REKLAMA

Tort Pavlova

Tort Pavlova to jeden z najbardziej efektownych i najpopularniejszych wypieków na świecie. Ma mnóstwo wielbicieli i nic w tym dziwnego - świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje. Można podawać go z ulubionymi owocami i z powodzeniem zastępuje tradycyjne torty. Wypróbujcie sprawdzony przepis na bezę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z truskawkami torty Desery

Czas przygotowania:
5godz. 0min.
Kalorie:
375 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Beza białka 1.

    Beza:
    Z białek należy ubić pianę, kiedy będzie sztywna cały czas ubijając dodawać stopniowo drobny cukier. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę ubijać. Piana z białek powinna być bardzo sztywna. 
     

  • Beza - formowanie 2.

    Pieczenie bezy:

    Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a na środek wyłożyć pianę i uformować okrągły spód zagarniając masę od dołu do góry, aby stworzyć charakterystyczną kopułę. Ciasto należy suszyć w temperaturze 120°C bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę ok 3-3,5 godziny. Krem z mascarpone powinno się przygotowywać kiedy beza będzie gotowa i ostudzona.

  • śmietana kremówka 3.

    Przygotowanie kremu do bezy: 

    Na początek w misce należy umieścić schłodzoną kremówkę, ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier waniliowy. Gdy śmietanka będzie sztywna trzeba dodać serek mascarpone i zmiksować do całkowitego zgęstnienia. Krem śmietankowy nakładamy na spód bezowy tuż przed podaniem. Wybrane owoce np.: truskawki można wymieszać z wyciśniętym sokiem z jednej limonki. Na koniec tort Pavlova powinien być udekorowany owocami oraz startą skórką z limonki. 

Kalorie: 375

Porady

 

  • Masa do bezy Pavlovej nie musi być przygotowywana tylko na bazie kremówki i mascarpone. Warto sięgnąć również po słoną ricottę, która przełamie smak słodkiego deseru. 
  • W takim razie jak przechowywać tort Pavlova? Samą bezę można zrobić na wieczór dzień przed podaniem i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Krem lepiej przygotować niedługo przed serwowaniem i wtedy też ozdobić cały tort. W przypadku mniejszych bezików, które nie są ozdabiane śmietaną można je przechowywać naprawdę długo. Jednak ważne, by były zamknięte szczelnie w szklanym pudełku lub słoiku.

  • A jeśli zostaną wam żółtka, to polecamy przygotować tradycyjne spaghetti carbonara

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort Pavlova?

Tort Pavlova wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy trzymać się proporcji cukru do białek jaj i dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, soli i soku z cytryny. Sprawi to, że beza będzie idealnie lśniąca i biała.

Beza Pavlova podawana jest najczęściej z bitą śmietaną lub kremem z mascarpone i śmietany "kremówki", a na wierzchu przyozdobiona ulubionymi sezonowymi owocami. Tort Pavlovej musi być dość długo trzymany w piekarniku. Lepiej ustawić dłuższy czas pieczenia przy niższej temperaturze niż całkowicie wysuszyć bezę w zbyt ciepłym piekarniku.

Jakie owoce do tortu Pavlova?

Tort bezowy Pavlova może być podawany w towarzystwie przeróżnych owoców. Najczęściej wybierane to truskawki, borówki, kiwi czy granat. Ze względu na słodycz kremu i samej bezy najlepiej postawić na nieco kwaśniejsze, soczyste owoce. To sprawdzony przepis na świetny smak i uniknięcie zbyt mdłego deseru. Warto pamiętać, by tort przyozdobić masą i owocami bezpośrednio przed podaniem, bo wówczas będzie najlepszy.

Ile może stać beza Pavlova?

Tort Pavlova po przyozdobieniu kremem i owocami nie powinien stać za długo w lodówce. Wynika to z tego, że masa do bezy Pavlova zrobiona ze śmietany stopniowo ją przesiąka i powoduje namiękanie. Idealna beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, ale nie nasiąknięta śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy