Tort Pavlova

Tort Pavlova to jeden z najbardziej efektownych i najpopularniejszych wypieków na świecie. Ma mnóstwo wielbicieli i nic w tym dziwnego – świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje. Można podawać go z ulubionymi owocami i z powodzeniem zastępuje tradycyjne ciasta. To idealna propozycja na urodziny, Dzień Matki i walentynki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by jeść go częściej. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tort bezowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z truskawkami torty desery

Czas przygotowania:
5godz. 0min.
Kalorie:
375 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 183 głosów)


Tort pavlova - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Beza białka 1.

    Beza: z białek ubijamy pianę na sztywno, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo drobny cukier. Na koniec dorzucamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilkę ubijamy. Piana z białek powinna być bardzo sztywna.

  • Beza - formowanie 2.

    Pieczenie bezy: blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a na środek wyłożyć pianę i uformować okrągły spód zagarniając masę od dołu do góry, aby stworzyć charakterystyczną kopułę. Ciasto należy suszyć w temperaturze 120°C bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę ok 3–3,5 godziny. Krem z mascarpone powinno się przygotowywać kiedy beza będzie gotowa i ostudzona.

  • śmietana kremówka 3.

    Krem do tortu Pavlova: na początek w misce należy umieścić schłodzoną kremówkę, ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać cukier waniliowy. Gdy śmietanka będzie sztywna trzeba dodać serek mascarpone i zmiksować do całkowitego zgęstnienia. Krem śmietankowy nakładamy na spód bezowy tuż przed podaniem. Wybrane owoce np.: truskawki można wymieszać z wyciśniętym sokiem z jednej limonki. Na koniec tort bezowy powinien być udekorowany owocami oraz startą skórką z limonki.

Kalorie: 375

Porady

  • Masa do bezy Pavlovej nie musi być przygotowywana tylko na bazie kremówki i mascarpone. Warto sięgnąć również po słoną ricottę, która przełamie smak słodkiego deseru. 
  • A jeśli zostaną wam żółtka, to polecamy przygotować tradycyjne spaghetti carbonara
  • Tort Pavlova może być podawany z różnymi owocami, najlepiej sięgać po sezonowe. Popularne są maliny, borówki i truskawki. A zimą polecamy spróbować wersji z mandarynkami lub z musem z mango.
  • Oprócz owoców na tort bezowy Pavlova warto stosować musy o lekko lejącej konsystencji lub sosy owocowe. Ważne, żeby nieco przełamać słodycz bezy, a do tego jeszcze zwiększymy efekt wizualny.
  • Smak owoców można dodatkowo podkreślić listkami mięty, które sprawią, że ciasto będzie wyglądało naprawdę dostojnie.
  • Tort beza Pavlova musi być dość długo trzymany w piekarniku. Lepiej ustawić dłuższy czas pieczenia przy niższej temperaturze niż całkowicie wysuszyć bezę w zbyt ciepłym piekarniku.

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort Pavlova?

Tort Pavlova wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy trzymać się proporcji cukru do białek jaj i dodać do niego odrobinę mąki ziemniaczanej, soli i soku z cytryny. Sprawi to, że beza będzie idealnie lśniąca i biała.


Tort Pavlova z mascarpone w połączeniu ze śmietaną kremówką to najpopularniejszy krem do tego ciasta. Ale sprawdzi się też sama bita śmietana, wtedy tort bezowy będzie nieco mniej kaloryczny. Można pokusić się też o zrobienie kremu z dodatkiem owoców, świeżych lub z konfiturą.

 

Jakie owoce do tortu Pavlova?

Tort bezowy Pavlova może być podawany w towarzystwie przeróżnych owoców. Najczęściej wybierane to truskawki, borówki, kiwi czy granat. Ze względu na słodycz kremu i samej bezy najlepiej postawić na nieco kwaśniejsze, soczyste owoce. To sprawdzony przepis na świetny smak i uniknięcie zbyt mdłego deseru. Warto pamiętać, by tort przyozdobić masą i owocami bezpośrednio przed podaniem, bo wówczas będzie najlepszy.

Ile może stać beza Pavlova?

Tort Pavlova po przyozdobieniu kremem i owocami nie powinien stać za długo w lodówce. Wynika to z tego, że masa zrobiona ze śmietany stopniowo ją przesiąka i powoduje namiękanie. Idealna beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, ale nie nasiąknięta śmietaną.


W takim razie jak przechowywać tort Pavlova? Samą bezę można zrobić wieczorem dzień przed podaniem i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Krem lepiej przygotować niedługo przed serwowaniem i wtedy też ozdobić cały tort. W przypadku mniejszych bezików, które nie są ozdabiane śmietaną można je przechowywać naprawdę długo. Jednak ważne, by były zamknięte szczelnie w szklanym pudełku lub słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy