Nalewka - przepisy i zastosowanie

37 przepisów

Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów czy ziół, albo z mieszanki różnych składników, który jest niezwykle ceniony na całym świecie. Wiele osób ma nawet swoje ulubione smaki nalewek, wykonane na przykład z użyciem wiśni, malin czy aronii. Napój ten powstaje w procesie maceracji, a więc poprzez zalanie konkretnych składników alkoholem - najczęściej 40% lub o większym stężeniu. W Polsce popularne są również nalewki miodowe. Jak i z czego wykonać domowe nalewki? Do czego mogą zostać później wykorzystane?

Nalewka - przepisy i zastosowanie

Czas przygotowania: 5 min.
WISNIOWY GEJZER
pyszniutki:)

Joanna 55

WISNIOWY GEJZER

Czas przygotowania: 180 min.
Tort nutella z serduszkami

piekny

kaska193

Tort nutella z serduszkami

Czas przygotowania: 80 min.
placek z wisniami

pychotka

kaska193

placek z wisniami

Przepisy na nalewki

Domowe nalewki można wytwarzać z różnych produktów. Polacy najchętniej sięgają po owoce. Najzdrowsze nalewki to właśnie te z owoców lub z dodatkiem zdrowotnego miodu. Niektóre z nich mogą być nawet stosowane przy przeziębieniu, albo w różnych dolegliwościach trawiennych. W takich celach wykorzystywane są również nalewki ziołowe, posiadające bardzo specyficzny, szczególny smak. Proces maceracji powoduje, że z danego produktu wydostają się wszystkie jego dobroczynne związki. Z kolei wysokoprocentowy alkohol sprawia, że przez długi czas zachowują one świeżość i upływ czasu nie pozbawia ich tych dobroczynnych składników. Każda nalewka posiada jakieś szczególne działanie:

  • nalewka z wiśni - polecana jest zwłaszcza osobom z dolegliwościami ze strony układu krążenia, ponieważ poprawia krążenie i obniża ciśnienie
  • nalewka z malin - działa nieco podobnie do aspiryny. Posiada właściwości napotne i jest świetnym remedium na gorączkę.
  • nalewka z pigwy - to wspaniały środek na niestrawność, polecany by pozbyć się zgagi, ale również w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
  • nalewka z aronii - warto ją pić szczególnie w sezonie przeziębień, czyli jesienno-zimowym. Nalewka wspiera odporność, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  • nalewka z czarnej porzeczki - posiada właściwości napotne, łagodzi różne dolegliwości trawienne, pomaga w chorobach gardła i górnych dróg oddechowych. Jest też znakomitym źródłem witaminy C.

Szybkie nalewki na spirytusie

Domowe nalewki można przygotowywać przy użyciu spirytusu, albo też co najmniej 40% czystej wódki. Zalewa się nią owoce czy zioła, skąd zresztą pochodzi nawet sam termin "nalewka", pochodzący od słów "nalewać" lub "nalew", przy czym chodzi o proces zalewania. Szybkie nalewki na spirytusie można w zasadzie wykonywać z przeróżnych składników. Są osoby, które szykują nalewkę z truskawek. Popularna jest także między innymi nalewka z winogron czy nalewka z jeżyn. Wyjątkowy smak posiada nalewka z orzecha włoskiego, wykonywana z jego niedojrzałych, zielonych orzechów. Taka nalewka sprawdzi się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego - zwłaszcza gdy komuś uprzykrzają życie biegunki.

Do czego można wykorzystać nalewki?

Nalewka to jedna z tych rzeczy, którą warto mieć w swoim domu - choćby po to, by poczęstować nią gości, którzy się w nim zjawią. Warto pamiętać, że nalewki podaje się w małych kieliszkach o pojemności 50 ml. Do czego można je wykorzystać? Zarówno jako napój podawany przy deserze, jak i jako trunek do obiadu. Do mięs najlepiej podawać nalewki półsłodkie lub półwytrawne. Mogą one zresztą stanowić jeden ze składników użytych w czasie szykowania dania. W ten sposób wytworny smak może zyskać na przykład kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym, krewetki na nalewce, deser z mascarpone i wiśniami, czy też na przykład torcik marcepanowy, w którym wykorzystuje się wyjęte z nalewki wiśnie. Jako że nalewki posiadają również zdrowotne właściwości, warto je popijać od czasu do czasu prewencyjnie, albo przy różnego rodzaju dolegliwościach, na przykład trawiennych.

Czy nalewki się psują?

