Tort z mascarpone i owocami

Ocena:

4.34 (215)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Tort z mascarpone i owocami to elegancki, ale prosty deser, który sprawdzi się zarówno na wielkie okazje, jak i na rodzinny podwieczorek. Aby wyszedł jak z dobrej cukierni, należy tylko trzymać się kilku zasad. Jakich? Zobaczcie, jak zrobić puszysty biszkopt i aksamitny krem mascarpone.

Składniki:

  • mascarpone  750 g

  • śmietana 30%  400 ml

  • cukier puder  130 g

  • owoce  500 g

  • mąka pszenna  120 g

  • mąka ziemniaczana  40 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier drobny  1 łyżka stołowa

  • cytryna  0.5 szt.

  • woda  250 ml

Tort z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt: Przed przygotowywaniem biszkoptu, należy wyjąć jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sito.  W dwóch miskach oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze 100 g cukru pudru. Kiedy piana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku oraz wsypujemy partiami obie mąki, delikatnie mieszając masę, aby nie opadła. 

    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Biszkopt wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Po upieczeniu, otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut, a dopiero później wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero gdy całkowicie ostygnie, wyciągamy go z tortownicy i kroimy na dwie części. 

    Jasny biszkopt z czterech jajek
  • Krok 2:

    Krem mascarpone: Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno dosypując na koniec 30 g cukru pudru. Mascarpone przekładamy do miski, lekko mieszamy, aby stał się bardziej jednolity, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Gotowy krem mascarpone wstawiamy do lodówki. 

    Masa mascarpone na tiramisu
  • Krok 3:

    Poncz: Do szklanki ciepłej wody wciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. 

    Sok z cytryny
  • Krok 4:

    Składanie tortu: Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy ponczem, a następnie rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i układamy świeże owoce. Na tym układamy drugi blat ciasta, ponownie nasączamy go i smarujemy resztą kremu oraz dekorujemy pozostałymi owocami. Gotowy tort z mascarpone i owocami wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. 

    tort

Porady

  • Choć tort z mascarpone i owocami zwykle widzimy w okrągłej formie, świetnie wygląda też upieczony w prostokątnej blasze. Warto więc przetestować obie opcje i przygotować go w różnych odsłonach. 
  • Czy można zamrozić tort z mascarpone? Nie. Tego typu kremy źle znoszą mrożenie i zwykle rozpuszczają się po rozmrożeniu, dlatego najlepiej przygotować taką porcję, aby móc spożyć ją na bieżąco.
  • Tort z mascarpone i owocami można przygotować na różnych ciastach. Świetnie sprawdzi się do tego zarówno biszkopt, jak i ciasto kruche czy beza.
  • Do tortu z mascarpone pasują różne owoce. Latem to będą np. truskawki, maliny, borówki, porzeczki. W zimę kiwi, winogrona, brzoskwinie z puszki, wiśnie z kompotu.
  • Cukier w składnikach możemy zastąpić zdrowszym zamiennikiem w postaci ksylitolu lub erytrolu, który prawie nie ma kalorii.

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krem do tortu z mascarpone

Jak zrobić krem do tortu z mascarpone? Najlepiej wymieszać ten włoski serek z bitą śmietaną. Dzięki temu będzie on aksamitny, ale jednocześnie puszysty i lekki. Przygotowywanie warto zacząć od ubicia schłodzonej śmietanki kremówki (30% lub 36%), pod koniec dodając cukier puder. Kiedy masa będzie już sztywna, dokładamy do niej partiami zimny serek. Aby krem z mascarpone do tortów wyszedł gęsty i aksamitny, warto go porządnie schłodzić. Następnie zmniejszamy obroty miksera i miksujemy całość jeszcze przez chwilę. Pamiętajmy, że nie wolno ubijać go zbyt długo, gdyż może się zwarzyć. 

Ten podstawowy przepis można oczywiście urozmaicić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu ziarenka z laski wanilii, które dodadzą niesamowitego aromatu i smaku. Jeśli jednak nie możecie zdobyć wysuszonej laski, możecie z powodzeniem użyć cukru wanilinowego lub kilku kropel aromatu waniliowego. Innym dodatkiem, który fantastycznie podkręci smak kremu mascarpone, jest skórka otarta z cytryny lub limonki. Jeśli przygotowujemy tort dla dorosłych, taki krem można też wzbogacić odrobiną ulubionego likieru, nalewki czy koniaku.

 

Jak uratować zwarzony krem mascarpone? 

Zwarzony krem do tortu nie oznacza kulinarnej katastrofy, gdyż można go szybko i łatwo uratować. Jak? Wystarczy dodać do niego odrobinę śmietany 18% i miksować wszystko razem przez chwilę. W ten sposób odzyskamy kremową konsystencję i uratujemy nasz krem.

 

Inne desery mascarpone

Masa do tortów z mascarpone to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju tortów, ciast, rolad, muffinek czy deserów na zimno. Krem z mascarpone idealnie sprawdzi się też jako nadzienie do ptysiów, eklerków, a nawet pączków. Pysznie smakuje też rolada biszkoptowa wypełniona w środku kremem i owocami.

Co zrobić z mascarpone, aby jak najlepiej wykorzystać ten wyśmienity smak? My szczególnie polecamy włoskie tiramisu, zarówno w tradycyjnej wersji, jak i w pucharkach. Tym, którzy lubią owocowe nuty posmakuje też tiramisu z malinami

Do mascarpone pasują również wszelkiego rodzaju bezowe słodkości, takie jak beza pavlova, mini beziki, tort bezowy, beza z malinami czy ciasto malinowa chmurka. Krem mascarpone i beza to para idealna, która zawsze wyśmienicie razem smakuje. Jeśli macie pod ręką mini beziki, możecie pokruszyć je do pucharków, szklanek lub kieliszków, a następnie przełożyć warstwowo z kremem mascarpone i świeżymi owocami. Tak powstanie szybki Eton Mess, czyli kultowy brytyjski deser. Ten prosty przepis zawsze robi furorę, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne