Agnieszka Pietroń

Carbonara z cukinią

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Carbonara z cukinią – długi makaron spaghetti wspaniale komponuje się z jajecznym kremowym sosem i aromatycznym boczkiem. To świetna propozycja na prosty w wykonaniu i szybki obiad. Tak przygotowane danie skusi nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Carbonara z cukinii serwujemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • makaron spaghetti  300 g

  • boczek wędzony  150 g

  • cukinia  300 g

  • czosnek  3 ząbki

  • olej  20 ml

  • jajka  3 szt.

  • parmezan  16 g

  • natka pietruszki  10 g

  • pieprz  4 g

Carbonara z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Boczek: kroimy w plastry.

  • Krok 2:

    Natka pietruszki: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • Krok 3:

    Cukinia: myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Czosnek: obieramy jeden ząbek i drobno siekamy.

  • Krok 5:

    Jajka: wybijamy je do miseczki i roztrzepujemy za pomocą widelca. Dodajemy parmezan oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 6:

    Makaron: gotujemy w osolonej wodzie przez około 5–8 minut, aż będzie al dente.

  • Krok 7:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię oraz czosnek. Smażymy około 4 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy jajka z parmezanem. Całość podgrzewamy jeszcze przez pół minuty.

  • Krok 8:

    Podanie: carbonarę z cukinią podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Carbonarę z cukinią polecamy serwować z liśćmi bazylii lub oregano. Wspaniale sprawdzi się tutaj również dodatek roszponki. Warto posypać makaron świeżo zmielonym pieprzem, nada on potrawie pikantności.
  • Zamiast makaronu spaghetti, możemy użyć penne. Jest on nieco grubszy i krótszy, ale również świetnie komponuje się z pysznym sosem carbonara.
  • Carbonarę z cukinią możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. Pomijamy wtedy dodatek boczku.
  • Pamiętajmy, żeby po wlaniu jajek na patelnię, nie podgrzewać ich za długo. W przeciwnym wypadku mogą powstać grudki i sos nie będzie odznaczał się kremową konsystencją.
  • Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Przyjmuje się, że na 1 litr płynu powinniśmy dodać około pół łyżeczki soli.
  • Spaghetti carbonara polecamy zjeść tego samego dnia, w którym zostało przygotowane. Podgrzewane danie, nie smakuje już tak dobrze, jak świeże.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne