kwadrat

Magdalena Pomorska

Redaktor prowadząca i product owner mojegotowanie.pl oraz przyslijprzepis.pl. Z wykształcenia socjolog. Doświadczenie zbierała jako redaktor prowadząca i wydawca w serwisach lifestylowych o2/Wirtualna Polska. Prywatnie kolekcjonerka książek kulinarnych i kucharskich, miłośniczka gotowania i fanka sudoku.

Jak jeść ostrygi
29.03.2020

Jak jeść ostrygi? Michał Toczyłowski i porady szefa kuchni na ostrygi

Ostrygi to jedne z owoców morza, które dla wielu osób nadal są tajemnicą. Kojarzą się z surowym przysmakiem serwowanych na przyjęciach w luksusowych lokalach. Ostrygi nie należą do najtańszych i najłatwiejszych do przygotowania przysmaków, ale uważane są za afrodyzjaki i odpowiednio przyrządzone na pewno zaskoczą pozytywnie! O to, jak jeść ostrygi, jak przygotować ostrygi i jak smakuje ten produkt przy pierwszym kontakcie zapytaliśmy eksperta. Michał Toczyłowski, szef kuchni i autor książek kulinarnych, opowiedział nam jakie sekrety skrywają ostrygi i dlaczego warto choć raz skusić się na nie w kuchni.

Stek
01.03.2020

Stek doskonały - przepis i swoje triki poleca Mateusz Gessler

Stek to jeden z mięsnych przysmaków, który cieszy się rangą najbardziej docenianych, klasycznych dań. Najpopularniejszy to stek wołowy – przygotowany z konkretnych części wołowiny, na konkretny stopień wysmażenia. Jak usmażyć steka idealnego? Oto zapytaliśmy jurora programu MasterChef Junior. Mateusz Gessler, przy okazji premiery piątego sezonu, podpowiedział nam swoje triki na stek doskonały.

kinga-paruzel-slider
05.12.2019

Kinga Paruzel: "fleksitarianizm jest dla każdego"

Kinga Paruzel to miłośniczka gotowania, która edukuje i podpowiada, jak przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki. W najnowszej książce "Flexitarianizm" Kinga Paruzel przedstawia, na czym polega dieta fleksitariańska. W rozmowie z nami do cyklu "Człowiek od kuchni" opowiedziała, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda z fleksitarianizmem i jakie pyszności znajdziemy w książce.

babcia-dziadek-slider
15.01.2020

Prezent na dzień babci i dziadka – pomysły w kuchni

Styczeń to wyjątkowy miesiąc dla każdej babci i każdego dziadka. Wnuki, a nierzadko też prawnuki, szykują niespodzianki i upominki na dzień babci i dziadka. To szczególnie ważny moment w roku, kiedy nie mieszkamy blisko dziadków, a chcemy sprawić im radość. Jaki prezent na dzień babci i dziadka wybrać? Do wyboru mamy prezenty materialne – zarówno te do kupienia, jak i przygotowania własnoręcznie w kuchni. Jeśli macie dylemat, jaki prezent na dzień babci i dziadka wybrać, zobaczcie nasze pomysły na upominki, a także przepisy na tę okoliczność.

moje-gotowanie-kwiecie-2020
19.03.2020

"Moje Gotowanie" na kwiecień. Wielkanocne dania i inne pyszności

Kwietniowe numer "Moje Gotowanie" to mnóstwo inspiracji, jak zaplanować tegoroczne święta wielkanocne. Ciasta, paschy, faszerowane jajka czy domowe wędliny - to tylko część przepisów na domowe pyszności. Magazyn można zamówić na www.kultowy.pl z darmową wysyłką!

grafika-wideo
13.03.2020

Kimchi, kotlet mielony i ciasta drożdżowe. Rozmawiamy o marcowym numerze "Moje Gotowanie"

Menu na przednówek to wyzwanie, ale magazyn "Moje Gotowanie" ma sprawdzone przepisy na marzec. Jakie? Posłuchajcie porady redaktor naczelnej magazynu - Renaty Chodorowskiej. W rozmowie z redaktor prowadzącą serwisu mojegotowanie.pl podpowiedziała, jak zamieniać drożdże suche na świeże, jak zrobić domowe kimchi i upiec w domu chaczapuri - gruzińskie pieczywo.

gaia-slider
06.02.2020

Gaja Kuroń o smakach dzieciństwa, zero waste i diecie na co dzień

Gaja Kuroń, dietetyczka i miłośniczka gotowania, udowadnia, że życiowe pasje często wynosi się z domu. Podobnie jak niegdyś tata, a obecnie rodzeństwo, w kuchni czuje się w swoim żywiole. Udowodniła to w programie "MasterChef Polska". W naszym cyklu "Człowiek od kuchni" Gaja Kuroń opowiedziała o kulinarnych inspiracjach, nietypowych przysmakach do szkoły i dietetycznych trikach na co dzień.

pasztecik-slider
19.02.2020

Pasztecik szczeciński – regionalny przysmak w kultowym miejscu

Kulinarny symbol Szczecina? Wielu odpowie, że to paprykarz szczeciński, ale rodowici szczecinianie mają w sercu i na języku inne danie. To pasztecik szczeciński – obowiązkowo popijany barszczykiem. Od ponad 50 lat tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają bar Pasztecik mieszczący się przy Alei Wojska Polskiego. W menu zaledwie kilka pozycji, ale po jednej wizycie, na pewno tam wrócicie! W cyklu „Smaczne miejsce” polecamy pasztecik szczeciński. W czym tkwi sekret jego smaku?

Christopher Kostow
19.09.2019

Christopher Kostow w MasterChef Polska. Gwiazdkowy szef kuchni

Christopher Kostow zdobył coś, o czym marzy wielu początkujących kucharzy, ale też najlepszych szefów. Amerykanin zdobył trzy gwiazdki Michelin dla The Restaurant at Meadowood. Wraz z zespołem prowadzi lokal, który jest na mapie marzeń niejednego foodies. Christopher Kostow pojawi się w 8. sezonie programu MasterChef Polska. Jako gość specjalny wprowadzi uczestników w świat fine dining i kuchni godnej gwiazdki Michelin. Kim jest Christopher Kostow i jak pochodzi do gotowania? O tym w cyklu Człowiek od kuchni.

weganskie-slider
10.12.2019

Wegańskie święta - porady i tradycje Wegan Nerd

Co to jest kala namak, dlaczego warto świętować Chrismukę i jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Alicja Rokicka, znana w sieci jako Wegan Nerd, opowiada o swoich wegańskich zwyczajach i trikach prosto z książki "Świętujemy".