Carbonara z cukinią – długi makaron spaghetti wspaniale komponuje się z jajecznym kremowym sosem i aromatycznym boczkiem. To świetna propozycja na prosty w wykonaniu i szybki obiad. Tak przygotowane danie skusi nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Carbonara z cukinii serwujemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Boczek: kroimy w plastry.
Natka pietruszki: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Cukinia: myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plasterki.
Czosnek: obieramy jeden ząbek i drobno siekamy.
Jajka: wybijamy je do miseczki i roztrzepujemy za pomocą widelca. Dodajemy parmezan oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Makaron: gotujemy w osolonej wodzie przez około 5–8 minut, aż będzie al dente.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię oraz czosnek. Smażymy około 4 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy jajka z parmezanem. Całość podgrzewamy jeszcze przez pół minuty.
Podanie: carbonarę z cukinią podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
spaghetti - zobacz inne inspiracjePorady
- Carbonarę z cukinią polecamy serwować z liśćmi bazylii lub oregano. Wspaniale sprawdzi się tutaj również dodatek roszponki. Warto posypać makaron świeżo zmielonym pieprzem, nada on potrawie pikantności.
- Zamiast makaronu spaghetti, możemy użyć penne. Jest on nieco grubszy i krótszy, ale również świetnie komponuje się z pysznym sosem carbonara.
- Carbonarę z cukinią możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. Pomijamy wtedy dodatek boczku.
- Pamiętajmy, żeby po wlaniu jajek na patelnię, nie podgrzewać ich za długo. W przeciwnym wypadku mogą powstać grudki i sos nie będzie odznaczał się kremową konsystencją.
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Przyjmuje się, że na 1 litr płynu powinniśmy dodać około pół łyżeczki soli.
- Spaghetti carbonara polecamy zjeść tego samego dnia, w którym zostało przygotowane. Podgrzewane danie, nie smakuje już tak dobrze, jak świeże.
Komentarze