Właściwości jarmużu


Jarmuż ma dużą wartość odżywczą. Jest źródłem między innymi witamin K, C i  z grupy B, beta-karotenu, białka, żelaza (dlatego jest tak ceniony przez osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego), potasu, fosforu i karotenoidów dostarczających witaminę A. Porcja tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Obfituje w błonnik i ma najwięcej ze wszystkich warzyw łatwo przyswajalnego wapnia. Jarmuż działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwbakteryjnie (zwalcza bakterie powodujące wrzody żołądka). Reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, zapobiega osteoporozie. Tak jak kapustowate zawiera sulforan – związek, który jest silnym przeciwutleniaczem (ma ich ponad 45). Ze względu na niską kaloryczność (100 g ma tylko 52 kcal) po jarmuż sięgają także osoby dbające o linię.

Jarmuż przepisy

Surowy jarmuż to raczej nie jest propozycja dla początkujących. Jest twardy i nieco łykowaty. Jeśli zależy ci na dodaniu go do sałatki, spróbuj najpierw wmasować w umyte liście nieco oliwy i soku z cytryny, to sprawi, że stanie się nieco bardziej delikatny i smaczniejszy. Dobrym sposobem na surowy jarmuż jest też wyciskanie z niego soku lub miksowanie z jego dodatkiem koktajli. Blendowanie trochę potrwa ze względu na twardość liści jarmużu. W takich napojach warto łączyć go z tym, co orzeźwiające i słodkie – pasują owoce egzotyczne takie jak ananas czy mango. Przy spożywaniu na surowo najlepiej wybierać młode i delikatne liście bez żółtych przebarwień. Dobrym sposobem na surowe liście jest też pesto z jarmużu - do przygotowania przyda się mocny blender kielichowy. Jak każde pesto, pasuje do prostego makaronu, a dodatkowo jest bardzo zdrowe.

Sałatka z jarmużem na ciepło

Znacznie lepiej jarmuż sprawdza się po ugotowaniu, duszeniu lub pieczeniu – także dlatego, że jest ciężkostrawny. Aby jednak zachować jak najwięcej wartości odżywczych, należy poddawać go obróbce termicznej krótko, gdyż nie powoduje to większych strat jego wartości. Najlepiej jednak przygotować jarmuż na parze (przez 3-4 minuty). Jest składnikiem zup (zupa z jarmużem), potrawek, dań z kaszami.

Sprawdza się jako dodatek do dań, podobny do szpinaku – wystarczy poddusić jarmuż z czosnkiem i doprawić. Postępuj z nim jak ze szpinakiem, ale poświęć nieco więcej czasu – nie będzie gotowy tak szybko. Wypróbuj też jagnięcy kociołek z jarmużem, pszenicą i grzybami.

Bardzo popularne są też chipsy z jarmużu – można je usmażyć lub – zdrowiej – upiec w piekarniku. Są chrupiącą i niezwykle zdrową przekąską.


Jarmuż nie dla każdego

Długie kędzierzawe liście jarmużu (w kolorach: zielonym o różnych odcieniach, fioletowozielonym czy fioletowobrązowym) mają smak pikantny, z lekką goryczką. Warzywo to jest nieodzowne w kuchni wegetarian i wegan. Polecane jest także dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Niestety, oprócz wymienionych zalet jarmuż zawiera również szczawiany, które mogą odkładać się w nerkach, powodując kamicę nerkową. Jarmuż zawiera też obniżające stężenie poziomu jodu w organizmie geitrogeny. Dlatego osoby z chorobami nerek i tarczycy powinny jeść go z rozwagą.