Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko, posiadając jednocześnie wysokie wartości odżywcze i stanowiąc ważne źródło węglowodanów i białka. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna... - jest ich całkiem sporo! Poniżej przedstawiamy 5 popularnych rodzajów kasz i ich zastosowanie.

Dlaczego kasza?

Powodów, dla których warto wprowadzić kaszę do diety jest co najmniej kilka. Dostarcza ona naszemu organizmowi wiele cennych minerałów, takich jak cynk, magnez, potas oraz witaminy z grupy B. Zaliczana jest do jednej z podstawowych grup pokarmów w diecie roślinnej. Kasza posiada niski indeks glikemiczny, a niektóre jej rodzaje są bezglutenowe. Stanowi ważne źródło węglowodanów złożonych i białka, dlatego też jest popularnym produktem w kuchni wegańskiej. 100 g kaszy dostarcza nam około 350 kcal.

Popularne rodzaje kasz

Kasza gryczana

Powstaje z nasion gryki i jest obecnie najczęściej wybieraną przez nas kaszą. Wyróżniamy kaszę gryczaną paloną i niepaloną, przy czym ta pierwsza charakteryzuje się ciemniejszym kolorem i intensywniejszym smakiem. Kasza ta cechuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, zwiększając ich szczelność. Jest bezglutenowa. Możemy przyrządzić ją z warzywnym sosem lub zastosować jako składnik farszu do pierogów, które są popularnym daniem w kuchni wegańskiej.

Kasza jaglana

Wytwarzana z prosa. To najpopularniejsza kasza w kuchni wegańskiej. Spośród wszystkich rodzajów kasz wyróżnia się wysoką zawartością żelaza oraz krzemu, który pozytywnie wpływa na stan naszych kości, stawów i paznokci. To również cenne źródło lecytyny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Podobnie jak kasza gryczana nie zawiera glutenu. Łatwo wprowadzić ją do codziennej diety, bowiem idealnie sprawdzi się podana zarówno z warzywami, jak i na słodko.

Kasza jęczmienna

Pod tą nazwą  kryją się 3 rodzaje kasz: kasza pęczak, kasza perłowa (pocięty na kawałki pęczak) oraz wiejska (pocięty pęczak, dodatkowo poddany procesowi polerowania, przez co posiada mniej wartości odżywczych). Kasza jęczmienna zawiera błonnik zwany glukanem, który zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zabezpiecza przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi, a także wpływa korzystnie na błonę śluzową jelita. Popularna w kuchni wegańskiej, jednak ze względu na zawartość glutenu nie jest zalecana dla osób ze stwierdzoną nietolerancją. Najlepiej smakuje podana z sezonowymi warzywami.

Amarantus

To ziarna rośliny zwanej szarłatem, uznawanej za jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Choć cena amarantusa jest dość wysoka, warto wprowadzić go do naszej diety, zaliczany jest bowiem do tzw. superfoods. Wszystko za sprawą swoich wartości odżywczych - bardzo dobrze przyswajalnego białka oraz wysokiej zawartości żelaza. Jest bezglutenowy. W sklepach poza ziarnami, znaleźć możemy również amarantus ekspandowany, który w kuchni wegańskiej najczęściej wykorzystywany jest do przyrządzania ciastek, batonów lub jako składnik granoli.

Komosa ryżowa

Znana także pod nazwą quinoa. Pomimo tego, że podobnie jak amarantus, znana i szerzej stosowana w naszej kuchni jest stosunkowo od niedawna, jest rośliną uprawianą od wieków w Ameryce Południowej. To kolejny rodzaj kaszy zaliczanej do superfoods. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Również jest bezglutenowa. Zarówno komosę, jak i amarantus, które zrewolucjonizowały kuchnię wegańską, kupić możemy w sklepach ze zdrową żywnością.

Kasza w kuchni

Zastosowanie kaszy w diecie roślinnej jest bardzo szerokie. Dania z kaszą to idealna propozycja obiadowa - możemy użyć jej w formie klasycznego dodatku lub jako podstawę warzywnych burgerów, zapiekanek, czy popularnego w kuchni wegańskiej kaszotto. Z kaszy przyrządzać możemy również desery, a zmieloną na mąkę możemy wykorzystać do wszelkiego rodzaju wypieków, czy pierogów.