Pudding chia jest wyjątkowo smaczny i zdrowy. Najbardziej lubimy jeść go ze świeżymi, sezonowymi owocami, dlatego latem przygotowujemy go najczęściej! Mimo że jest łatwy do zrobienia, potrafi zastąpić niejeden bardzo wyrafinowany deser i jest podawany w wielu restauracjach. Zobaczcie jaką moc kryją w sobie te niepozorne ziarenka i jak je przygotować, aby były pyszne!

Nasiona chia - właściwości

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, mają w sobie mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników. Nie bez powodu nazywane są superfood. To cenne źródło magnezu, błonnika i wapnia. Nasiona chia zawierają również dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Nasiona chia mają też bardzo mało kalorii, więc bez problemu mogą je jeść osoby na diecie. Podobno chia wręcz pomaga w odchudzaniu, ponieważ m.in. hamują apetyt.

Co ważne, z łatwością wprowadzimy nasiona chia do swojej diety. Można spożywać je na surowo, dodając do koktajli czy sałatek, a nawet przygotować prostą lemoniadę z chia, ogórkiem i cytryną. Jedną z najlepszych form podania tych małych nasionek jest pudding chia

Pudding chia - przepis

Aby przygotować pudding chia nie potrzebujemy specjalnych umiejętności w kuchni. Wystarczy, że 3 łyżeczki nasion zalejemy 200 ml wody (obowiązkowo przefiltrowanej), mleka lub jogurtu. Śmiało eksperymentujmy z różnymi napojami - mleko kokosowe albo orzechowe wzbogaci smak neutralnych nasion. Ze względu na dużą zawartość błonnika, nie powinniśmy jeść więcej niż 2-3 łyżeczki chia dziennie. Do powstałej masy możemy dodać owoc, przykładowo banana. Nasz pudding chia wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Nasiona napęcznieją i powstanie lekko kleista baza, do której możemy dorzucić ulubione dodatki. Jeśli chcemy przygotować deser "na już", bo mamy niezapowiedzianych gości, nasiona chia zagotujmy na mleku. Pod wpływem temperatury również zrobią się większe, ale stracą część swoich wartości odżywczych.

Z czym podać pudding chia?

Pudding chia wygląda pięknie w długiej szklance i aż prosi się o dekorację! Na wierzch możemy ułożyć ulubione dodatki, takie jak świeże owoce, mus np. z mango czy suszone owoce lub orzechy. Deser będzie dobrze wyglądał także wtedy, gdy ułożymy go warstwowo, np. warstwa owoców, warstwa puddingu, mus. Przed podaniem możemy ozdobić deser listkiem świeżej mięty lub melisy. Pudding chia może z powodzeniem zastąpić nam owsiankę, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy chcemy zjeść coś lżejszego, ale pożywnego. A wariantów jest bardzo dużo: sprawdźcie przepis na cynamonowy pudding chia z truskawkami, zielony pudding chia z granatem, czy pudding chia z czekoladą i orzechami.

Zobacz też: Pudding z chia z musem mirabelkowym i mango