Łatwo jest wyczarować desery ze śmietanką czy masłem. Można też jednak całkiem inaczej. Wykorzystując produkty, które z natury są wegańskie, choć nie zawsze tak do nich podchodziliśmy, lub stawiając na produkty, które w ostatnich latach zrewolucjonizowały wegańskie cukiernictwo.

Margaryna zamiast masła

Margaryna na polskim rynku nie jest od dawna, ale jak wielu fanów ma, tak i przeciwników. Jak przy każdym produkcie, tak i w przypadku margaryny warto sprawdzać skład. Producenci wychodzą naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom konsumentów. Dbają o to, aby margaryna była wartościowa, praktyczna i smaczna. I jak się okazuje, kruszonka, spód tarty czy perfekcyjne kruche ciasteczka – to wszystko może się udać również bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy zamienić masło na margarynę i w zależności od przepisu – wykorzystać twardy, miękki lub roztopiony tłuszcz. W ten sposób powstanie wegańska babka cytrynowa - nie tylko na wielkanocny stół, a także wegańskie szwedzkie bułeczki czy wegańskie tartaletki.

Agar zamiast żelatyny

Agar, czyli agartyna, jest roślinnym środkiem żelującym na bazie agar-agar (substancja pozyskiwana z krasnorostów), coraz częściej dostępnym w supermarketach, a na pewno w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jego użycie jest niewyobrażalnie proste. Agar żeluje się po zagotowaniu już w temperaturze 35 st. i nie trzeba go długo trzymać w zimnie, aby zastygł. Agar przyda się z pewnością, aby zrobić wegańską panna cottę.

Wegańska beza - tylko z cream of tartar

Cream of tartar, czyli kamień winny, to wodorowinian potasu. To związek, który wytrąca się podczas fermentacji wina. Można go używać do usztywniania piany z białek. W połączeniu z sodą oczyszczoną stanowi zamiennik proszku do pieczenia (1/2 łyżeczki kamienia winnego
+ 1/3 łyżeczki sody = 1 łyżeczka proszku). Ten składnik, niczym prosto z chemicznego laboratorium, będzie idealny, aby zrobić wegańskie bezy z cream of tartar.

Tofu zamiast sera

Serniki, masy serowe i deserki na bazie twarożku - to wszystko w diecie wegańskiej możemy przygotować wykorzystując tofu. Ale najlepsze będzie tzw. tofu jedwabiste. To rodzaj tofu o kremowo-miękkiej konsystencji, które szczególnie dobrze daje się miksować na purée – idealne do zup, sosów i deserów właśnie. Wegański sernik cytrynowy czy aromatyczny tofurnik z polewą czekoladową - z silken tofu się udadzą!