Ola Juszkiewicz i Smaczne Historie MasterChefa [PODCAST]
MasterChef Ola Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu, opowiada Magdzie Pomorskiej, redaktor prowadzącej mojegotowanie.pl, o smakach z Warmii i Mazur, swoich trikach w kuchni oraz pomysłach na nietypowe dania. Posłuchajcie jakie Smaczne Historie ma w zanadrzu!
Desery na Walentynki, szybkie obiady i MasterChef! Rozmawiamy o lutowym numerze "Moje Gotowanie"
Walentynkowe słodkie bezy, szybki pomysł na obiad, a także czosnek na odporność i dla smaku. Do tego przepisy MasterChef Oli Juszkiewicz - to tylko część z propozycji z nowego numeru "Moje Gotowanie"
Gęsina, kasztany i... Dziewczyny z wypiekami. Rozmawiamy o listopadowym numerze "Moje Gotowanie"
Moje Gotowanie na listopad to przepisy na gęsinę, kasztany, jesienne ciasta, dynię, wątróbkę i włoskie comfort food. Co jeszcze w numerze? Posłuchajcie!
Światowy Dzień Tuńczyka - czy tuńczyk pozostanie "królem oceanów"?
Światowy Dzień Tuńczyka, którzy obchodzimy 2 maja, to dobra okazja do zapoznania się bliżej z tą wyjątkową rybą. Tuńczyk nie bez przyczyny nazywany jest królem oceanów. Warto zastanowić się, co może zrobić każdy z nas, aby tuńczyków nie zabrakło także w przyszłości, a organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów.
Casablanca - kuchnia śródziemnomorska na Mokotowie
Casablanca to dwupoziomowa restauracja na warszawskim Mokotowie. W menu króluje kuchnia śródziemnomorska, ale lokal tętni życiem nie tylko za dnia! Szef Kuchni Grzegorz Wroński w menu zawiera wszystkie sezonowe pyszności na przystawki, dania główne i desery. W ramach Restaurant Week wiosna 2020 odwiedzamy to miejsce i sprawdzamy, czy jest tak smacznie, jak się zapowiada. To też czas, aby wesprzeć ten lokal i inne, które biorą udział w edycji #WiwatGoście!
Kuchnia japońska a weganizm - można się zaskoczyć!
Kuchnia japońska większości kojarzy się z sushi i surową rybą, a także esencjonalnymi bulionami. Czy w takim razie bliżej jest jej, czy dalej do weganizmu? To i inne pytanie zadajemy ekspertce, Alicji Than z restauracji Izumi oraz Matcha Bistro & Bar.
Kimchi, kotlet mielony i ciasta drożdżowe. Rozmawiamy o marcowym numerze "Moje Gotowanie"
Menu na przednówek to wyzwanie, ale magazyn "Moje Gotowanie" ma sprawdzone przepisy na marzec. Jakie? Posłuchajcie porady redaktor naczelnej magazynu - Renaty Chodorowskiej. W rozmowie z redaktor prowadzącą serwisu mojegotowanie.pl podpowiedziała, jak zamieniać drożdże suche na świeże, jak zrobić domowe kimchi i upiec w domu chaczapuri - gruzińskie pieczywo.
Ciabatta, croissant czy brioche? Piekarz Paweł Albert o pieczywie z kuchni świata
Croissant na śniadanie, ciabatta jako baza kanapki na przekąskę, a brioche na deser? Taka wizja z pieczywem kuchni świata to całkiem przyjemny plan dnia. Piekarz Paweł Albert z CHAUD PAIN Warsaw opowiada nam o konkurencyjnych dla polskiego bochenka, ale wartych spróbowania, wypiekach kuchni świata.
Podano do domu! Rusza Delivery Week - festiwal dostaw z restauracji
Na pomoc Gościom i restauracjom rusza DeliveryWeek! To świetny sposób na domową nudę i pomoc polskim niezależnym restauracjom. Na www.DeliveryWeek.pl można już zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 35zł - do wyboru z bezkontaktową dostawą lub odbiorem własnym.
Fotografia kulinarna w praktyce. Porady Delicious Place by Natalia
Jak fotografować jedzenie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym cyklu "Fotografia kulinarna w praktyce". Apetyczny kadr zupy, ciasta czy przekąski to coś, nad czym każdy zawiesi wzrok. Tym razem o swojej pasji fotografowania opowiada Natalia Bogubowicz. Autorka Delicious Place by Natalia to fotografka kulinarna i miłośniczka gotowania. Podpowiada m.in. jak zrobić najlepsze zdjęcia jednogarnkowego lecza, jak pokonać wyzwanie fotografowania świeżych produktów i dlaczego warto mieć w domowym studio styropian.