wegetarianinem? Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu przygotowaliśmy dla Was zbilansowany wege jadłospis z podliczoną kaloryką i wartościami odżywczymi.

tradycyjna kuchnia polska
25.09.2020

Wege kuchnia jak u babci. "Wegańska kuchnia polska" to książka, która łączy pokolenia

Tradycyjne polskie pierogi, gołąbki, gulasze i pasztety w wersji wege? Ta książka udowadnia, że w kuchni wszystko jest możliwe. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Kuchnia bez mięsa - Jestem Wege / Wydanie Specjalne Moje Gotowanie
19.09.2020

Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!

Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!

dynia_hokkaido
04.09.2020

Dynia Hokkaido – idealna do wegetariańskich dań

Jedna z najmniejszych hodowanych odmian dyni ma jednocześnie najwięcej smaku i zastosowań w kuchni roślinnej. Jesienią staje się ulubionym warzywem wegetarian oraz osób dbających o zdrową dietę.