marta_dymek
14.12.2019

Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień

Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.

weganskie-slider
10.12.2019

Wegańskie święta - porady i tradycje Wegan Nerd

Co to jest kala namak, dlaczego warto świętować Chrismukę i jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Alicja Rokicka, znana w sieci jako Wegan Nerd, opowiada o swoich wegańskich zwyczajach i trikach prosto z książki "Świętujemy".

Prezentownik 2019 - książki o ekologii
26.11.2019

Prezentownik 2019 – książki o ekologicznym stylu życia

Książki o kuchni roślinnej i ekologicznym stylu życia podbijają półki księgarń i przestrzenie sklepów internetowych. Jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwego wpływu człowieka na środowisko i chcemy drobnymi decyzjami zmieniać świat. W naszym prezentowniku zebraliśmy najciekawsze książki, które pomogą wam w zielonej rewolucji.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

Tahini
15.09.2019

Tahini - pasta sezamowa nie tylko dla wegetarian

Tahini to jedna z tych rzeczy, którą każdy powinien mieć w kuchni. Będzie idealnym dodatkiem do sosu, zrobimy z niej humus, wykorzystamy do deserów. Tahini sprawdzi się nie tylko w kuchni wegetariańskiej. Gotową pastę kupicie w sklepach, ale możecie też przygotować ją sami w domu. Tahini jest pyszna!

Komosa ryżowa (quinoa)
25.07.2019

Quinoa (komosa ryżowa) - pyszna na wytrawnie i na słodko

Te drobne kuleczki, znane jako quinoa, czyli komosa ryżowa są coraz bardziej popularne. Dodajemy je do sałatek, jemy do potrawek, a nawet robimy z nich desery. I bardzo dobrze, bo komosa ryżowa to bogate źródło białka. Co z niej przyrządzić? Podpowiadamy w naszej galerii.

pudding chia
22.07.2019

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

gowne_panko
15.07.2019

Panierka panko

Panierka panko jest zdrowszą alternatywą dla klasycznej bułki tartej - przede wszystkim podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Coraz częściej zachwycają się nią również wegetarianie. Lepiej zrobić panko, a może kupić? Podpowiadamy praktyczne triki na panko w kuchni!

platki_drozdzowe_g
03.03.2019

Płatki drożdżowe właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe to doskonały wegański zamiennik parmezanu. Pyszne, o lekko serowym posmaku, dostarczają mnóstwo witamin. Gdzie kupić i jak stosować płatki drożdżowe? Podpowiadamy!

Naturalne środki czyszczące
15.02.2019

Ocet i nie tylko. Jak wykorzystać naturalne środki czyszczące

Ocet, kwasek cytrynowy, soda oczyszczona czy cytryna - naturalne środki czyszczące, które kiedyś były codziennością w polskich domach, dziś wracają jak bumerang. I słusznie! Sprzątanie bez chemicznych, szkodliwych dla środowiska i nas samych środków powinno odejść w zapomnienie. I ta rewolucja w sprzątaniu nie tylko kuchni już trwa! Dowodem jest książka "Naturalne środki czyszczące", której przyglądam się bliżej w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".