Nalewka jest przygotowywana przy użyciu spirytusu lub wysokoprocentowej wódki. Wiele osób sądzi więc, że wszystkie jej elementy są dobrze zakonserwowane i nie zepsują się nawet po długim czasie. Osoby te mają słuszność, ponieważ nalewki wręcz powinny odczekać 3 czy 4 lata, żeby nabrały pełni smaku. Nie sprawdza się to oczywiście w przypadku wszystkich owoców, ale ogólnie można powiedzieć, że z nalewkami jest dokładnie tak jak z winem - im są starsze, tym lepiej smakują.

Artykuły powiązane

Dzikie rośliny jadalne
23.10.2020

Do lasu nie tylko po grzyby! Jesienne dzikie rośliny jadalne

Jakie dzikie rośliny w Polsce są jadalne? Które z dziko rosnących roślin znajdziemy w ogrodzie, które w lesie? Pączki z jarzębiną, ocet z rajskich jabłuszek i sok z rokitnika – to tylko niektóre z propozycji. Z jakich innych niedocenianych roślin rosnących za twoim oknem możesz przygotować pyszne danie?

Pigwa do przetworów i nie tylko
21.10.2020

Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Pigwa to jeden z produktów, który idealnie nadaje się na przetwory. Pigwa do herbaty, na nalewki, dżem czy sok to najpopularniejsze zastosowania tego kwaśno-słodkiego przysmaku. W cyklu "Smak" przedstawiamy wyjątkowe właściwości pigwy i przepisy na przysmaki z tym produktem.

Czarna porzeczka w kuchni
13.08.2020

Czarna porzeczka na sok, nalewki i do domowego ciasta

Niepozorna czarna porzeczka to skarbnica witaminy C - zawartością ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Sezonowa czarna porzeczka świetnie sprawdza się w dżemach, konfiturach, galaretkach czy nalewkach. Poznajmy bliżej owoc, z którego słynie kraj nad Wisłą - Polska jest czołowym producentem czarnej porzeczki na świecie.

Torciki bezowe z poziomkami i kremem różanym
13.06.2020

Poziomki - dla zdrowia i urody

Sezon na te drobniutkie, oszałamiająco pachnące owocki trwa bardzo krótko. Poziomki są tak delikatne, że na dobrą sprawę nie daje się ich przechować. Nie ma rady – najlepiej jeść je prosto z krzaka.

Syrop z pędów sosny
04.05.2020

Syrop z pędów sosny i nalewka z sosny, czyli przepis na zdrowie prosto z lasu

Jeden z hitów na wiosnę to syrop z pędów sosny. Jest pyszny i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podobne właściwości prozdrowotne wykazuje nalewka z sosny. Warto wrócić do przepisów babci - w ich kuchni oba produkty były naturalnym remedium na wiele dolegliwości.. Nalewka z sosny i syrop z sosny wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania – oto sprawdzone przepisy i porady.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

Jeżyny
09.09.2019

Jeżyny dla smaku i zdrowia

Są mniej popularne niż ich bliskie kuzynki – maliny, choć nie ustępują im walorami smakowymi czy właściwościami odżywczymi. Jeżyny można konsumować na surowo lub przerabiać na dżem, nalewkę czy galaretkę. W cyklu Smak podpowiadamy konkretne przepisy na jeżyny i wyjaśniamy, kto powinien w szczególności sięgać po te owoce.

Pokrzywa na zdrowie
11.06.2019

Pokrzywa na stole - zdrowy chwast

Pokrzywę możecie spotkać wszędzie. Gdy pojawia się między roślinami na grządkach i rabatach, bywa uważana za chwast. Zamiast usuwać ziele z ogrodu, poznajcie jego właściwości. Sprawdźcie, dlaczego warto je mieć w domowej apteczce.

Nalewka z pigwy
02.08.2016

Nalewki z pigwy, aronii, wiśni... Najlepsze przepisy

To wyjątkowa kategoria przetworów z letnich i jesiennych owoców - domowe nalewki to prawdziwy powód do dumy. Szczególnym powodzeniem cieszy się pigwówka, wiśniówka i aroniówka, ale znamy też świetne przepisy na podobne trunki bez owoców, na przykład z herbaty. Spróbujecie?

pigwa
27.11.2011

Pigwa

W ten nieduży owoc, kształtem podobny do jabłka i gruszki jednocześnie, nie warto się wgryzać – jest twardy, suchy i cierpki. Dopiero w przetworach ujawnia swoją prawdziwą wartość.