Jak lato, to świeża i tania cukinia, a jak mamy duży zapas cukinii, to zwykle robimy leczo do słoików oraz do jedzenia na bieżąco na obiad. Można jednak wykorzystać świeżą cukinię znacznie ciekawiej i prościej. Gdy zrobicie naleśniki cukiniowe, zapomnicie o mieszaniu gara z pokrojoną cukinią, papryką i kiełbasą, bo to danie powstaje znacznie szybciej, a jest jeszcze smaczniejsze. 

Jak zrobić naleśniki cukiniowe? Kluczowa jest zasada 3:2:1

Jeśli do tej pory wykorzystywaliście to sezonowe warzywo tylko do leczo z cukinii i papryki lub na chrupiące placki z cukinii, to mamy dla was coś ekstra. Nie każdy wie, że z cukinii można też przygotować genialne naleśniki i to tylko z dodatkiem 3 tanich składników. Wystarczą jajka, mąka i mleka oraz oczywiście główna bohaterka całego przepisu, czyli cukinia.

Wszystko robi się w jednej misce i wystarczy tylko wymieszać całość, ale ważne jest, aby pilnować proporcji składników. Zapamiętajcie więc, prostą zasadę 3:2:1, czyli 300 g startej cukinii, 200 ml mleka i 100 g mąki. Do tego jeszcze tylko 3 jajka i baza jest gotowa. Na koniec przyprawiacie gotowe ciasto naleśnikowe z cukinią szczyptą soli i opcjonalnie dodajecie posiekany koperek, granulowany czosnek lub wszelkie inne ulubione przyprawy. 

Ten prosty i przepyszny przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @anastasia_vaytehovich. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku. Spróbujcie sami, a pokochacie naleśniki cukiniowe nie tylko za ich smak, ale i delikatną konsystencję.

Przepis na naleśniki z cukinii

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 300 g cukinii,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie: czosnek, koperek lub szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie przekładamy ją do dużej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i sypiemy mąkę. W tym momencie dodajemy też sól i wszelkie inne ulubione dodatki, takie jak granulowany czosnek i posiekany koperek czy szczypiorek.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolite ciasto naleśnikowe i wylewamy małymi porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Rozprowadzając ciasto na patelni, staramy się, aby naleśniki z cukinią były jak najcieńsze, bo właśnie takie są najsmaczniejsze.
  3. Placuszki smażymy z obu stron na złocisty kolor i podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Instagram.com/anastasia_vaytehovich/

Z czym podać naleśniki cukiniowe? 

Tak przygotowane naleśniki z cukinią są przepyszne same w sobie i nie potrzebują nawet żadnego farszu, jednak można je dodatkowo wypełnić ulubionym nadzieniem, a wtedy powstanie już pełnowartościowy, sycący obiad. Świetnie sprawdzą się tu zarówno mięsne, jak i warzywne czy serowe wypełnienia. Możemy więc przygotować podsmażone pieczarki z cebulką, szpinak z serem feta, mięso mielone lub nadzienie ruskie na bazie twarogu i ziemniaków. Dobrym pomysłem będą też zapiekane naleśniki cukiniowe, które trzeba tylko nadziać ulubionymi dodatkami, posypać serem i wrzucić do piekarnika na 15 minut. 

Inne przepisy z cukinii

Naleśniki z cukinią to tylko jeden z wielu pomysłów na to sezonowe warzywo. Jeśli macie dorodne cukinie i szukacie ciekawych przepisów, to koniecznie wypróbujcie też takie propozycje jak: