Siedlisko Folkloru Marzanna, czyli pyszności na trasie Warszawa-Lublin
Jedzenie w trasie to wyzwanie, które warto wcześniej rozplanować. O ile kanapki czy szybkie przekąski na stacji benzynowej sprawdzą się na krótsze wyprawy, o tyle w trakcie dłuższej podróży samochodem dobrze jest zatrzymać się w miejscu, gdzie zjemy smacznie, chwilę odpoczniemy i będziemy mieć chęć jechać dalej. Na trasie Warszawa-Lublin miejscem zdecydowanie wartym uwagi jest Siedlisko Folkloru Marzanna - podpowiadamy, na które pyszności z menu warto się skusić.
Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar
Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.
Kinga Paruzel: "fleksitarianizm jest dla każdego"
Kinga Paruzel to miłośniczka gotowania, która edukuje i podpowiada, jak przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki. W najnowszej książce "Flexitarianizm" Kinga Paruzel przedstawia, na czym polega dieta fleksitariańska. W rozmowie z nami do cyklu "Człowiek od kuchni" opowiedziała, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda z fleksitarianizmem i jakie pyszności znajdziemy w książce.
Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.
Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej
Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.
Marta Dymek i jej roślinna kuchnia na co dzień
Marta Dymek - autorka bloga i książek kucharskich, prowadząca programy kulinarne o kuchni roślinnej. Jej książki są najchętniej kupowanymi książkami kulinarnymi w Polsce, były kilkanaście razy dodrukowywane, a niedawno ukazały się też w niemieckim tłumaczeniu. Marta Dymek odpowiedziała na nasz kwestionariusz kulinarny, opowiadając o swoim perfekcyjnym comfort food, zapomnianej rzepie i wegańskich świętach, które można odkryć już w tym roku.
Christopher Kostow w MasterChef Polska. Gwiazdkowy szef kuchni
Christopher Kostow zdobył coś, o czym marzy wielu początkujących kucharzy, ale też najlepszych szefów. Amerykanin zdobył trzy gwiazdki Michelin dla The Restaurant at Meadowood. Wraz z zespołem prowadzi lokal, który jest na mapie marzeń niejednego foodies. Christopher Kostow pojawi się w 8. sezonie programu MasterChef Polska. Jako gość specjalny wprowadzi uczestników w świat fine dining i kuchni godnej gwiazdki Michelin. Kim jest Christopher Kostow i jak pochodzi do gotowania? O tym w cyklu Człowiek od kuchni.
Wegańskie święta - porady i tradycje Wegan Nerd
Co to jest kala namak, dlaczego warto świętować Chrismukę i jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Alicja Rokicka, znana w sieci jako Wegan Nerd, opowiada o swoich wegańskich zwyczajach i trikach prosto z książki "Świętujemy".
Dominika Wójciak – kwestionariusz kulinarny
Dominika Wójciak – autorka książek kulinarnych, ekspertka od warzyw wszelakich i zwyciężczyni trzeciej edycji programu „MasterChef Polska”. W kuchni nie boi się eksperymentować, a swoimi pomysłami inspiruje innych do niesztampowego gotowania. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada m.in. o ulubionych daniach z dzieciństwa autorstwa babci i mamy, zagadkowym produkcie Yuba i ulubionym gadżecie w kuchni.
Grzesiek Zawierucha w kuchni – MasterChef o kulinarnych inspiracjach
Grzegorz Zawierucha zdobył tytuł MasterChefa w 8. edycji programu i z pewnością namiesza na polskiej scenie gastro. Talent do gotowania, kreatywność i pozytywne nastawienie do świata to tylko kilka cech, którymi Zawierucha oczarował jurorów programu i widzów. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” Grzesiek Zawierucha opowiada o swoich ulubionych daniach z dzieciństwa, zdradza sposób na proste i najsmaczniejsze krewetki, a także uchyla rąbka tajemnicy, co znajdziemy w książce „Zawierucha w kuchni”.