Tort Pavlova to jeden z najbardziej efektownych i najpopularniejszych wypieków na świecie. Ma mnóstwo wielbicieli i nic w tym dziwnego – świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje. Można podawać go z ulubionymi owocami i z powodzeniem zastępuje tradycyjne ciasta. To idealna propozycja na urodziny, Dzień Matki i walentynki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by jeść go częściej. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tort bezowy.
StockFood
(średnia 4.45 z 184 głosów)
Beza: z białek ubijamy pianę na sztywno, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo drobny cukier. Na koniec dorzucamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę ubijamy. Piana z białek powinna być bardzo sztywna.
Pieczenie bezy: blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a na środek wyłożyć pianę i uformować okrągły spód zagarniając masę od dołu do góry, aby stworzyć charakterystyczną kopułę. Ciasto należy suszyć w temperaturze 120°C bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę ok 3–3,5 godziny. Krem z mascarpone powinno się przygotowywać kiedy beza będzie gotowa i ostudzona.
Krem do tortu Pavlova: na początek w misce należy umieścić schłodzoną kremówkę, ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier waniliowy. Gdy śmietanka będzie sztywna trzeba dodać serek mascarpone i zmiksować do całkowitego zgęstnienia. Krem śmietankowy nakładamy na spód bezowy tuż przed podaniem. Wybrane owoce np.: truskawki można wymieszać z wyciśniętym sokiem z jednej limonki. Na koniec tort bezowy powinien być udekorowany owocami oraz startą skórką z limonki.
Kalorie: 375
Porady
- Masa do bezy Pavlovej nie musi być przygotowywana tylko na bazie kremówki i mascarpone. Warto sięgnąć również po słoną ricottę, która przełamie smak słodkiego deseru.
- A jeśli zostaną wam żółtka, to polecamy przygotować tradycyjne spaghetti carbonara.
- Tort Pavlova może być podawany z różnymi owocami, najlepiej sięgać po sezonowe. Popularne są maliny, borówki i truskawki. A zimą polecamy spróbować wersji z mandarynkami lub z musem z mango.
- Oprócz owoców na tort bezowy Pavlova warto stosować musy o lekko lejącej konsystencji lub sosy owocowe. Ważne, żeby nieco przełamać słodycz bezy, a do tego jeszcze zwiększymy efekt wizualny.
- Smak owoców można dodatkowo podkreślić listkami mięty, które sprawią, że ciasto będzie wyglądało naprawdę dostojnie.
- Tort beza Pavlova musi być dość długo trzymany w piekarniku. Lepiej ustawić dłuższy czas pieczenia przy niższej temperaturze niż całkowicie wysuszyć bezę w zbyt ciepłym piekarniku.
Tort Pavlova wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy trzymać się proporcji cukru do białek jaj i dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, soli i soku z cytryny. Sprawi to, że beza będzie idealnie lśniąca i biała.
Tort Pavlova z mascarpone w połączeniu ze śmietaną kremówką to najpopularniejszy krem do tego ciasta. Ale sprawdzi się też sama bita śmietana, wtedy tort bezowy będzie nieco mniej kaloryczny. Można pokusić się też o zrobienie kremu z dodatkiem owoców, świeżych lub z konfiturą.
Tort bezowy Pavlova może być podawany w towarzystwie przeróżnych owoców. Najczęściej wybierane to truskawki, borówki, kiwi czy granat. Ze względu na słodycz kremu i samej bezy najlepiej postawić na nieco kwaśniejsze, soczyste owoce. To sprawdzony przepis na świetny smak i uniknięcie zbyt mdłego deseru. Warto pamiętać, by tort przyozdobić masą i owocami bezpośrednio przed podaniem, bo wówczas będzie najlepszy.
Tort Pavlova po przyozdobieniu kremem i owocami nie powinien stać za długo w lodówce. Wynika to z tego, że masa zrobiona ze śmietany stopniowo ją przesiąka i powoduje namiękanie. Idealna beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, ale nie nasiąknięta śmietaną.
W takim razie jak przechowywać tort Pavlova? Samą bezę można zrobić wieczorem dzień przed podaniem i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Krem lepiej przygotować niedługo przed serwowaniem i wtedy też ozdobić cały tort. W przypadku mniejszych bezików, które nie są ozdabiane śmietaną można je przechowywać naprawdę długo. Jednak ważne, by były zamknięte szczelnie w szklanym pudełku lub słoiku.
Komentarze